Licht

Licht.

In dit stuk vertel ik over hoe belangrijk licht is.

Licht is er eigenlijk altijd, of het nu nacht is of overdag.

Voor mensen met minder zicht is licht iets waar ze de gehele dag mee bezig zijn.

Waarom is licht zo van belang?

Licht biedt voor ons iedereen een extra functie zodat wij de dingen die we ondernemen kunnen blijven doen. Voor iemand met minder zicht kan het niet hebben van licht of het niet voldoende hebben van licht er voor zorgen dat zij hun dagelijkse dingen dan niet meer kunnen uitvoeren.

Maar wat is dan het juiste licht?

Wat nu het perfecte lichtbeeld is, kan voor iedereen weer anders zijn.

Zo kan het zijn dat iemand juist zo weinig mogelijk licht nodig heeft omdat het dan niet kan weerspiegelen, weerspiegelen betekent dat je door de  lichtinval de dingen dubbel kan gaan zien doordat het weerkaatst. Ik zelf vind dit zeer onprettig werken als je zoveel weerkaatsing hebt van het licht.

Anderen willen zoveel mogelijk licht , sommigen van hen doen er zelfs nog  licht bij aan zodat de dingen die ze doen nog scherper voor hun worden.

Licht heb je dus in verschillende vormen en kan je zelf nog donkerder of scherper maken.

Nu heb ik vooral het licht in huis beschreven, maar waar we het meeste mee te maken hebben is daglicht.

Het daglicht kunnen we zelf vaak weinig aan veranderen. Toch kan jij zorgen dat het goed te doen is voor jouw ogen.

Om te beginnen is het wel fijn om daglicht binnen te krijgen, ik zeg altijd in daglicht zitten voedingstoffen die wij allemaal nodig hebben. Maar er kan ook te veel licht in je huis komen.

Met wat kleine aanpassingen kan je dat al veranderen.

Heb je eens nagedacht over luxaflex,  met deze vorm van gordijnen behoudt je toch het licht in huis door dat er ruimte tussen de luxaflex zit, Vind je het licht toch vervelend kan je het zelf opener of dichter zetten,  wil je helemaal geen licht binnen hebben wat ik mij ’s avonds goed kan voorstellen kan dit type gordijn ook helemaal gesloten worden.

Je hebt deze soort gordijnen in verschillende maten, kleuren en materialen.

Maar wil je juist in een bepaalde hoek geen licht, omdat je daar altijd zit te lezen of je hebt daar de computer staan, kan je er ook voor kiezen om een rolgordijn te nemen.

Deze kan je uitrollen op een door jou gewenste hoogte, zo krijg je toch licht in je huis maar schermt het ook af.

Het voordeel met rolgordijnen vind ik, er kan helemaal geen licht doorkomen. Dit kan soms nog wel gebeuren bij luxaflex omdat die niet helemaal afgesloten kunnen worden en daardoor heb je kans als het licht verkeerd valt dat het er net onderdoor schijnt.

Ik moet wel zeggen dat ik blij ben met zoveel licht in mijn huis en dit komt door de hoeveelheid ramen. Want wat ik hierboven al aangaf, in licht zitten veel voedingsstoffen. zo zorgt licht er voor dat je bijvoorbeeld bij mooi weer juist heel vrolijk wordt, bij grauw en regenachtig weer dat je dan niet lekker in je vel zit.

Dit kan komen door dat er dan te weinig licht is. Bij te veel licht uit zich dat in andere klachten.

Nu hebben we de afgelopen tijd niet echt mooi weer gehad, als het goed is komt daar verandering in. Alleen al het vooruitzicht op beter weer stemt mij al blij.

Ik ben echt een mens dat houdt van de zomer.

Maar dit brengt ook maatregelen met zich mee voor mij.

Je herkent het vast wel, het is een super mooie dag, volop zon, op deze dagen is het licht op zijn felst.  Dit kan slecht zijn voor je ogen, bij sommige oogaandoeningen kan te veel licht iets onherstelbaar aantasten.

Dit is iets wat je niet wilt, Zorg er daarom voor dat je altijd een zonnebril of pet bij je hebt in de zomer.

Wat is nu een goede zonnebril?

Je kan bij Visio verschillende brillen kopen, dit is ook bij andere hulpmiddelen leveranciers mogelijk.

Bij Visio heb je wel de mogelijkheid om een afspraak te maken zodat er samen met jou gekeken kan worden wat bij jou past.

Lijkt je dit niet fijn, kan je altijd zelf nog op onderzoek uit gaan.

Ik adviseer dan wel: als je een zonnebril koopt, kies dan niet direct de duurste uit, soms kan het even duren om te kijken wat voor bril er bij je past.

Want op het gebied van zonnebrillen is heel veel keus.

Ik zelf heb een bril die nauw aangesloten op je gezicht zit. zo houdt je alle overtollige lichtprikkels buiten je gezichtsveld.

Ik heb deze bril nu een aantal jaren,  en mijn klachten zoals veel hoofdpijn bij warme dagen zijn verdwenen.

Deze gesloten zonnebrillen zoals ik ze noem kan je bestellen via internet.

Mocht je nog vragen hebben, laat je berichtje achter via het contact formulier.