Speciaal Zien

Make-up en meer

lippen stiftVeel meiden en vrouwen herkennen dit vast: wat moet ik aan en welke kleur staat me het beste?

Ik hoor van verschillende mensen in mijn omgeving dat ze zich ook graag mooi willen kleden en make-up willen dragen. Ze zijn alleen bang dat ze dat zelf niet kunnen of er gek uit zien.

Ook kleding kopen is vaak lastig. Ze vragen zich af hoe ze er dan ooit mooi uit moeten zien.
Die vraag is vanaf nu overbodig!

Ook wij kunnen er prima uit zien. En ja, ook wij kunnen verschillende soorten make-up gebruiken. Natuurlijk zijn er dingen op make-upgebied die voor ons lastig zijn en lastig zullen blijven, en die we dus maar beter niet kunnen gebruiken. Zo is dat ook met kleding. Maar we kunnen het zeker gebruiken!

Er zijn verschillende manieren om toch make-up te gebruiken. Die leg ik hieronder uit.

Je kunt bijvoorbeeld advies vragen bij een parfumerie. Daar verkopen ze veel make-up en vaak hebben ze een styliste in dienst die je om advies kunt vragen over wat jou mooi zal staan. Natuurlijk kun je beter wel even aan die persoon uitleggen dat je blind of slechtziend bent. Anders gaan ze ervanuit dat ze allerlei dingen kunnen laten zien, terwijl dat niet gaat lukken. Voordoen heeft geen zin; ze moeten je de make-up laten voelen en uitleggen wat ze doen. Anders gaat het niet lukken.

Je vindt het misschien lastig om aan een onbekende styliste uit te leggen dat je blind of slechtziend bent. Je weet niet of hoe ze gaat reageren, of ze je wel begrijpt en of ze je nog wel wil helpen. Of je vraagt je af of je haar uitleg zult begrijpen. Ik kan dus begrijpen dat je liever een andere manier zoekt, en gelukkig zijn die er!

Je kunt bijvoorbeeld geen zwarte mascara, maar transparante mascara gebruiken. Transparante mascara heeft geen kleur, maar geeft wel het effect van mascara! Zo kun je verkeerd gaan met de borstel, maar is er niemand die het zal zien omdat er geen kleur aan zit!

Je kunt ook kiezen voor een iets duurdere methode, die langer blijft zitten: (semi-)permanente make-up. Je kunt ook kiezen voor een iets duurdere methode, die langer blijft zitten: (semi-)permanente make-up. Er zijn twee vormen: één vorm wordt op de huid getatoeëerd, en is echt permanent. De tweede vorm blijft ongeveer 4 weken zitten en is semi-permanent. Permanente make-up lijkt net echt. Je vraagt je misschien af of het niet opvalt dat het geen gewone make-up is, maar dat is niet zo. Het ziet er echt uit en het lijkt alsof je het dezelfde dag hebt opgedaan.
Bij deze behandeling kun je bijvoorbeeld kiezen voor oogschaduw of je laat je wimpers verven.
Ik heb zelf mijn wimpers laten verven, en het lijkt net echt! Ik was er erg blij mee, en laat het zeker vaker doen!

Als je voor permanente make-up kiest, zoek dan een bedrijf en vraag hen wat ze allemaal doen. Niet elk bedrijf doet namelijk hetzelfde. Je kunt het beste zoeken naar een schoonheidssalon, zij bieden vaak zulke behandelingen aan. Op internet vind je er genoeg. Je kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen, waarin ze je kunnen uitleggen hoe alles precies in z’n werk gaat. Het is handig als je van te voren bedenkt welke permanente make-up je graag wilt, en dat je hen uitlegt dat je slechtziend of blind bent. Permanente make-up is een duurdere oplossing voor het gebruiken van make-up, maar het heeft een heleboel voordelen. Het blijft langer zitten, je laat het één keer doen, en je hoeft alleen af en toe terug te komen om het te laten bijwerken. En je hoeft geen mascara meer te kopen!
Dan het kleding kopen. Dat is voor ons vaak ook lastig. Omdat we de prijs of de maat niet kunnen lezen, vinden we winkelen maar lastig en niet leuk. We stellen het uit totdat het echt nodig is.

Je kunt ervoor kiezen samen met iemand te gaan winkelen. Dat is vaak ook nog gezellig! Je moet het winkelen vaak wel plannen, omdat de ander het ook druk heeft. Je kunt dus vaak niet gaan wanneer je zelf het liefste wilt.

Je kunt ervoor kiezen om samen met iemand anders te gaan winkelen. Dat is vaak ook nog gezellig! Zo’n afspraak moet vaak wel gepland worden, omdat de ander het ook druk heeft. Neem iemand mee die eerlijk is, en je overal bij kan helpen. Het liefst dus een ziend persoon.

Daarnaast kun je winkelen via internet. Ik vind dat zelf wel handig, ook al doe ik het niet zo vaak. Het voordeel daarvan is dat je gelijk kunt kijken welke kleding uit je kledingkast erbij combineert. Daarnaast kun je passen wanneer jij wilt, of wanneer er iemand tijd heeft om er samen met jou naar te kijken.

Een paar tips voor het shoppen via internet:
• Zoek uit hoelang je de tijd hebt om spullen te retourneren. Bij sommige winkels heb je 14 dagen, bij andere 30.
• Kijk goed wat er met je geld gebeurt als je spullen retourneert. Krijg je je geld terug of krijg je een tegoedbon?

Ik hoop dat je met deze tips het kleding kopen een stukje leuker kunt maken voor jezelf. Voor de een is het leuk om met mode bezig te zijn, voor de andere is het pure noodzaak.

Ook kan je bij je kleding bijpassende make-up gebruiken!


Facebook_icon.svg

 

Like de Facebook pagina van Speciaal Zien