Op jezelf wonen of begeleid

Op jezelf wonen of begeleid.

Ik hoor veel mensen om mij heen die er aan denken om een eigen plek te gaan zoeken. Dit is een grote stap die je niet even gezet hebt. Ik hoor namelijk heel veel mensen die zich afvragen kan ik dat wel en is het niet beter als ik begeleid ga wonen.

In dit stuk leg ik uit dat je ook heel goed op jezelf kan gaan wonen zonder begeleiding maar met de juiste middelen.

Bij het maken van de keuze op jezelf of begeleid is het belangrijk om goed naar jezelf te kijken.
Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je af te vragen ga ik helemaal alleen wonen of willen we toch samenwonen. Want ga je samenwonen dan heb je als persoon met minder zicht toch nog een extra hand die je helpt bij de dingen die jou door je gezichtsbeperking minder gemakkelijk af gaan. Op het gebied van inkomen gebeurt er ook een heleboel op het moment dat je gaat samenwonen.

Denk hierbij aan extra toeslagen die je moet betalen als je samen een inkomen hebt.

Dit zijn bijvoorbeeld: rioolkosten en een bijdrage voor de afvalbakken.
Als je alleen woont kan het zijn dat je de hierboven genoemde extra kosten niet hoeft te betalen omdat je inkomen daar te laag voor is. Als je alleen gaat wonen heb je ook vaak recht op de hoogste toekenning van huurtoeslag, dit kan oplopen tot 355 euro die je elke maand terug kan krijgen. of je ook echt recht hebt op die 355 euro huurtoeslag moet je laten berekenen bij de aanvraag voor huurtoeslag. Soms kan het zijn dat je inkomen samen toch net genoeg is om een deel van de maximale huurtoeslag te krijgen.
Maar ook als je alleen woont kan je inkomen te hoog zijn.

Ga je samenwonen weet dan dat de huurtoeslag lager gaat uitvallen, dit komt doordat ze het loon van jou een je partner bij elkaar optellen en met dat bedrag bij elkaar wordt gekeken of je nog recht hebt op huurtoeslag.
In sommige gevallen verdient de partner te veel en heb je dus geen recht meer op huurtoeslag. of jullie recht hebben op huurtoeslag kan je via het internet berekenen. Mocht dit niet lukken kan je altijd de woningbouw om hulp vragen. Weet wel dat de woningbouw en de huurtoeslag los van elkaar staan.

Huren kan je op 2 manieren. Je kan je inschrijven bij een woningbouwvereniging of je kan particulier huren.
Tussen de hierboven genoemde opties zitten nogal wat verschillen.
Als je je inschrijft bij een woningbouwvereniging wordt er altijd gevraagd naar wat je verdient. Dit doen ze om te kijken of je wel in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Dit zijn de meest voorkomende woningen die de woningbouw verhuurt.

In het algemeen zijn de woningen die de woningbouw tot zijn beschikking heeft altijd lager in maandkosten dan als je particulier gaat huren. Kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning dan ben je genoodzaakt te kopen of particulier te huren. Als je particulier huurt kun je het beste via een makelaar iets zoeken. Bij particulier huren liggen de prijzen ook veel hoger en kan je ook geen kwijtschelding krijgen voor sommige toeslagen. Je zal altijd kunnen onderzoeken of je nog recht hebt op huurtoeslag omdat de huurtoeslag los van de huur zelf staat. Wel zal ik er rekening mee houden dat er geen huurtoeslag mogelijk is. Dit omdat particulier huren vaak gedaan wordt door mensen die boven het gemiddelde verdienen.
Bij particulier huren zal ik niet alleen denken aan een appartement maar een woonhuis wordt ook vaak particulier verhuurd.

We spreken van huurtoeslag, maar wat is nu precies huurtoeslag. Huurtoeslag kun je aanvragen als je via de woningbouw een huis huurt.
De huurtoeslag wordt gezien als een tegemoetkoming in de kosten die je kwijt bent aan een huis. De hoogte van je huurtoeslag wordt bepaald door je inkomen.

Mocht je nu denken, ik wil wel een plek voor mezelf maar al die moeilijkheden van reageren op woningen, het aanvragen van subsidies daar ben ik niet aan toe. Dan zal je een aanvraag kunnen doen voor begeleid wonen.
Een aanvraag voor begeleid wonen kan niet zomaar, je moet wel een reden hebben waarom je niet in staat bent om zelfstandig te leven. Denk hierbij aan lastige thuissituaties of het niet kunnen omgaan met geld.
Natuurlijk kan je ook een beperking hebben waardoor je extra zorg nodig hebt die als je alleen zal wonen niet geboden kan worden.
Wat is begeleid wonen? Dit houdt in dat je met meerderen in een woning verblijft en je vaak alleen een eigen slaapkamer hebt en je dus de wc en douche met je medebewoners moet delen.

In het begeleid wonen wordt er gewerkt naar zelfstandigheid. Zo leer je koken,je was doen en nog meer huishoudelijke taken die je moet kunnen om zelfstandig te kunnen wonen.
Daarnaast wordt gekeken naar de cliënt: wat heeft de cliënt voor beperking en waar heeft de cliënt hulp bij nodig.
Als dat in kaart is gebracht kan het dus zijn dat je dingen zelf mag doen en dingen samen onderneemt.
Dit kan dus verschillen met je medebewoner omdat die persoon weer andere problemen heeft waar hij of zij aan moet werken.
Je hebt begeleid wonen met 24 uurszorg maar je hebt ook begeleid wonen waar je wel een eigen appartement hebt, maar waar je alleen 1 keer in de week iemand over de vloer krijgt om te kijken of je nog ergens mee geholpen moet worden of dat je alles alleen prima afgaat.

Welke vorm van begeleid wonen jij nodig hebt en bij jou past wordt samen met jou bekeken. Een aanvraag voor begeleid wonen doe je niet alleen, vaak wordt dit door een instantie gedaan die al bij jouw situatie betrokken is. Mocht je nu niet in contact zijn met instanties die jou al hulp bieden kan je natuurlijk altijd met je ouders eens informeren naar de mogelijkheden. Dit kan je dan het beste doen via de gemeente waar je woont. Je zal ook eens een kijkje kunnen nemen op de website van de stichting MEE. Zij helpen mensen met een beperking, probleem of conflict.