Orde is heel belangrijk als je minder ziet

Orde is belangrijk.

Sommige mensen hebben het wel, en andere mensen niet: een ordelijk aardje.

In dit stuk leg ik uit hoe belangrijk deze eigenschap is als je minder ziet.

Een ander woord voor ordelijk is netjes, maar wat betekenen deze woorden nu eigenlijk?

Netjes of ordelijk wil zeggen dat je niet tegen chaos kan, zowel fysiek als geestelijk niet.

Wat staan de woorden geestelijk en fysiek voor?

Geestelijk is dat je het in je hoofd allemaal keurig geregeld hebt. Een voorbeeld hiervan is: Jij bent altijd ruim op tijd als je moet bellen voor een afspraak of als iemand je vraagt of je iets wil organiseren.

Fysiek betekent dat je je huis of slaapkamer altijd netjes bijhoudt, denk aan geen rondzwervende kleding of een bureau dat vol ligt met rommel. Fysiek ordelijk zijn betekent ook dat je geen stof aantreft op meubels of in de hoekjes.

Zoals ik hier boven al aangaf ben ik netjes en ordelijk ingesteld, dit helpt mij om in het dagelijks leven goed en snel te kunnen functioneren. Daarvoor heb ik een aantal hulpmiddelen altijd bij de hand zodat ik niet alles in mijn hoofd hoef op te slaan, denk aan een mobiele telefoon, agenda en een notitieblokje.

Een notitieblok zit vaak al als functie op je mobiele telefoon, net als de agenda.

Maar mocht je nog genoeg zicht hebben om een papieren agenda te kunnen gebruiken, dan kun je een groot letter agenda bestellen bij verschillende hulpmiddelenwinkels.

Deze extra handen, zoals ik ze noem, bieden mij de mogelijkheid om zo netjes te kunnen zijn.

Ik moet wel toegeven dat als je zo netjes wilt zijn, dat je geheugen heel sterk moet zijn. Nu is het vaak zo als je bijvoorbeeld minder zicht hebt, dat er iets anders in je lichaam weer sterker ontwikkeld is. Dit is dan vaak naast je gehoor en reuk, je geheugen.

Ik hoor wel eens: kan ik ook zo netjes en ordelijk worden als jij?

Dit vind ik een lastige vraag. Netjes en ordelijk zijn moet een beetje in jou als mens zitten. Maar ik zeg altijd: alles valt te leren als je maar wilt.

Je zou kunnen beginnen met de kleine dingen. Als je bijvoorbeeld vaak heel druk bent in je hoofd, kun je je hoofd rust geven door te beginnen met het opschrijven van de dingen die jij graag wilt doen. Zo hoef je ze niet steeds te onthouden. Als je dit een aantal keren doet zul je merken dat het je rust geeft.

Ik gebruik mijn agenda echt voor alles, niet alleen voor alle afspraken,  maar als ik gebeld wordt door een instantie noteer ik dat ook.

In de agenda kun je meldingen instellen, zodat je er nog eens aan herinnerd wordt dat je de volgende dag een afspraak hebt staan. Deze meldingen kan je instellen voor een uur van te voren, maar ook een dag van te voren, of 15 minuten. Dit is net wat jij zelf prettig vindt.

Gebruik je een papieren agenda dan is een herinneringsmelding natuurlijk niet mogelijk.

Mocht je nu denken, ik gebruik een papieren agenda maar ik vergeet er in te kijken, dan zou je altijd nog een alarm kunnen zetten op je mobiele telefoon. Die zet je dan voor de hele week op 1 vast tijdstip, zodat je na een aantal keren precies weet wanneer je in de agenda moet kijken.

Dit is in het begin erg wennen en het zijn veel extra handelingen. Maar hoe vaker je dit doet, hoe meer het in je geheugen slijt en dan vergeet je het niet meer omdat het er dan bij hoort in je ritme.

Wil je graag dat je huis netjes blijft dan kan je beginnen met 1 taak per dag te doen.

Denk bijvoorbeeld aan: morgen ga ik de was opvouwen, of stofzuigen. Als je bij het schoonmaken ook met een lijstje werkt, krijg je toch alles gedaan en heb je niet het idee dat je opeens heel veel moet doen, of je niet meer weet waar je moet beginnen met opruimen.

Het zijn kleine dingen maar ze helpen echt. 

Waarom is ordelijkheid voor visueel beperkten zo van belang?

Als je minder zicht hebt wil je niet de hele dag bezig zijn met het zoeken naar dingen, zoals bijvoorbeeld je schooltas met boeken of je oplader.

Als je dus vanaf het begin af aan dingen leert terug te leggen op de plek waar ze lagen,vind je de dingen die jij vaak nodig hebt snel terug. Naast dat je dingen teruglegt, is het voor ons ook prettig als meubels niet elke week verplaatst worden omdat wij ons door het huis een weg aanleren, waarin wij weten dat er op een aantal punten obstakels zijn zoals een stoel of een bank.

Als er dan zonder overleg dingen veranderd worden, is de kans groter dat wij ons kunnen bezeren. 

Door de hierboven genoemde dingen uit te voeren,  kan jij net als ik orde voor jezelf houden.

En als je dit leest en denkt, ik heb nog andere manieren hoe ik alles ordelijk houdt, laat het weten via het contact formulier.