Voor alles is een oplossing

Denken in oplossingen.

In mijn stukken op deze website heb ik het vaak over hoe belangrijk het is om zelfstandig te zijn.

Zelfstandigheid vind ik 1 van de belangrijkste dingen. Maar soms lukt het niet om met een beperking altijd alles zelfstandig te ondernemen. Hoe zorg je er  dan voor  dat je een juiste passende oplossing vindt, zodat jij toch nog het idee hebt dat je met een beetje hulp het  nog zelf kan uitvoeren.

Ik zal een aantal situaties uitleggen die lastig zijn om zelf helemaal alleen te ondernemen.

 Denk hierbij aan het alleen naar het toilet gaan op vreemde plaatsen, en dan bedoel ik met vreemde plaatsen niet bij familie of vrienden maar echt in een restaurant of openbare gelegenheid. Ik vind dit zelf vaak vrij lastig want je weet dan niet hoe het werkt en ik kan me ook goed voorstellen dat je niet zomaar iedereen durft te vragen. Ben  je in de hierboven genoemde situatie kan je van te voren altijd wat informatie inwinnen.

Met het inwinnen van informatie bedoel ik dat je bijvoorbeeld van te voren kunt bellen met het restaurant waar je dan heen gaat. om de vragen te stellen die voor jou belangrijk zijn om te weten. Denk hierbij aan te vragen waar het toilet is binnen het gebouw, zo kom je te weten of je nog trappen of andere obstakels tegen komt waar je rekening mee moet houden. Je zal in het telefoongesprek aan kunnen geven dat je slecht zicht hebt,mijn ervaring is dan dat ze veel meer begrip hebben als je vraagt om jou bijvoorbeeld te begeleiden naar het toilet. Vaak nemen ze ook meer tijd om jou de dingen uit te leggen,wat er op de menukaart staat of waar je iets kan vinden bij het lopend buffet.

Maar ook niet alle huishoudelijke taken zijn altijd even makkelijk om uit te voeren,  denk aan het buitenwerk zoals het opvegen van bladeren in de herfst. Voor iemand met helemaal geen zicht is dit haast niet te doen. Heb je nog wel iets zicht en kun je kleuren onderscheiden zou je in plaats van het opvegen het ook met de hand op kunnen pakken. Dit duurt wel iets langer en is intensiever maar  zo kan je toch iets wat eerst onmogelijk leek toch zelf aanpakken. Om nog even bij het buitenwerk te blijven, het wegbrengen van je container is op het eerste gezicht niet zo heel moeilijk, maar vind jouw vuilnisbak maar eens terug tussen alle andere bakken van de straat.  Dit kan   je heel gemakkelijk oplossen door een voelbare rand op je vuilnisbak te maken. Dit kan je doen met karton of een stuk plastic. Knip je het karton nog in een figuur kan je die stuk voor stuk op je vuilnisbak plakken zodat je aan het figuur kan voelen welke vuilnisbak je voor je hebt.

Ik hoor wel van sommige mensen dat zij het terugvinden van kledingstukken of voorraaddoosjes erg lastig vinden. Je zou in je kleding herkenbare labels kunnen plakken zodat je tijdens het sorteren van de was precies weet wat voor kledingstuk je in je hand hebt,dit is vooral handig als je de was doet voor meerdere personen. Voor het labelen van voorraaddoosjes heb je een penvriend, dit is een apparaatje in de vorm van een pen met bovenop een knop die je indrukt  en dan kan je voor de luidspreker inspreken wat er op staat. Door het speciale papier wat je er bij moet kopen kan je dus na het inspreken gewoon de pen op het doosje houden waar dat papier op zit en die leest dan voor wat er in dat doosje zit. Dit apparaatje kan je bestellen bij verschillende hulpmiddelenleveranciers.

Je ziet dat er dus voor bijna alles een oplossing is,de meeste oplossingen zijn vrij eenvoudig en kosten bijna niets. Voor sommige oplossingen moet je wel creatief zijn en niet alle oplossingen komen meteen in je naar boven. Daarom kan het handig zijn dat als  je ergens niet uitkomt  praat er eens over. Want soms kan iemand anders juist die oplossing hebben die jij nodig hebt.

Mocht je nu denken na het lezen van dit stuk,ik heb nog handige oplossingen voor wat voor probleem dan ook, laat het gerust weten in een reactie via het formulier;.