Hoe zorg ik dat ik goed blijf functioneren

Hoe zorg ik dat ik goed blijf functioneren.

In verschillende stukken op deze website hebben we het over hoe belangrijk het is om energie te hebben, hoe je scherp blijft met je visuele beperking.

in dit stuk leg ik uit welke dingen ik doe om scherp en energiek te zijn.

Mijn visuele beperking is iets wat bij mij hoort. Inmiddels weet ik er mee om te gaan, het is  zeker niet iets wat de  boventoon speelt in mijn bestaan,maar met energie ben ik vaak bezig.

Zoals veel mensen weten is stilzitten niet mijn ding, ik ben altijd bezig. Dat is super leuk natuurlijk,maar hoe houd je dat vol als je niets tot weinig zicht hebt.

De dingen waar ik echt rekening mee houd zijn:

slaap,bewegen,ontspannen en eten.

Slapen is wel 1 van de belangrijkste in het rijtje. Slapen klinkt misschien gek als je over functioneren praat, maar veel wordt bepaald door jouw nachtrust.

Voor ons mensen met een beperking is  slaap echt van belang. Ik ben niet iemand die altijd even goed slaapt.

Waar je dan naar zou kunnen kijken is: hoe lang heb ik mijn bed, soms kan je bed oud of versleten zijn,dat kan als gevolg hebben dat je rugklachten krijgt of nekproblemen.

Veel mensen liggen niet warm genoeg in bed, dit was bij mij het geval, kijk dus zeker even naar je dekbed of die wel dik genoeg is, of er geen gaten in zitten waardoor tocht kan komen.

In de winter is het veel kouder dan in de zomer, Sommige mensen hebben het moeilijk om zich warm te houden. Als je niet warm blijft in bed lukt het vaak niet om in slaap te komen. Je kan  via internet een dekbedovertrekset bestellen van fleece dit is heel warm en houdt de warmte in je bed.het is erg zacht waardoor je er graag onderligt.

Van dit materiaal zijn ook pyjama’s te verkrijgen.

Mocht je net als ik een slechte doorbloeding hebben kan een elektrische deken nog meer comfort geven voor je nachtrust. deze dekens zijn bij verschillende winkels te halen. naast een fijne pyjama, een goed bed en warme zachte dekens kan je als je dat fijn vindt in bed altijd iets warms om je voeten doen, want als je voeten koud zijn, blijft je hele lichaam koud. als je slaapt ontspan je, dit is heel goed maar in je dagelijkse bezigheden heb je ontspanning nodig. Wat is ontspanning,dit is voor iedereen anders, sommigen ontspannen bij een goed boek,muziek of een spelletje.

Wat je doet voor ontspanning maakt niet uit als jij het maar leuk vindt. bij ontspanning hoeft je hoofd vaak niet heel druk na te denken, dit geeft rust en biedt jou weer energie. Wat energie en ontspanning kan bieden is bewegen. Wat ik veel zie is dat er een groep is die  heel weinig buiten komt. Dit is zo jammer, want juist de buitenlucht en even afleiding van waar je dan mee bezig bent kan weer energie en adem geven om juist nog even door te leren voor dat examen of die sollicitatiebrief die je nog moet schrijven.

De buitenlucht is gezond en geeft mij altijd zoveel meer dan alleen energie, ik probeer altijd waar ik ben of wat ik ook doe even een moment van bewegen te pakken. Zo blijven je spieren in beweging,  dit is goed voor jou en je lijf.

Het kijken naar je eten zou je misschien niet als eerste over nadenken als je meer energie of beter met je energie wilt om gaan. Maar ik merk dat juist wat je eet je wel of geen energie kan geven. Eet je ongezond dan heb je vaak minder energie om iets te doen dan als je gezonde voeding eet. Dit betekent niet dat je helemaal niets lekkers meer mag eten, maar als je oplet wat je eet pak je zoveel meer dan  alleen energie.

Zo heb ik gemerkt dat als je elke dag fruit eet je veel meer zin hebt om dingen te ondernemen. en  het is  goed voor je lijf, denk aan minder acne  in je gezicht of een mooiere huid.

Als je gezond eet kan je er mee bereiken dat je misschien nog wel wat gewicht verliest, dit hoeft zeker niet jouw doel te zijn maar kan wel prettig aan voelen. Want bewegen met niet te veel overgewicht is toch veel makkelijker en fijner dan met overgewicht en geeft je zonder dat je er heel veel voor moet laten extra energie en zelfvertrouwen. Die jij met je beperking echt wel kan gebruiken. 

De hierboven genoemde dingen hebben mij een stuk meer energie gegeven. ik slaap langer en  sneller in, word uitgerust wakker en kan weer de dingen doen die ik wil doen. Ik ben een vrolijker mens geworden,verandering kan zoveel goeds brengen is mijn ervaring. Ik wil iedereen aanraden, zit je niet fijn in je vel of heb je andere klachten  bekijk de hierboven genoemde dingen dan eens misschien kan het je helpen.

Mocht je nog andere dingen doen om energie te krijgen laat het mij weten. via het contact formulier.