Klussen met minder zicht

Klussen met een visuele beperking.

Klussen is een breed begrip, je kan klussen in huis,
je kan klussen buiten je huis of je kan klussen op het gebied van knutselen.

Welke vorm van klussen je leuk vindt  maakt niet uit.
Maar kan je ook knutselen als je minder zicht hebt?
Je denkt er misschien niet als eerste aan,maar mensen met minder zicht kunnen erg creatief zijn.
Ik zelf vind het niet de meest leuke bezigheid, maar andere mensen zijn wel zo creatief  aangelegd.

Maar soms moet je wel leren klussen, als je iets weer mooi wilt maken.

Denk bijvoorbeeld aan een woning opknappen als je er net komt wonen. Of je hebt een oud kastje die je niet weg wil gooien,
dan kan je dat een nieuw leven geven door het op te knappen. In mijn geval leer ik nu klussen doordat ik een eigen woning heb gekregen,
in de woning zat nog het  oude behang waar wij graag iets nieuws op wilden  hebben.

Dus werd het met zijn allen behang scheuren, maar hoe scheur je behang als je het nog nooit eerder gedaan hebt, en minder zicht hebt.

Dat is een mooie nieuwe uitdaging waar ik in dit stuk graag over vertel.

Nadat ik de sleutels had opgehaald kon voor mij het nieuwe avontuur beginnen. Dat begon op zaterdagmorgen, wat onwennig liep ik door het huis,
ik zag alle behang op de muren en vroeg mij af hoe dit zou gaan.

Zoals veel bezoekers van deze site weten, vind ik dat je alles eerst eens gedaan moet hebben voordat je kan zeggen dat je iets niet kan.

Ik begon te onderzoeken hoe ik de witte laag die op de muur zat los kon krijgen. Dit viel niet mee, ik probeerde er gaten in te krijgen zodat ik het vast kon pakken om er af te scheuren. Nadat ik een tijdje bezig ben geweest lukte mij het maar niet om de grote stukken behang in handen te krijgen. Er viel alleen maar wit spul naar beneden, dat was niet wat ik wilde.

Ik kreeg een plamuurmes aangereikt, en na even gevoeld te hebben hoe je met dat stuk gereedschap om moest gaan, probeerde ik het zelf.
Ik merkte meteen dat het los steken gemakkelijker ging en je zo dus wel de grote stukken behang in je handen kreeg zodat je het er af kon trekken.
Ik had nog nooit met het hierboven genoemde stuk gereedschap gewerkt, wat is nu een plamuurmes? Het is net een soort korte stok met een lang stuk blad er aan.

Waar wij mensen met minder zicht zeker aan moeten denken is dat  deze plamuurmessen  zeer scherp zijn.
Ik heb er tijdens het behang scheuren mijn hele handen aan opengehaald. Wat je kan doen als je toch wilt meehelpen net als ik,
is dat je  een al  gebruikt plamuurmes opzoekt, deze messen zijn minder scherp waardoor je je handen heel houdt.

Omdat wij het behang moeten voelen waar we het er af moeten halen, voelen wij met onze vinger toppen waar we moeten steken, hierdoor krijg je dat je je zelf steekt, om dit te voorkomen kan je handschoenen gebruiken waarvan je de voorkant van de  vingertoppen afknipt, waardoor je wel goed grip hebt om te voelen.

Dat ik zelf aan het werk mocht gaan in mijn eigen huis was echt het mooiste cadeau van 2018.
Ik heb veel nieuwe dingen geleerd, en ben er echt van overtuigd dat ook als je een beperking hebt je prima kan meehelpen met klussen.

Soms met wat aanpassingen maar dat is niet erg.

Ik vind klussen echt een uitdaging en vind het erg stoer van mijzelf dat ik dit heb aangepakt.

Ik kan iedereen aanraden als je een beetje geduld hebt en je bent bereid om van iets wat niet je smaak is echt wat te maken, weet ik zeker dat jij het zelfde kan dan ik. En er  net zo trots op bent.