Verschillende kleuren

Kleur contrasten.

Het hele leven staat in het teken van kleuren. Ik vind kleuren fantastisch, maar juist als je minder zicht hebt kunnen kleuren een extra hulpmiddel zijn. Zelfs als je helemaal niets ziet, alleen licht en donker kan dat nog als kleuren worden beschouwd.

In dit artikel leg ik uit wat kleur betekent, hoeveel verschillende kleuren er zijn,en wat ze voor waarde kunnen toevoegen in het leven van iemand die minder of niets ziet.

Je hebt heel veel verschillende kleuren van licht naar donker,er bestaan ook tinten, dit is 1 kleur die steeds lichter of steeds donkerder wordt.

Ik doe in mijn leven ook veel met kleur, maar probeer wel de tinten te vermijden,  dit omdat ik Het verschil van de kleur niet kan zien en er dan weinig mee kan. Tinten kleuren worden door de meeste mensen met minder zicht niet gebruikt om de hierboven genoemde reden.

Daarentegen worden er wel veel kleurenschema’s gebruikt, Wat is nu een kleurenschema?

Een kleurenschema is een instelling op verschillende apparaten, denk hierbij aan: Computer,telefoon,tablet. Deze optie zit in de instellingen  van het apparaat en heeft ook weer verschillende functies. De meest gebruikte kleurenschema’s zijn: zwart  wit,wit zwart of blauw wit of wit blauw.

Waarom deze kleuren?

De hierboven genoemde kleuren zijn sterke en harde kleuren,dit betekent dat je er bijna alles op kan zien en ze niet te fel aan je ogen zijn. Rust aan je ogen is bij het lang werken op je apparaten belangrijk. Daarnaast wil je op je scherm de muis  graag volgen  voor de mensen onder ons die nog met de muis werken. om je ogen helemaal rust te bieden kan je de computer ook volledig bedienen met het toetsenbord. Dit heeft voordelen en nadelen vind ik. Door de computer alleen met het toetsenbord  te bedienen. maak je het werken achter een computer wel een stuk ontspannender voor je zelf. dit kan soms heel fijn zijn. Maar het werken met de muis en een kleurenschema kan ook een goede oefening zijn voor je ogen om toch wat je nog kan zien,scherp te houden en niet in gezichtsvermogen achteruit te gaan.

Naast zwart wit en blauw wit worden de kleurenschema’s rood wit en rood zwart ook vaak toegepast. Dit kan jij zelf bepalen. bij de kleurenthema;s kan je het lettertype nog aanpassen voor een nog betere kijk op je scherm. De muisgrootte kan ook veranderd worden.

Maar kleuren worden niet alleen op computers gebruikt. Kleuren helpen mij bij veel meer dingen zoals: de afwas, de kleding opvouwen en sorteren. zo kan je bij het aanschaffen van spullen voor je huis rekening houden met dat je goede kleuren bekers of mokken koopt zodat je daar weer gemak van hebt bij het inschenken van koffie of thee en bij het opruimen. Welke kleuren dan het beste bij jou passen moet je zelf uitzoeken,  maar ik zou geen doorzichtige glazen of kommen nemen. Vind je dit wel mooi, zorg er dan voor dat je als je er iets in doet, het een  kleurstof is wat je goed kan zien, zo kun je ook met glaswerk werken. Ik ben nog steeds voor witte koppen zodat je de kleuren scherp en helder ziet maar een andere kleur mag natuurlijk ook.

Maar gekleurde was is voor veel mensen met minder zicht ook fijn om mee te werken. zo kan je verschillende kleuren kiezen voor handdoeken en keukendoeken zodat je aan de kleur kan zien waar het in je huis hoort  te liggen. Maar je kan nog meer kleur halen in je huis denk aan de verschillende ruimtes die je hebt in een huis.

Ik hou er van om in een huis niet te harde kleuren te gebruiken, maar zoek wel een kleur die bij jou en de ruimte past. Kijk hierbij naar de ruimte zelf, wat je gaat doen in de ruimte en hoe het licht naar binnen komt van buiten.

Want kleuren en licht in een ruimte zijn erg belangrijk als je minder ziet.

Een voorbeeld neem de woonkamer, als je daar al veel ramen in hebt komt er al veel  licht  van buiten binnen. Als je dan nog een harde  kleur op de muur doet kan dat verschillende problemen geven in de ruimte. zo kan je de televisie minder goed zien of als de zon schijnt kan het licht zelfs zo fel worden dat je er last van krijgt in je ogen of met hoofdpijn.

Een  goede kleur in een huis vind ik wit, dit lijkt heel ruimtelijk en groot en geeft het licht van buiten ook goed weer.

Je kan altijd als je hele felle  kleuren leuk vindt dit in bijvoorbeeld de kussens  op de bank laten terugkomen of in de gordijnen.

Ik zou zelf geen donkere kleuren in de woonkamer of slaapkamer doen, dit geeft de ruimte vaak kleiner weer dan dat de ruimte is en de  lichtinval wordt dan ook donkerder waardoor je weer meer met lampjes moet gaan werken, dat geeft vaak ook niet het gewenste lichtbeeld.

Zo zie je maar weer hoeveel licht en kleur met elkaar te maken hebben,  en hoe belangrijk goede kleuren en lichtinval  kunnen zijn. Mocht je nog vragen hebben,laat ze mij gerust weten in een berichtje,via het contact formulier.