Thuiswerken als je slechtziend bent

Thuis werken.

In verband met het Coronavirus is er half maart besloten dat we zoveel mogelijk thuis moeten werken, maar hoe is dat als je minder ziet? 

In dit stuk vertel ik mijn ervaringen.

Toen ik op zondag 15 maart hoorde dat wij als afdeling thuis moesten gaan werken gaf mij dat een dubbel gevoel.

Ik was zo gewend aan het naar het werk gaan en alles daar omheen plannen dat ik na het horen van het bericht even niet meer wist hoe nu verder.  Er werd mij gevraagd om de thuiswerk-omgeving te installeren op mijn eigen computer, en daardoor werden mijn gedachten al gauw omgezet naar oplossingsgericht denken om zo snel mogelijk de draad weer op te kunnen pakken.

Jullie weten dat ik een positief ingesteld mens ben, dit betekent dat ik wel even van slag kan zijn maar dat ik graag alles wat op mijn pad komt zo goed mogelijk wil doen. Daar horen soms specifieke oplossingen bij omdat het anders niet werkbaar is voor mij in verband met mijn visuele beperking.

Aan wat voor oplossingen kun je dan zoal denken?

In mijn geval was het eerste wat ik mij afvroeg of de thuiswerk-omgeving wel zou werken op mijn computer. Onze werkomgeving bevindt zich in Word en ik ben thuis een Apple gebruiker. Dan kan het zo zijn dat niet alle functies goed werken. Daarnaast gebruik ik voor het werk een brailleleesregel om mijn werk nog extra te controleren.

Gelukkig bedacht ik me dat ik dezelfde leesregel die ik op het werk heb ook als leesregel voor thuis heb, dus die heb ik gauw aangesloten. Weet dat alle leesregels geschikt zijn voor thuis gebruik of op het werk.

Na alle voorbereidingen gedaan te hebben ben ik die maandag begonnen met het installeren van de link die ik via mijn werk had ontvangen. Ik wist dat ik ooit een link had gekregen om thuis te kunnen werken maar die heb ik één keer gebruikt en daarna niet weer. De meeste bedrijven hebben een eigen ICT-afdeling en dat is heel prettig, zij weten alles over jouw systeem en kunnen je snel helpen als dat nodig is. Ik heb in het begin heel veel aan onze ICT-afdeling gehad. Na een korte uitleg van hun kant kon ik na een half uurtje installeren gelijk aan het werk en had ik alles bij de hand.

Ik was blij dat alles zo goed verliep, maar de grootste uitdaging kwam nog vond ik. Want alles kan nog zo goed voor elkaar zijn, als je nog niet eerder thuis hebt gewerkt, en zeker niet als visueel beperkte werknemer, dan is dat spannend. Omdat ik twee systemen naast elkaar ging gebruiken was het nog extra spannend, en misschien herken je het zelf ook wel dat alles dan soms net iets anders gaat dan dat je gewend bent.

De eerste echte thuiswerkdag kon beginnen. Ik begon met inloggen en dit verliep zonder problemen. Het bekende startscherm kwam tevoorschijn en via mijn werktelefoon kon ik mijn mails met opdrachten lezen en via de computer de agenda’s bedienen. Dat ging perfect. Nu moet ik zeggen dat ik wel heel blij ben met een mobiele telefoon van het werk, stel je voor dat alle telefoontjes opeens op je privételefoon binnen komen en je niets meer gescheiden kunt houden. Doordat ik de mail kan lezen op mijn mobiel kan ik de agenda’s openslaan op mijn computer. Dit werkt erg fijn vind ik.

Ik geef toe dat ik in het begin wel even moest nadenken hoe ik ook alweer een ruimte kon boeken. Dat komt omdat je het met het systeem van mijn werk op een andere manier moet doen als met het thuiswerk systeem. Maar door het gewoon te doen leer je het.

Door deze hulpmiddelen kan ik alles thuis goed oppakken en daar profiteert je baas dan weer van want het werk kan gewoon doorgaan.

Hulpmiddelen zoals een mobiele telefoon en goede systemen maken het thuiswerken wel makkelijker. Ik  ben erg blij dat ik al deze extra dingen tot mijn beschikking heb, er zullen genoeg bedrijven zijn die minder toegankelijk zijn wat betreft het thuiswerken en daar de juiste voorzieningen niet voor kunnen  aanbieden. Dit is voor zowel het bedrijf als voor de medewerker vervelend want zo valt je hele dagritme weg. Dat ritme hebben wij mensen met een visuele beperking nou juist nodig, om niet helemaal te vereenzamen in deze lastige tijd waarin we weinig sociale contacten hebben en weinig activiteiten mogen ondernemen.

Daarom ben ik blij met de mogelijkheden die ik wel heb, ik werk trouw elke dag en soms in de avond nog even. Ik zie zeker een voordeel in thuiswerken maar ik ondervind toch nog wat kleine problemen. Zo kan je niet even snel iets regelen bij een collega, of hulp vragen als dat nodig is.

Alleen werken vind ik fijn maar soms is het te rustig en mis je de sociale contacten, want werken doe je natuurlijk omdat je geld moet verdienen en omdat je het leuk vindt en jezelf wilt ontwikkelen. Maar het sociale contact is ook heel belangrijk dat merk je nu het niet kan.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn ervaringen. Mocht je iets van jouw ervaringen willen delen, laat mij dat dan weten via het contactformulier.