Wasmachines voor mensen met minder zicht

Geschikte wasmachines voor mensen met minder zicht

In mijn vorige artikel heb ik jullie laten weten welke kookplaten geschikt zijn voor de slechtziende of niet-ziende kok. In dit artikel leg ik uit welke wasmachines het beste gebruikt kunnen worden door mensen met minder zicht.

Als je op jezelf gaat wonen, heb je vaak een heleboel dingen nodig. Denk aan huisraad en meubels, maar ook aan een wasmachine of droger. Als je minder zicht hebt, is het belangrijk dat je goede producten aanschaft. Op jezelf gaan wonen is een grote stap en het is dan ook belangrijk dat je zelfstandig dingen kunt ondernemen. De juiste apparaten kiezen is daarbij van groot belang.

Een aantal belangrijke dingen voordat je een wasmachine aanschaft:

Bedenk van tevoren waar de wasmachine moet komen te staan. Bij veel ruimte kun je een voorlader nemen, bij minder ruimte een bovenlader. Beide hebben hun voor- en nadelen. Bij een bovenlader kun je rechtop blijven staan, wat beter is voor je rug. Ook kun je in de wasmachine kijken, waardoor je precies ziet wat je doet en hoeveel was er nog bij kan.

Het grootste nadeel bij een bovenlader is dat je steeds om de klep moet denken.
Ik zou daarom zelf kiezen voor een voorlader.

Het grootste voordeel daarvan is dat je er dingen bovenop kunt zetten als je weinig ruimte hebt, of je kunt de bovenkant van de machine als werkbank gebruiken. Het nadeel is dat je er niet rechtop bij kunt staan – je zult op je knieën moeten gaan zitten om in de wasmachine te kunnen kijken.
Bedenk voor jezelf hoeveel kilo was je in je wasmachine wilt kunnen hebben. Als je alleen bent, zul je misschien genoeg hebben aan een trommel waar 3kg in kan, maar met een gezin zou ik eerder kiezen voor een trommel met een minimale capaciteit van 7 kg.

Nu zal ik een aantal merken bespreken.

Beko.
Beko heeft een aantal toestellen in hun assortiment met voelbare knoppen, die makkelijk kunnen worden bediend door mensen van onze doelgroep. Op de website https://www.kieskeurig.nl/wasmachine/merk/beko vind je een overzicht van alle Beko wasmachines en waar ze te koop zijn. Om resultaten te vergelijken, kun je aanvinken welke specificaties jij belangrijk vindt voor jouw wasmachine. Zo vind je snel de wasmachine die aan jouw eisen voldoet en waar je makkelijk mee uit de voeten kunt!

Bosch.
De wasdroger Bosch Avantixx 7 heeft grote duidelijke letters en heeft ruimte tussen de teksten. Daarnaast beschikt het over een draaiknop voor het menu. Er zijn voelbare knoppen voor extra opties en de startknop. Via een zwart display met rode letters wordt de wastijd weergegeven. Het apparaat is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Door de draaiknop met kliksysteem en één aan/uit-schakelaar zijn de wasmachines van Bosch erg geschikt.

Everglades.
De Everglades EVWM1401 heeft een display en alle knoppen zijn voelbaar. Met wat oefening kun je het apparaat zonder display gebruiken.

Indesit.
De was/droogcombinatie IWDC6145EU van Indesit is volledig te bedienen met knoppen. Het oudere type 5145 is ook nog prima te bedienen en al verkrijgbaar vanaf nog geen €300. Bij het bedienen kun je de klikjes tellen en zo weet je op welk programma de machine staat. Het toestel heeft wel de gewoonte zelf de eco-stand uit te zetten. Het eco-programma bespaart bij kleine wasjes water en stroom. Je kunt alleen zelf controleren of de eco-stand aan of uit staat als je het lichtje kunt zien.

Miele.
De Miele 23371 heeft knoppen en een klein display. Op verzoek maakt Miele er een doorzichtige braillesticker bij die over het gehele display wordt gelegd. Ook de Miele W390T Softtronic met draaiknop is goed bruikbaar. Bij elke draai aan de knop hoor je een piep. Je moet dat wel even laten instellen door een ziend persoon, omdat dat bij de start niet zo staat ingesteld. Bij bijna alle Mielemachines kun je een braillesticker bestellen. Ook wordt er een braillehandleiding geleverd.

Samsung.
Binnenkort brengen LG en Samsung machines op de markt die kunnen worden bediend met je iPhone. Ook de Samsung Eco Bubble is een geschikt apparaat, omdat het beschikt over één grote draaiknop. Als je het toestel aanzet, begint het automatisch weer op het laatst gebruikte wasprogramma. Voor slechtzienden is het toestel zeer goed bruikbaar, omdat het display grote letters heeft. Ook hoor je een piep als je aan de draaiknop draait.

Siemens.
Siemens heeft toestellen zonder draaiknoppen en die dus hun vaste punt behouden. Je kunt die dan zelf markeren met een voelbare markeerstift.

Whirlpool.
Whirlpool biedt zeer toegankelijke wasmachines en -drogers aan. Vooral de oudere modellen hebben allemaal nog draaiknoppen en zijn zeer eenvoudig in gebruik.

Zanussi.
De Zanussi ZWF3145 heeft nog draaiknoppen en is dus zeer gebruiksvriendelijk. Bij elk wasprogramma, stand, en temperatuurknop hoor je een klik. Je kunt de klikjes meetellen om te weten op welke programma de machine staat. Ook de prijs valt heel erg mee: je hebt er al één voor ongeveer €299. Ook de wasdrogers van dit merk zijn zeer toegankelijk en werken op dezelfde wijze als de wasmachines.

Mocht je een kleiner budget hebben, dan kun je altijd eens kijken bij kringloopwinkels. Zij hebben vaak goede en toegankelijke wasmachines te koop voor weinig geld. Heb je vragen, vul dan gerust het vragenformulier van mijn website in. Wie weet kan ik je verder helpen!

4 Responses to Wasmachines voor mensen met minder zicht