Verschillende soorten lichtinval

Het is al een aantal weken prachtig weer bij ons, dat is je vast niet ontgaan. Dit betekent dat er heel veel licht je ogen binnenkomt. Dit is niet altijd fijn.

Wat kan je daaraan doen? Want licht is er altijd en is belangrijk, zonder licht kan je bijna niets. En juist voor de mensen met minder zicht is licht nog belangrijker.

Dus het omgaan met licht moet op de juiste manier: er moet niet te veel zijn en niet te weinig.
Licht is een breed begrip want je hebt zonlicht, het licht wat je aandoet in huis en daglicht. Daglicht heeft te maken met de weersomstandigheden.

Momenteel is het zonlicht erg veel aanwezig. Zelf houd ik erg van het warme weer en dus van zonlicht, maar toch ondervind je als persoon met minder zicht problemen met dit mooie maar vele licht. Je kan dit op verschillende manieren goed filteren zodat je er wel tegen kunt. Denk hierbij aan een goede zonnebril of een pet.

Het ligt er aan wat je zelf prettig vind om te dragen. Ik vind een zonnebril fijner dan een pet, maar misschien vind jij dat wel niet. Draag je nu geen van beide dan is het verstandig om dat eens uit te proberen,want met dit mooie weer is het wel belangrijk dat je je ogen beschermt.

Zo voorkom je dat je ontstekingen of andere narigheid aan je ogen krijgt.

Hoe weet je nu welke zonnebril het beste bij jouw ogen past? Je kan hiervoor naar een brillenwinkel gaan, zij kunnen ook zonnebrillen op sterkte maken.
Dit wordt bepaald door testen die je moet ondergaan.
Wel zou ik bij een brillenwinkel aangeven dat je visueel beperkt bent, zo kunnen zij daar rekening mee houden bij de testen.
Naast de brillenwinkel kan je bij hulpmiddelenleveranciers ook veel soorten zonnebrillen vinden.
Het verschil met een hulpmiddelenleverancier is dat ze daar brillen hebben die speciaal voor verschillende soorten oogziektes zijn gemaakt.

Ik zelf heb al een aantal jaren een gepolariseerde zonnebril, dit is een bril die je eigenlijk net draagt als een normale bril. Alleen de glazen zijn van buiten extra donker gemaakt zodat het licht filtert en het op de juiste manier je ogen binnenkomt. De binnenkant is lichter gemaakt zodat jij wel met een frisse blik naar de wereld kan kijken. Deze brillen kun je bestellen via internet of je kan ze kopen bij de betere brillenzaak.

Een pet kan net als een zonnebril bescherming bieden. Maar hoe weet je nu welke pet voor jou geschikt is?
Bij het uitzoeken van een pet  zijn dan de volgende dingen belangrijk:
De pet moet voor bij je voorhoofd een goede brede zonneklep hebben, zo beschermt het de bovenkant van je ogen.

Je kan kiezen voor een zonneklep of een echte pet. De pet zit in zijn geheel op je hoofd en een zonneklep zit alleen voor op je hoofd.
Dit is wel echt een verschil. de pet beschermt je hele hoofd een een zonneklep alleen een deel van je hoofd.
Het kan ook fijn zijn als je alleen een pet draagt en geen zonnebril dat je beide soorten van een pet aanschaft.

Naast dat een pet of een bril bescherming biedt tegen het licht voorkomt het ook hoofdpijn en andere vervelende klachten.
Nog een goede tip bij zonnig weer: smeer de onderkant van je ogen altijd een beetje in met zonnebrand,
deze huid is erg dun en dus heeft het snel kans op verbranden.

Maar licht in huis kan ook vervelende eigenschappen hebben. Tegenwoordig hebben we allemaal spaarlampen,
deze zijn heel milieuvriendelijk maar de kleine lampjes zijn vaak erg fel in het begin omdat ze toch licht moeten geven.
Voor mij is dat erg vervelend omdat het dan vaak in je ogen schijnt en dat kan pijnlijk zijn.

Het is wel  prettig dat het licht uit een voor jou goede richting komt om zo de dingen te blijven doen die je wilt doen. Daarom zou ik in je huis een aantal staande lampen plaatsen, die kun je vaak ook dimmen van licht en soms kan je het lampje ook draaien naar een kant die voor jou fijn is.

Daarnaast is een hanglamp aan het plafond ook prettig, die schijnt vaak over grotere oppervlakten. Dit kan handig zijn als je achter de computer zit of je bent je was aan het opvouwen bij de grote tafel.

Dan heb je nog het daglicht, daar kan je natuurlijk niet veel aan veranderen.
Het enige wat helpt als er te veel licht is om je gordijnen iets dicht te doen, of een zonnebril of pet gebruiken.
Bij heldere dagen draag ik vaak mijn zonnebril en houd ik de gordijnen wat meer gesloten, bij donkere dagen maak ik veel gebruik van het licht in huis.

Zoals ik hierboven al aangaf kan je dat licht stellen zoals jij dat wilt, dus is er vaak wel een lichtstand bij die voor jou werkt.