Vrijwilligerswerk doen met een beperking

Ik krijg heel vaak de vraag van mensen uit mijn omgeving, hoe lukt het jou toch om zo veel verschillende vrijwilligersbaantjes te hebben? En die dan ook naar behoren uit te voeren met zo weinig zicht. Hieronder vertel ik mijn verhaal, hoe ik dat doe en heb gedaan.

Ik kan me best voorstellen dat als je een beperking hebt (maakt niet uit wat voor een beperking) en je geen werk hebt, dat je dan niet hele dagen thuis wilt zitten. Je wilt jezelf nuttig maken en een gevoel van voldoening hebben. Misschien wil je ook nog wel een beetje aan je CV werken door werkervaring op te doen. Werkervaring opdoen is vooral voor onze doelgroep heel belangrijk.

Hoe meer werkervaring je hebt, hoe beter dat op je CV staat.
Bij werkervaring is het zo, dat het natuurlijk leuk is om werkervaring op te gaan doen in het gene waarvoor jij geleerd hebt. Maar werkervaring op verschillende gebieden staat ook altijd mooi.

Ik hoor heel veel mensen over vrijwilligerswerk praten.
Maar hoe doe je dan vrijwilligerswerk met een beperking? Deze vraag krijg ik dan heel vaak te horen.

Eén van de belangrijkste dingen die je aan je zelf moet vragen en die ik ook aan mij zelf heb gevraagd is, wat vind je nu echt leuk werk om te doen. Als je dat weet voor jezelf, moet je jezelf gaan afvragen, wat heb ik nodig om dat werk te kunnen uitvoeren.
Ik zelf wilde graag iets gaan doen waabij ik lekker bezig kon zijn met mijn handen en lekker veel in beweging zou zijn. Daarnaast wilde ik ook heel graag mensen helpen.

Gelukkig voor mij was dat te combineren in 1 baan. Na wat rondbellen en wat vacatures op internet bekeken te hebben, heb ik toch besloten om contact op te nemen met het woonzorgcentrum bij ons in het dorp.
Ik wist dat zij vrijwilligers zochten voor verschillende vacatures.

Ook een belangrijk ding om aan te denken als je een passend vrijwilligersbaantje wilt vinden, is dat je je beperking niet als belemmering moet zien. Als je dat wel doet, gaan anderen er ook bezwaarlijk mee om. En dat is nu juist wat je niet wilt.
Wees er open over en probeer juist de dingen te vertellen die je wel kunt en die je leuk lijken om te gaan doen. Zo breng je je beperking niet zo op de voorgrond, waardoor mensen veel sneller mogelijkheden zien om je wel aan te nemen voor de baan. En mensen gaan denken in oplossingen, omdat jij ze dat aanleert door je positieve houding.

Met de hierboven genoemde tips ben ik ook gaan bellen naar dat woonzorg centrum.
Juist door mijn positieve houding en de wil die ik toonde om als vrijwilliger aan de slag te gaan.
Dit zorgde er bij mij voor dat ik op gesprek mocht komen. Gaandeweg in het gesprek kwam ik er achter dat de catering wel echt iets voor mij was, omdat ik graag met mensen werk en graag in beweging ben. Dus zijn we samen met de kok gaan kijken welke taken ik binnen de catering zou kunnen doen.
Na een middag van alles uitgeprobeerd te hebben, waren we toch tot een behoorlijk takenpakket gekomen en hebben we
goede afspraken gemaakt met alle collega/s wat ik wel kon doen en wat niet.
Door deze afspraken voorafgaand aan je vrijwilligersbaantje al samen te maken,
voorkom je een hoop onduidelijkheden en blijft er voor iedereen duidelijkheid binnen de groep.
Ik zal zelf adviseren om ook deze belangrijke stap mee te nemen bij het zoeken naar een goede vrijwilligersbaan voor jou.

Na er een tijdje aan het werk te zijn, begon ik te begrijpen en te leren hoe alles binnen een catering bedrijf werkte. Ik merkte dat ik ook graag nieuwe dingen wilde leren en ook echt wel dacht dat ik dat aan zal kunnen. Dus heb ik dat aangegeven en heb ik de kansen en de mogelijkheden gekregen om nieuwe dingen binnen de catering te leren. Zelf aangeven wat je graag wilt is en blijft heel belangrijk. Daardoor blijf je jezelf ontwikkelen en zorg je dat het werk voor jou te doen blijft en leuk blijft.

Doordat ik op een gegeven moment bijna alle dingen binnen de catering geleerd had en onder de knie had gekregen, werd ik ook voor andere activiteiten binnen het verzorgingshuis gevraagd. Of ik iets wilde verzorgen of mee wilde helpen met een ontspanningsavond.
En zo ben ik aan steeds meer vrijwilligerswerk gekomen. Door mezelf in te zetten voor wat ik al deed en ik heel graag nieuwe dingen wilde leren. Maar ook omdat ik doorzettingsvermogen toonde en oplossingsgericht dacht. Daardoor gingen eigenlijk heel veel verschillende wegen voor mij open gingen om zo toch mijn eigen dingen te kunnen doen.

Nu zijn we bijna 2,5 jaar verder en werk ik nog steeds bij het woonzorgcentrum. Ik heb inmiddels naast de catering ook andere functies erbij gekregen.
Zoals: maatjes werk, notuleren voor vergaderingen, helpen met een avond ontspanningsactiviteiten. En zit ik nog steeds in de catering waar ik begonnen ben. Door het aannemen van zo veel werk, het laten zien dat je echt wel iets kunt betekenen voor een organisatie (ook al heb je een beperking), heeft er bij mij voor gezorgd dat ik veel nieuwe dingen op mijn CV heb kunnen zetten.
Maar ook heb ik vele sociale contacten erbij gekregen en dat is voor onze doelgroep ook belangrijk, want door veel sociale contacten maak je je netwerk ook weer groter.
Dat kan je ook nog wel eens gaan helpen aan die ene leuke baan die je zo graag wilt bijvoorbeeld.

Wat ik zelf ook heel erg gemerkt heb, is dat als je je je werk met plezier doet, je echt laat zien dat je netjes en geordend werkt, je ook weer gevraagd wordt om weer andere nieuwe dingen te gaan doen. Daardoor ben ik gekomen aan de vrijwilligersbaantjes die ik nu heb en gaan de mensen je steeds beter kennen waardoor je opgenomen wordt in het team. Daardoor voelt je vrijwilligerswerk op een gegeven moment als een echte baan.

Vrijwilligerswerk is dus voor heel veel dingen goed. Mij heeft het echt heel veel positieve dingen opgeleverd. En ik vind al mijn vrijwilligerswerk nog steeds leuk, ondanks dat ik een aantal activiteiten al heel lang uitvoer. Het zorgt er bij mij voor dat ik lekker in mijn vel blijf zitten.
Nieuwe dingen blijf leren nieuwe mensen blijf ontmoeten. Mijn CV blijf ik zo aanvullen. Alleen maar met positieve dingen.

Mocht je nu denken na het lezen van dit stuk, dit zal ik ook wel willen. Mijn advies is; ga ervoor, laat zien wie je bent en wat je graag wilt. Leren is niet erg, maar juist leuk en alleen maar goed om jezelf te verbeteren.
Mocht je toch nog vragen hebben dan kun je via het contactformulier op mijn website altijd je vraag naar mij toesturen.

2 Responses to Vrijwilligerswerk doen met een beperking