Verschillende jaargetijden met minder zicht

Je zult denken wat een gekke titel, maar het naderen van de winter is voor mensen met een visuele beperking nou niet de meest prettige tijd van het jaar. In dit stuk vertel ik wat de verschillende periodes met mijn zicht doen.

Zoals veel mensen heb ik een voorkeur voor een jaargetij. Ik ben een echt zomer mens, ik heb het bijna altijd koud, en houdt gewoon van de warmte dit voelt als een deken voor mij. Ondanks dat de zomer periode ook om wat aanpassingen vraagt.

Denk hierbij aan een goede zonnebril die de zijkanten voor mij heel goed afschermt zodat ik geen last heb van verkeerd licht inval. want licht is er in de zomer natuurlijk volop. daarnaast lijkt het vanzelfsprekend dat je daar aan denkt, maar ik benoem het toch nog even, het goed insmeren van jezelf.

Ik betrap mezelf er op dat ik dat nog wel eens vergeet. Als je jezelf niet goed beschermt, voel je dat op een gegeven moment wel, dus misschien denk je, wat heeft dit nu met minder zicht te maken?

Als je had kunnen zien dat je rood werd had je maatregelen kunnen treffen. Doordat dit met jou zicht niet lukt breng me mogelijk schade aan jou huid toe. dit kan leiden tot klachten als irritatie door het zonlicht, of hoofdpijn. Dit is erg vervelend en simpel te voorkomen.

De herfst.

De herfst vind ik mooi, vooral alle kleur die je dan ziet. kleuren zie ik goed, dus daar kan ik echt van genieten. Het is ook nog niet zo koud. waar mensen met minder zicht wel op moeten letten is: doordat er veel dingen uit de bomen vallen zoals bladeren, eikels en los gewaaide takken. deze dingen uit de natuur kunnen voor ons nog wel voor obstakels zorgen waar je dan over kan struikelen.

Dit komt doordat wij dan niet meer goed met onze voeten en stok kunnen voelen waar we lopen. Het blad verbloemt kuilen of hoogte verschillen, waardoor wij sneller van een stoep af geleiden of vallen omdat er hoogte verschil in de weg zit. In de herfst heb je ook vaak last van mist. dit vind ik zelf zeer onprettig omdat de wereld voor mijn gevoel dan nog kleiner wordt. overla wordt gewaarschuwd dat je goed op moet letten maar als jezelf al weinig ziet hoe doe je dat dan?

Ik adviseer vooral in de avond niet alleen op pad te gaan. als je ergens heen wil gaan waar je niet bekend bent zou ik dat met mist uitstellen om nare situaties te voorkomen. Als je toch naar buiten gaat luister dan extra scherp zo kan je toch nog signalen mee krijgen. vertrouw je iets niet, bijvoorbeeld oversteken wacht dan liever iets langer zodat je zeker van je zaak bent.

De winter.

In de winter is het koud, ik houdt echt niet van kou.

In de winter heb je zoveel dingen waar je rekening mee moet houden als je minder zicht hebt. de dagen worden korter en het blijft langer donker in de ochtend en de avond.

De kans op sneeuw en gladheid vind ik wel spannend, vooral omdat ik veel dingen lopend doe.

Doordat de sneeuw 1 kleur heeft heb je het idee dat alles gelijk is. je ziet geen dieptes waardoor je sneller kan vallen.

ik vind dat de sneeuw zorgt voor een laag waardoor je niet meer goed met je voeten kan voelen.

Ook gladheid kan naast val partijen ook erger letsel opleveren. Denk aan kneuzingen en botbreuken.

Het lastige van gladheid is dat wij het niet zien. als je wel zicht hebt kan je zien dat de straat opligt.

Dan is het nog uitkijken want vaak kan gladheid ook verraderlijk zijn.

Wat te doen met deze weersomstandigheden?

Ik draag altijd sneeuwbalts deze hoge laarzen komen tot het minden van je onderbeen en geven veel warmte.

Daarnaast hebben deze schoen solen met ribbels waardoor je minder snel uitgeleid. Kleed je altijd warm als je lang moet lopen zo zorg je dat je niet onderkoelt raakt bij lage temperaturen. Ik zeg altijd doe liever iets te vele aan wat je later weer uit kan doen dan te weinig met vervelende gevolgen. Ik had vroeger een ski jas deze jassen zijn er voor gemaakt om je warm te houden.

Als je in het donker weg moet ga dan met de taxi als het kan. kan iemand je wegbrengen maak daar dan gebruik van. een stukje veiligheid is echt van belang. Nu hoor ik je denken, zelfstandigheid is belangrijk. Dit klopt maar zelfstandigheid is ook dat je kan inschatten dit kan ik wel doen en dit niet.

Als je toch ergens  naar toe gaat, zorg dan dat je altijd de volgende spullen mee hebt: je telefoon opgeladen of met laadstation, een flesje water, ga je ver weg neem dan iets te eten mee. In het donker zou ik kiezen als je die mogelijkheid hebt voor een rol stok zo kan je horen waar je loopt en mensen horen jou. loop je in gebieden waar weinig licht is, trek dan iets aan wat opvalt. Denk hierbij aan een reflecterende jas, of reflexieve bandjes om je armen of enkels. zo wordt je gezien. Als mensen jou goed kunnen zien geeft het niet als jij zie iets later hord of ziet. natuurlijk betekend dit niet dat je geen gevaar meer loopt. Maar zo verklein je de kans op iets naars aanzienlijk.