Speciaal Zien

Visueel beperkt en toch op vlieg vakantie.

We gaan allemaal weer op vakantie.

Ik heb op deze website al eerder een stuk geplaatst over hoe je als persoon met een visuele beperking het beste je vakantie kunt uitzoeken. De laatste tijd merk ik dat er onder jongeren veel gepraat wordt over vliegvakanties. Is dat voor ons ook haalbaar en waar moeten we rekening mee houden?

Ik ben zelf begin juli op vakantie geweest met het vliegtuig. Hieronder leg ik uit hoe dat voor mensen met een visuele beperking toch mogelijk is, en waar je rekening mee moet houden.

Begin juli ben ik op vakantie geweest naar Portugal en dat was voor mij een hele onderneming. Mijn ouders wilden graag naar Portugal en vroegen of ik mee wilde. In eerste instantie zei ik natuurlijk meteen ja!

Zon, zee en strand leken mij wel wat. Maar naarmate de tijd verstreek en de vakantie dichterbij kwam, begonnen er toch allerlei vragen door mijn hoofd te spoken. Hoe pak ik mijn koffer goed in? Hoe red ik mij op het vliegveld? Op die vragen ben ik antwoorden gaan zoeken.

Als eerste wil ik iedereen die met het vliegtuig wil reizen adviseren om als visueel beperkt persoon nooit alleen te reizen. Daarvoor is een vliegreis veel te ingrijpend en te onoverzichtelijk. Ik wist natuurlijk dat ik altijd de steun en hulp van mijn ouders kon krijgen en van alles vragen, maar toch wil je, net als altijd, zo zelfstandig mogelijk zijn.

Daarom maakte ik op de computer een lijstje met dingen die ik mee wilde nemen. Als tip wil ik meegeven dat je je in je hoofd helemaal aan moet kleden. Als je dat doet, vergeet je niks. Daarna heb ik het lijstje stap voor stap in mijn koffer gedaan. Mocht je zeker weten dat je niks vergeet, vraag dan altijd even iemand in je omgeving of die je koffer nog een keer wil nakijken.

Daarnaast heb ik erg last van vliegangst. Ik had nog maar één keer eerder gevlogen en dat vond ik niet zo prettig. Maar als ik naar Portugal wilde, moest ik toch nog een keer met het vliegtuig. Daarom wilde ik mij zo goed mogelijk voorbereiden. Op internet heb ik verschillende dingen over het vliegtuig opgezocht. Hoe het werkte, welke noodvoorzieningen er zijn, hoeveel ongelukken er gebeuren met vliegtuigen etc. Toen kwam ik erachter dat vliegen één van de veiligste manieren van vervoer is. Door het opzoeken van de vluchtduur kreeg ik meer inzicht in hoelang alles ging duren. Daarnaast hielp het mij heel erg om op te zoeken welke taken het cabinepersoneel heeft. Na bovengenoemde dingen te hebben opgezocht, merkte ik dat mijn angst minder werd.

Ik stapte voor mijn gevoel dan ook rustig het vliegtuig in. Maar voor je daadwerkelijk in het vliegtuig zit, moet je nog een heel traject op de vluchthaven doorlopen. Je moet inchecken en je koffers afgeven. Als je met z’n tweeën gaat, zou ik één persoon de koffers laten afgeven en de andere laten inchecken. Dat scheelt tijd en zo hoef je niet op elkaar te wachten. Ook zou ik bij het inchecken vermelden dat je slechtziend bent. Ik heb ervaren dat ze op Schiphol dan netjes uitleggen wat je allemaal moet doen. Ook kun je gemakkelijker door de detectiepoortjes.

Ook bij het instappen in het vliegtuig zou ik melden dat je slechtziend bent. Zo kom je niet bij de nooduitgang te zitten. Vanwege de veiligheid mag iemand met een beperking niet bij een nooddeur zitten. Zorg ook dat je snoepgoed of kauwgom mee hebt, zodat je minder last hebt van je oren tijdens het opstijgen en landen. Ook kun je in het vliegtuig eten en drinken bestellen en zijn er toiletten.

Bij aankomst bleek ons appartement helemaal in orde. Ga, voordat je een appartement uitzoekt, met alle partijen om tafel om duidelijk te hebben wat iedereen belangrijk vindt in een appartement. Ikzelf wilde graag op de eerste etage een kamer. Dat vind ik prettiger in een toch al onbekende omgeving. Als je dan ook nog allemaal verschillende routes moet leren, wordt het voor jou alleen maar lastiger.

Tijdens het boeken kun je bij het reisbureau of bij het online boekingsformulier je wensen vermelden. Zet er ook bij waarom je dat wenst, dan zullen ze er eerder rekening mee houden.

Mocht je via internet willen boeken, zorg er dan voor dat je samen met een bekende boekt. Zo weet je zeker dat je geen kleine lettertjes over het hoofd ziet. Mocht er dan nog iets misgaan, dan sta je er niet alleen voor. Bewaar ook alle documenten die je krijgt goed. Zo kun je altijd aantonen dat je hebt geboekt en/of betaald.

Ik hoop dat ik genoeg informatie heb kunnen geven over de dingen waar je op moet letten als je met het vliegtuig wilt reizen. Ook als visueel beperkt persoon is het mogelijk om op die manier te reizen. Als je je maar goed voorbereid en een beetje vertrouwt op een ander, moet het zeker goedkomen. Mocht je na het lezen van dit stuk nog vragen hebben, dan kun je altijd vragen stellen via het vragenformulier.