Overleggen

Overleggen.

In dit stuk leg ik uit hoe belangrijk overleggen is.

Waarom nu juist dit onderwerp?

Ik merk zelf en binnen mijn omgeving dat er nog heel vaak gedacht wordt dat mensen met een visuele beperking geholpen moeten worden bij het maken van beslissingen. Nu geldt dit niet voor iedereen, er zijn genoeg mensen die deze ervaring niet hebben,dit is alleen maar fijn als je daar niet mee in aanraking gekomen bent.

Maar voor de mensen die dit wel herkennen kan dit stuk misschien hulp bieden. Want, het is goed om te onthouden dat jij bepaalt wat er in jouw  leven gebeurt, en niemand anders.

Als iemand je advies wil geven dan is het  aan jou om daar iets mee te doen.Wil je geen advies ontvangen mag je dat aangeven.
Waarom mensen dingen gaan beslissen en regelen voor een ander ben ik nog steeds niet achter.

Soms kan het te maken hebben met hoe een ander is opgevoed, soms kan dat heel ouderwets zijn waardoor mensen zo gaan handelen.  Vaak is het de onwetendheid  en de angst die deze reactie uitlokt.

Een voorbeeld waarom iemand kan gaan denken dat jij hulp nodig hebt bij alles is:

mij wordt wel eens gevraagd als mensen weten dat ik slechtziend ben wat voor oogaandoening ik heb.

IK heb geen oogaandoening, dit leg ik dan uit, en dan zie je mensen denken maar slechtziend zijn heeft toch met je ogen te maken.
Dit hoeft dus niet zo te zijn, ik leg ze dan uit dat ik een hersenaandoening heb waardoor de functie van mijn ogen niet goed werkt.

Het woord hersenen is dan in mijn geval de boosdoener.

Want vaak wordt er van uit gegaan dat als er iets mis is met je hersenen, dat dit dan met je denkvermogen heeft te maken. Dit is echt niet het geval, je hersenen en je hoofd zijn de motor van je lichaam, vanuit je hoofd wordt alles aangestuurd, Dus mocht jij last krijgen van verschillende klachten kan het best met je hersenen of hoofd te maken hebben.

Dit geldt natuurlijk niet voor een arm of been.

Hoe maak je kenbaar dat je heel goed in  staat bent je eigen dingen te regelen.

Dit kan heel lastig zijn, ik vind dit soms nog lastig.

Want tegen de ene persoon zeg je sneller nee dan tegen de andere persoon. Ik vind het vaak lastig als ze heel veel ouder zijn dan ik, want wordt het dan uit zorgzaamheid bedoeld of echt in de zin van dit komt niet goed.

Wat mij erg helpt is, probeer echt vertrouwen in jouzelf te hebben, als je dat hebt komt het altijd goed, ook als jij de dingen net iets anders doet dan je broer of zus.

Een extra hand.

Ik doe heel veel dingen zelf, maar soms is het fijn dat je een extra hand hebt die jij kan vragen als jij advies wilt.
Wie kan dat dan zijn, jouw rechter hand, het is van groot belang dat het iemand is waar jij een goede band mee hebt.
Want jij legt daar jouw problemen neer, is die persoon dan niet iemand die bij jou past, dan voelt het niet goed.

Je moet dat echt zelf uitzoeken en niet iemand maar als extra hand zien omdat iemand anders dat goed bij jou vind passen.

Denk bij jouw extra hand aan je moeder of  zus. Dit zijn de mensen die het dichtst bij je staan.

Nu weten de meeste bezoekers van mijn website dat ik zelfredzaamheid en een eigen ik belangrijk vind, dit probeer ik elke dag uit te dragen.

ik ben het type dat alles uitprobeert als ik iets niet kan.  Er zijn genoeg mensen die dit niet doen waardoor andere dat voor hen uitvoeren. Juist door je afhankelijk  te maken met de kleine dingen krijgen mensen steeds vaker de kans om hun zin door te drukken.

En dat  is juist iets wat je niet wilt.
Het woord nee mag je zeggen. Nee is niet iets wat mensen graag horen. Maar je mag het altijd aangeven. Door nee wordt er gepraat en kan jij vertellen dat je de dingen die een ander voor jou wil doen prima zelf kan.

Wil iemand je toch helpen kan je door middel van overleg misschien een middenweg zoeken waar beide partijen zich fijn in voelen.

Wil je toch iets zelf leren geef dat aan dat mag gewoon.
En, ook al gaat het de eerste keer niet direct goed, dat is niet erg.