Telefoons door de jaren heen

Telefoons door de jaren heen.

Iedereen heeft er vast wel 1.

Een telefoon, dit kan een vast toestel zijn, maar tegenwoordig worden deze vervangen door een smartphone.

Vooral bij jongere mensen is de telefoon niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Je ziet ze dan vaak in gedachten met hun telefoon in de hand, dit kan voordelen hebben maar kan zeker ook als vervelend ervaren worden, vind ik.

Maar toch geef ik eerlijk toe dat ik mijn iPhone niet meer kan missen in mijn leven.

Hoe anders was dat zo’n 50 jaar geleden!

Toen was het woord mobieltje nog helemaal niet uitgevonden, en als je dan nagaat hoe modern de telefoons van tegenwoordig zijn, dan valt het mij echt op hoe snel de technologie gaat en hoe snel er nieuwe dingen worden geproduceerd.

Vraag het maar eens aan de wat ouderen onder ons. Die vinden het vaak maar ingewikkeld. Je hoort sommigen nog dagelijks zeggen: dat moderne gedoe hadden wij niet toen we jong waren. Dat kunnen wij ons niet voorstellen, dat je zo’n 50 tot 75 jaar geleden 1 telefooncel in het dorp had waar je geld in moest gooien om een kort gesprek van nog geen 5 minuten te kunnen voeren. En dat kostte je dan ook nog een paar gulden.

Voor mijzelf lijkt dat heel beangstigend dat je alleen contact kunt zoeken als er net toevallig een telefooncel is op de plek waar je op dat moment bent. En als die er niet is moet je dus op zoek naar de dichtstbijzijnde telefoon, die moet er dan maar net zijn of je moet de telefooncel al weten te staan.

Zoals je kunt lezen heel onzeker dus, dan is het maar afwachten of je snel hulp of andere noodzakelijke dingen kunt regelen.

Maar dat was toen en net als nu stond de tijd niet stil. Op een gegeven moment kwam de mogelijkheid, en dat gold ook nog niet voor iedereen, dat 1 persoon met een goede baan, denk aan een huisarts, een telefoon kon kopen.

Dat waren toen telefoons met een draaischijf, en als je die persoon goed kende of je betaalde een kleine vergoeding, kon en mocht je een telefoongesprek voeren.

Naarmate de telefoon langer bestond werd deze luxe ook betaalbaarder voor de gewone arbeider.  Zo kwam het dat je een grote telefoon met toetsen en een lang snoer konden aanschaffen, zodat je toch sneller en vaker met elkaar kon spreken. Deze telefoon met snoer heeft het heel lang vol weten te houden.

Maar ook na deze ontwikkeling ging de technologie door.

Er werd een apparaat op de markt gebracht waarbij geen snoer meer nodig was, en die zo groot was als je hand waardoor je de telefoon gemakkelijk kon verplaatsen of meenemen.

Zo ontstond de eerste mobiele telefoon.

In het begintijd kon je er alleen maar mee bellen en je kon het toestel verplaatsen, wat voor die tijd al heel bijzonder was.

In de loop der jaren kregen ze steeds meer functies. De telefoons werden kleiner en kregen extra functies, de batterij ging steeds langer mee en de sms functie werd toegepast. Hiermee kon je korte tekstberichten naar elkaar sturen. En zo kon je naast bellen ook sms’en.

Het heeft heel lang geduurd voordat ik zelf kon sms’en, dit heb ik na lang nagedacht te hebben mezelf toch letter voor letter aangeleerd.

In tegenstelling tot de telefoons van nu hadden de mobieltjes van een paar jaar geleden namelijk nog niet een volledig toetsenbord, onder elke cijfer stonden 3 letters, zo moest je voor de letter b de 1 twee keer kort achter elkaar indrukken. Op die manier was sms’en voor mij altijd een heel gedoe.

Dan is het toetsenbord van de telefoons van nu een stuk gemakkelijker vind ik.

Deze werkt net zo als een toetsenbord van een computer en dat maakt het voor mij een stuk overzichtelijker.

Zo zie je hoe de telefoon in de loop van de tijd is veranderd.

Als je het mij vraagt zou ik niet weer terug willen naar die grote toestellen met voor deze tijd weinig opties.

Ik weet dat die functies die ik hierboven heb uitgelegd voor die tijd al heel veel mogelijkheden gaven. Maar met de komst van de smartphone ging er voor mij een wereld open.

Ik heb lang getwijfeld of ik eraan moest beginnen, maar had ik het maar eerder gedaan.

Want ik doe alles met mijn telefoon, van whatsappen tot boodschappenlijstjes maken, van dingen uitrekenen tot social media.

Het biedt mij zoveel vrijheid en sociale contacten dat ik mijn telefoon echt niet meer kan missen. Daarnaast voel ik mij een stuk veiliger omdat ik weet dat ik altijd iemand kan bereiken als dat nodig is.