Job coaching

Job coaching.

Misschien ken je het wel of heb je er wel eens iets over gehoord of gelezen.

Begeleid worden door een job coach.

De ene persoon heeft er goede ervaringen mee, de ander niet.

Wanneer heb je nu recht op een job coach en hoe gaat zo’n traject nu in zijn werk. In dit stuk vertel ik mijn ervaringen.

Jobcoach  klinkt heel duur, maar wat doen ze nu eigenlijk precies, hoor ik veel mensen om mij heen denken als ik ze vertel dat ik begeleid wordt door een jobcoach.

Als je werk zoekt en je hebt een beperking, kan je hulp krijgen van een gespecialiseerd bedrijf die veel ervaring heeft met hoe ze iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen helpen aan een passende baan. zei weten vaak ook beter de regels en procedures van het UWV.

Dit is voor veel mensen vaak een gebied waar ze weinig tot niets vanaf weten. Dan is een extra hand die net iets meer kan dan jij, de gewone burger noem ik dat dan, wel erg fijn.

Daarnaast bieden zei ook een helpende hand als je al een baan hebt, maar er ontstaan toch obstakels op je werk, waar zowel jij als je baas geen directe oplossing voor hebben.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld: het aanvragen van een hulpmiddel waardoor jij je werk beter kan uitvoeren, of er is te weinig werk waardoor jij heel vaak niets te doen hebt. Jouw jobcoach kan dan met je baas in gesprek gaan om samen te kijken wat voor taken jij nog meer kan krijgen in jouw takenpakket. Maar heb je bijvoorbeeld een conflict met je werkgever of een collega, kunnen zij daar ook samen met jou in bemiddelen als je dat niet alleen kan of durft.

Daarnaast stellen zei doelen op in een persoonlijk rapport.Wat houdt dit in?

Vaak is het zo dat je  dingen niet kan uitvoeren in je baan, dit kan komen door je beperking, helaas kan je sommige dingen niet veranderen, maar werken aan doelen die voor jou belangrijk zijn, kan je voorleggen aan je jobcoach.

Dit kunnen allerlei dingen zijn. denk aan:  meer tempo in je werk, of nauwkeurigheid, of je wilt zelfstandig door het gebouw kunnen lopen, of de route leren van de bushalte naar de ingang van je werk.

Je kan het zo gek niet bedenken of het kan een persoonlijk doel zijn waar jij aan kan werken, en wat je dus kan opnemen in jouw plan.

Dit plan wordt opgesteld voor de duur van je contract. Daarna wordt gekeken en vaak ook tijdens je dienstperiode of er verbetering zichtbaar is voor jou en je werkgever. Een groot deel van het behalen van jouw doelen moet je zelf doen, maar je kan je jobcoach wel vragen om te helpen en die kan jou ook tips geven hoe je sneller je doel kan behalen.

Vaak als je je doelen behaalt betekent  dit dat je klaar bent voor een nieuw dienstverband en dat kan betekenen dat je geen loondispensatie meer krijgt in je volgende contract, dit is voor jou alleen maar gunstig. Want je hebt dan vaak ook geen ondersteuning meer nodig van een jobcoach omdat je dan kan meedraaien als volle kracht.

Vaak krijg je van het UWV een bedrijf toegewezen die jou gaat ondersteunen. Het kan ook zijn dat het bedrijf waar jij gesolliciteerd hebt al een bedrijf in de arm genomen heeft die job coaching verzorgt. Mocht je nu geen goed gevoel bij het  bedrijf hebben dat je toegewezen krijgt, mag je dit ten alle tijden aangeven. Het UWV kan dan samen met jou kijken naar een geschikt bedrijf. Mocht je nu in een traject zitten en je hebt geen goede klik met je coach dan mag je altijd zelf kijken naar een ander bedrijf dat aan jouw  wensen voldoet. Ik zou dit wel eerst overleggen met het UWV voordat je met het nieuwe bedrijf in zee gaat.

 

Onthoud  dat het van belang is dat je goed overweg kunt met de persoon die jou begeleidt.  Ik heb zelf wel andere ervaringen met job coaches. Ik sta er dan ook niet al te positief tegenover.

Ik heb gemerkt dat veel van deze mensen verwachten dat de klant die zij hebben voor hun het meeste werk doet. Hier bedoel ik mee, dat er verwacht wordt dat jij de meeste dingen zelf regelt en dat zij maar een beetje hoeven bijsturen. Dit klinkt negatief, maar ervaring leert, dat als jij niet strak op je eigen traject zit er heel veel dingen langer duren dan nodig is. Doordat alles bij mij zo lang duurde heeft het er bij mij toe geleid dat ik veel wegen zelf ging bewandelen om zo zeker te weten dat het wel allemaal goed kwam.

Dit moet je niet willen en echt zien te voorkomen. Het enige positieve van al dat verdiepen is, dat je er heel veel kennis van opsteekt en dat kan in je verdere leven nog wel eens makkelijk zijn. Jouw traject in eigen hand houden kan je heel  simpel doen door regelmatig contact te zoeken en te vragen hoe het er voor staat, zo blijf je in beeld bij je coach.

Dit kan misschien vervelend over komen, maar weet dat het jouw traject is en dat jij de persoon bent die er mee zit als er dingen niet goed gaan.

Dus het is logisch dat je wilt weten waar je aan toe bent.

Ik ervaar dit op mijn manier, maar iemand anders heeft weer andere ervaringen.

Een ervaring is heel persoonlijk dus is voor iedereen weer anders.

als jij jouw ervaring wil delen mag je dat altijd laten weten via het contactformulier.