Wat muziek kan doen

Wat Muziek kan doen.

Op deze website staan een heleboel artikelen over verschillende onderwerpen.

Veel van deze artikelen zijn met een positieve boodschap, ondanks dat je beperking niet positief is. Het ligt er aan hoe erg jij het voor je zelf vindt. Tegenwoordig kun je met de  maatschappij mee doen door allerlei handige technische apparaten. Deze verbeteringen zorgen er voor dat jij je minder alleen voelt staan. Met de voorzieningen van tegenwoordig kan je jouw leven een stuk beter in eigen hand houden. 

Maar dit neemt niet weg dat je het liever niet had gehad. Op deze website heb ik verteld hoe lastig het voor mij was om mijn beperking te accepteren. Vooral in de puberleeftijd is dat moeilijk. Wat mij toen echt heel veel geholpen heeft is de klanken van muziek.

Nu zou je denken wat heeft muziek nu met iets accepteren te maken?

In het stuk over accepteren heb ik aangegeven dat je iets moet zoeken waar je blij van wordt. Dit helpt je door lastige momenten heen. Voor mij was en is dat nog steeds het luisteren en zingen van liederen. 

Muziek geeft mij kracht doordat je muziek voor elke stemming hebt. Je hebt muziek voor de  hele vrolijke momenten, je hebt muziek voor je momenten waarop je rust zoekt en wil nadenken. Maar op muziek kan je ook je woede uiten door heel hard mee te zingen of juist te huilen als je dat niet lukt in andere situaties.

In de tijd dat ik leerde met mijn beperking om te gaan luisterde ik  heel erg veel naar  liederen die vol ergernis zaten. Ik zong de tekst ook mee waardoor ik merkte dat stapje voor stapje mijn ergernis verdween. Daardoor volde ik mij langzaam beter en dat is waar je uiteindelijk na toe wilt werken Want opgeven was voor mij geen optie en ik denk nog steeds dat dit voor wat voor situatie dan ook geen optie is. Niet opgeven is mijn kracht geworden.

Muziek geeft veel kansen. zo kon ik mijn  woede uiten waardoor er weer ruimte kwam voor blijheid en kijken naar de toekomst en naar de mogelijkheden. Zo wist ik vanaf dat moment wat ik wilde en niet wilde. dat ik er heus mag zijn en dat het niet erg is dat niet iedereen je aardig vindt.

Mijn eigen ik is in die periode echt tot stand gekomen, grotendeels door de muziek die ik toen beluisterde. Welke muzieksoort je wilt horen is helemaal jouw eigen keus, voor elke stemming is er muziek te vinden.

De Nederlandse muziek  is echt mijn uitlaatklep, vanaf het begin kon ik op de verschillende soorten liederen huilen,lachen, en boos zijn. Maar nadat de tijd verstreek werd ik alleen maar vrolijker van muziek. Ik begon weer met mijn hobby zingen, dit geeft nog meer uiting aan je gevoel,voor mij maakt het zingen mijn hoofd leeg en geeft   ruimte om de dingen goed te kunnen doen en te overzien.

Op deze manier ben ik weer mezelf geworden en weet ik dat je heel goed kan leven met een beperking in deze maatschappij. Ik luister nog steeds elke dag naar muziek en word daar steeds weer vrolijk van,ik adviseer iedereen eens een nummer op te zetten wat je leuk vindt en te kijken wat het met je gevoel doet. Vind je zingen niet leuk, kan je op de muziek misschien praten of bewegen, dit geeft hetzelfde resultaat als zingen. Wel zou ik alleen in jezelf praten als niemand je kan horen. praten in jezelf ziet er wat vreemd uit.

Daarnaast nog 1 belangrijke tip. je mag altijd een keer een baaldag hebben dit is echt niet erg. Die heb ik soms nog. Want je beperking blijft en je kan daar niet elke dag vrienden mee zijn. Dit lukt mij ook niet.

Zorg wel dat je niet te lang in een acceptatieproces zit, want blijf je er te lang in dan takel je vaak nog meer af dan dat je wilt,lukt het zelf echt niet praat er dan eens over met iemand die je vertrouwt of zoek hulp.

Vergeet niet te kijken naar jouw  eigen krachten. Dit kunnen verschillende dingen zijn,denk aan: nauwkeurigheid, ordelijk zijn, doorzettingsvermogen, positiviteit.

Dit zijn een aantal kleine voorbeelden,  deze  kunnen samen met de muziek die jij leuk vindt  een stap in de goede richting zijn.

2 Responses to Wat muziek kan doen