Sporten in corona tijd

Sporten in coronatijd.

Sporten is gezond en daarom is het belangrijk dat je iets aan lichaamsbeweging doet.

Sporten is een groot begrip en betekent niet automatisch dat je lid moet zijn van een sportschool. Je kunt ook zelf heel goed zorgen voor voldoende beweging.

Denk hierbij aan wandelen, hardlopen of een teamsport zoals voetballen of roeien.

Dit klinkt heel simpel maar als je minder zicht hebt is het dat niet. In dit stuk vertel ik hoe ik zo gezond mogelijk blijf.

Zoals veel van jullie weten sport ik al jaren. Ik vind het erg leuk om te doen en met mijn onderliggende problemen is het van groot belang dat ik in beweging blijf. Ik ben iemand die gewoon sport bij een sportschool omdat dit voor mij de prettigste manier is om te bewegen. Het geeft mij een extra zetje om het vol te houden omdat de sportschool een zekere mate van verplichting geeft omdat je er elke maand voor betaalt en er dus wel heen moet. 

De sportschool is bij mij om de hoek waardoor ik er snel even naar toe kan, en ik moet zeggen dat dat wel een voordeel is. Ik begrijp dat dit niet voor iedereen geldt waardoor het naar een sportschool gaan soms een lastige onderneming kan zijn.

Maar als je wilt gaan sporten adviseer ik wel iets te zoeken waar je je prettig bij voelt zodat het geen straf wordt om er naar toe te gaan. Alleen zo hou je je voornemens en doelen vol.

Mij wordt wel eens gevraagd om, wanneer je je aanmeldt, het dan handig is om je beperking te benoemen.

Ik vind het altijd verstandig om zo open mogelijk te zijn, ervaring leert dat je dan geen verrassingen achteraf ondervindt.

Zelf heb ik het ook meteen gezegd en onze sportschooleigenaar reageerde positief: ik was welkom en mij werd meteen alles geleerd wat ik weten moest. Verder heeft hij iedereen verteld dat ik minder zicht heb en dat er daarom rekening met mij gehouden moest worden. En dat hij dit zo heeft aangepakt daar pluk ik nog elke dag de vruchten van. Want heb ik hulp nodig dan staat er altijd iemand klaar en weet ik dat er op mij gelet wordt. Dit klinkt misschien beschermend of raar maar voor mij is het een fijn idee dat je elkaar zoveel vertrouwen kan geven.

Mocht je nu denken, zo’n sportschool is niets voor mij weet dan dat er nog heel veel andere manieren zijn om toch te kunnen bewegen.

1 van de voor de hand liggende manieren is wandelen, dit doe ik naast sporten ook zo veel mogelijk. Want wandelen kan overal en zelfs in deze lastige tijd, want de sportschool is leuk maar je hebt er niets aan als ze gesloten zijn zoals begin dit jaar gebeurde. Ja, hoe kom je dan aan bewegen toe?

Bedenk dan dat je thuis met simpele oefeningen al aan een half uur bewegen kan komen, er zijn op internet genoeg filmpjes te vinden waarin sportoefeningen worden uitgelegd en voorgedaan. Deze filmpjes zijn er voor beginners en sporters op hoog niveau.

Er zijn allerlei sportmaterialen op de markt zodat je zelfs met gewichten thuis kunt sporten. Die producten om thuis te sporten kun je zelfs al vinden bij de Action, dus voor iemand met een minder grote portemonnee zijn er voldoende mogelijkheden om toch niet al te duur te sporten.

In de periode dat alle sporten verboden waren heb ik zelf veel thuis gesport. In het begin was dat wennen maar uiteindelijk lukte het mij toch om er een vast onderdeel van de dag van te maken.

In juni kregen we wat meer vrijheid en mochten we weer sporten bij een sportschool in de buitenlucht. Dit heb ik een aantal keren gedaan maar ik vond het zelf geen succes. Dat kwam omdat je niet alle apparaten naar buiten kon verplaatsen, denk hierbij aan de zwaardere dingen zoals een loopband of roeiapparaat.

Door op buiten te sporten merkte ik dat het mij meer energie kostte dan dat het opleverde, en dat is niet het doel van sporten. Wel was het fijn om even weer andere mensen te zien en een praatje te kunnen maken. Maar daarnaast heb ik het buiten wandelen nog een poosje aangehouden. Ik wist niet dat je je door alleen buiten te lopen zo goed kon gaan voelen.

Tegen de zomervakantie kon er weer binnen gesport worden. Dit was in eerste instantie een opluchting omdat je weer van alle attributen gebruik kon maken, maar je kreeg er wel gelijk een hele waslijst aan regels bij en probeer die maar eens goed te kunnen naleven als je weinig ziet.

Nu hou ik wel van een uitdaging dus ging ik er vol mee aan de slag, en begon met het goed doorlezen van alle informatie die op de app gezet was.

Zo moet je je van te voren aanmelden, is een handdoek verplicht en moet je nu alle apparaten die je gebruikt hebt netjes schoonmaken met desinfectans. Dat vind ik nog wel het aller moeilijkst, want als je minder goed ziet lukt het niet altijd om alles net zo te doen als een ander. Dat zorgt er wel voor dat het ondernemen van iets leuks een vervelend randje krijgt.

Je wilt immers graag dat je alles net zo goed doet als een ander, en soms zie en merk ik dat mensen je toch raar aankijken omdat zij niet van de buitenkant kunnen zien dat het jou iets minder goed lukt waardoor mensen al gauw hun oordeel klaar hebben. Dat geeft mij soms een ongemakkelijk gevoel en weerhoudt mij er wel eens van om dingen te ondernemen.

Zo zie je maar weer dat niet alles een verbetering is. Maar ondanks alle regels probeer ik wel te blijven doen wat ik altijd al deed. En ook al zijn er nu veel extra regels, probeer je er toch aan te houden ook als je minder ziet. Geloof mij, elke verandering went. Dus blijf het voor jezelf herhalen en zorg ervoor dat je het je eigen maakt zodat je straks veel dingen toch zonder hulp kunt doen.