Loondispensatie

Loondispensatie wat is dat?

Misschien heb je er wel al mee te maken gehad of zit je midden in het traject, aanvraag loondispensatie. wat is het nu precies.

In dit stuk leg ik uit wat ik weet en wat handig is om te weten als je in een loon dispensatie traject komt.

Voordat je loondispensatie krijgt heb je eerst vaak een proefplaatsing gehad.

In de 2 maanden proefplaatsing kunnen zowel jij als de werkgever kijken of het van beide kanten bevalt en of er genoeg werk is wat jij kan uitvoeren.

Maar je kan ook aangeven als het takenpakket te veel voor je wordt of dat je denkt, nou als ik me de rest van de dag moet vervelen duurt een dag ook lang. Dit betekent dat je het werk makkelijk aan kan en dus meer taken tot je kan nemen.

Als dat in de 2 maanden voor jullie duidelijk is geworden en jullie zien het allebei zitten om met elkaar verder te gaan kan er een arbeidsovereenkomst tot stand worden gebracht.

Pas bij een arbeidsovereenkomst komt het onderwerp loondispensatie om de hoek kijken.

Maar wat is nu precies loondispensatie?

Loondispensatie kan jouw  werkgever voor jou aanvragen via het UWV. Dit houdt in dat jouw baas je minder loon hoeft te betalen omdat je door je beperking niet het hele takenpakket wat bij jou functie hoort kan uitvoeren. Dit klinkt misschien heel vervelend en alleen maar aantrekkelijk voor je baas, zo is het dus niet.

Als je baas voor jou loondispensatie wil aanvragen dient hij daarvoor een aanvraag in, na het aanvragen daarvan volgt een loonwaarde meting. Dit is een gesprek dat  tussen jou en de werkgever plaatsvindt,  in dit gesprek wordt er gekeken naar jouw taken en hoe je die taken uitvoert.
In dit gesprek hebben zowel jij als de werkgever iets te zeggen.

Wat belangrijk is voor het loonwaarde gesprek is dat vooraf jouw  taken duidelijk op papier komen, zo weet jij wat er van jou verwacht wordt en zo kan de arbeidsdeskundige die de meting afneemt een duidelijk beeld van jou en het bedrijf krijgen. Dit helpt weer voor de meting.

Als je dit niet goed voor elkaar hebt, kan het zo zijn, dat de loonwaarde meting niet kan plaats vinden of dat er een oneerlijke meting plaatsvindt.Dit is niet prettig voor jou, dus kan je dat het beste  voorkomen.Tijdens het gesprek wordt er gekeken naar jouw taken en hoe je die uitvoert,
er wordt gekeken naar de uren die je werkt en of je voldoende middelen hebt om je werk goed te kunnen doen.

Nu hoor ik wel eens de vraag, als ik problemen heb met mijn hulpmiddelen wordt dit ook meegenomen in de beoordeling?

Hier kan ik kort in zijn, mochten er problemen zijn met de hulpmiddelen die er voor moeten zorgen dat jij je werk goed kan doen wordt dit niet meegenomen in de beoordeling, want dat soms het systeem niet helemaal goed werkt ligt niet aan jou, het systeem van een bedrijfsomgeving is vaak heel complex.

Een loonwaarde gesprek duurt meestal een uurtje, vaak zijn er vaste personen bij het gesprek aanwezig. denk hierbij aan: je jobcoach, je begeleider van je werk, de arbeidsdeskundige en jij zelf. Vaak hoor je na het gesprek waar de loonwaarde ongeveer op uit komt.

Dit is wel een schatting, het kan ook lager of hoger uitvallen.

Wat het definitieve besluit wordt hoor je pas als het rapport klaar is en alles keurig is uitgerekend. Dit duurt ongeveer 6 weken, mocht je al weten in de laatste maand van je proefplaatsing dat je een contract krijgt zorg dan dat je ook alles in het werk stelt om de aanvraag loondispensatie de deur uit te krijgen.

Want bij zo’n traject zit nogal veel papierwerk en dat duurt lang.

Als je op tijd er zo vroeg mogelijk mee begint heb je daar zelf alleen maar de voordelen van, zo heb je op tijd je nieuwe verdiende loon binnen.
En heb je ook de minste kans dat je iets aan je werkgever of het UWV moet terugbetalen.
Het terugbetalen van geld wil nog wel eens voorkomen als je de aanvraag te laat de deur uit doet.
Dit kan erg onprettig zijn.

Nu denk je misschien: maar als de baas mij minder loon betaalt hoe kom ik dan rond?

Als je loondispensatie krijgt krijg je vaak nog een aanvulling tot het minimum loon wat wettelijk verplicht is in Nederland. zo weet je zeker dat je genoeg hebt om je lasten van te kunnen betalen. Wat je van het UWV krijgt en welk deel je van je baas krijgt ligt aan je loonwaarde.

Stel je hebt 70 procent loonwaarde, dan betekent  dit dat je ongeveer 25 procent van je uitkering nog uitbetaald krijgt en de rest van je baas.

Voor jou is het voordeliger dat je loonwaarde hoog is, zo krijg je meer van je je baas. Dat betekent ook dat je vooruit gaat met je geld als je begint aan de baan.

Heb je een lage loonwaarde dan kan het nog wel eens onvoordelig zijn om te gaan werken, dit komt niet vaak voor.

Je mag altijd bezwaar maken tegen de uiteindelijke loonwaarde als je het er niet mee eens bent. Houdt er ook even rekening mee dat je loonheffing krijgt maar dit niet bij beide partijen kan, je loonheffingskorting kan je het beste toepassen bij het bedrijf waar je het meeste verdient.

Als dit je baas is, vergeet dan de loonheffingskorting bij het UWV op uit te zetten dit staat automatisch op aan, als je een uitkering ontvangt. Dit kan je doorgeven via het wijzigingsformulier.

Van alle aanvragen, beslissingen of andere zaken die je regelt via het UWV krijg je altijd digitaal en schriftelijk bericht, houdt dit netjes bij in een een map zodat je snel iets terug kan vinden als dit nodig is. Mocht je denken, nu zit ik mijn leven lang vast aan die loonwaarde, dit is niet zo, je kan altijd doelen afspreken met je werkgever en jobcoach zodat je boven de 80 procent komt. Als je daar boven zit wordt er geen loondispensatie meer toegekend.

Ik kan mij goed voorstellen dat het uitkomen boven die 80 procent voor jou als werknemer het ideale doel is.

En soms kan je dat door kleine aanpassingen en hard werken zelf bereiken, want werken en je volledige eigen geld verdienen is toch het mooiste doel wat er bestaat en  niet meer afhankelijk zijn van een andere partij.