Voorleesapparaat

De Clearreader.

In dit stuk wil ik graag mijn ervaringen vertellen met het nieuwe voorleesapparaat de Clearreader.

Wat kan je met het apparaat?

Met de Clearreader kan je alle getypte tekst laten voorlezen.

Denk hierbij aan brieven die je binnen krijgt van bijvoorbeeld het ziekenhuis, verzekeringsmaatschappijen en zelfs boeken kan je er onder leggen om te laten voorlezen.

Waar en hoe kan je het aanschaffen?

De Clearreader kan je bestellen via de hulpmiddelenleverancier Optelec  Je kan telefonisch contact met ze opnemen, als je dan aangeeft dat je graag de Clearreader wilt bestellen krijg je een aantal vragen zodat zij kunnen kijken of je recht hebt op het product.Want voor je dit kan krijgen wordt er gekeken naar een aantal voorwaarden. zo mag je de afgelopen 5 jaar geen Daisy speler van hun gehad hebben. Een doktersverklaring is voor dit hulpmiddel ook noodzakelijk.

Wat moet er in die doktersverklaring vermeldt staan, wat je rest visus is, de naam van je ziekte of oogaandoening die je hebt en er moet echt in opgenomen zijn,dat je door je rest visus geen teksten meer kan lezen. Als dit allemaal goedgekeurd wordt regelt jouw  verzekering het met Optelec. zij nemen dan wel contact met jou op waneer ze het apparaat komen leveren en installeren.

Wat zit er in de doos?

Als ze de Clearreader bij jou komen brengen vind je het volgende in de doos.

De Clearreader en een handleiding, dit is een dik boek waar in staat uitgelegd hoe het werkt in 7 verschillende talen, een lange kabel waarmee je het  kan aansluiten om hem te gebruiken. Bij de nieuwste Clearreader is het zo dat de batterij niet meer apart hoeft worden opgeladen, dit gebeurt nu gewoon door de stekker in het stopcontact te steken. 

Hoe ziet het er uit?

De clearreader ziet er uit als een rechthoekige doos met bovenop een groot handvat zodat je hem gemakkelijk mee kan nemen, bovenop bevinden zich 5 toetsen waarmee je het gehele toestel  kan bedienen.

Zo kan je het stemvolume harder of zachter zetten, het apparaat in verschillende talen iets laten voorlezen. Deze talen moet je de eerste keer wel voorprogrammeren.

De toonhoogte kan ook nog gewijzigd worden. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende stemmen.

Er zit een pauzeknop op en je kan een zin laten voorlezen maar ook een woord. dan zit aan de zijkant de aan en uit knop, als je die lang indrukt gaat het apparaat aan,  bij kort indrukken gaat het uit.  De knop bevindt zich aan de rechterkant van het apparaat.

Aan de voorkant zit een lens, hiermee worden de teksten gelezen.

Deze lens kan je in en uit klappen door op de knop op de lens te drukken.

De lens gaat dan vanzelf uit. Je hebt de mogelijkheid om bij het lezen van iets gebruik te maken oordoppen die kan je aansluiten aan de rechterzijde van het apparaat.

Het apparaat gaat na 30 minuten vanzelf in de slaapstand, als je dit gebeurt kan je het weer uit zijn slaap halen door kort op de aan en uit toets te drukken. Als het apparaat is opgestart zegt het gereed voor lezen van document. Als je dit hoort kan je er dus iets onder leggen, bovenop bevindt zich de scanknop,  met deze knop zorg je dat er een foto wordt gemaakt van jouw tekst  zodat het later wordt voorgelezen.

Mijn ervaring.

Ik heb het apparaat begin dit jaar ook besteld.

iK vond dat het snel en goed geleverd werd  Dit had ik niet gedacht omdat je eerst weer met een doktersverklaring moest komen en heel vaak worden die door de zorgverzekering afgewezen is mijn ervaring. Maar ze belden mij al zeer snel om het apparaat te plaatsen.

De dag dat het geïnstalleerd werd nam de monteur alle tijd voor mij en legde hij alles rustig uit.

Als het geleverd wordt  is het verstandig om alvast iets van een brief of een tijdschrift bij de hand te hebben om met het apparaat te oefenen. zo leer je het snelst hoe het werkt, is mijn ervaring. Nu ik het heb neem ik veel meer tijd om dingen te lezen omdat dit nu voor mij een stuk makkelijker en sneller gaat.

Ik heb dit hulpmiddel voor het grootste deel aangeschaft om straks zelf mijn post te kunnen lezen als ik op mijzelf woon. en dat is wel heel prettig.

Ik heb er lang over gedacht om het te bestellen maar nu ik  het  echt heb merk ik hoe veel ik het gebruik en hoeveel vrijheid en voordeel het mij biedt. Het is voor mij een goede stap geweest om de aanvraag in gang te zetten. Ik wil het nu echt niet meer kwijt. Mijn zorgverzekeraar heeft contracten met de hulpmiddelen leverancier  Optelec,  maar het kan maar zo zijn dat jouw verzekeraar bijvoorbeeld contracten heeft met slechtzien.nl weet dan dat je wel hetzelfde product krijgt als bij Optelec alleen er staat dan een andere naam op wie het geleverd heeft.

Denk je na het lezen dit  wil ik ook. voor vragen mag je altijd contact met mij opnemen.