Hobby’s en ontspanning

In dit stuk leg ik uit dat het prettig is om iets voor jezelf te hebben.

Wat wordt er verstaan onder iets voor jezelf hebben. Dat is een breed begrip,denk hierbij aan een hobby die jij leuk vindt of een activiteit die jij zelf kan ondernemen wat jou ontspanning biedt. Ik zal hieronder een aantal voorbeelden geven over mijzelf zodat je daar eens rustig over na kan denken.

Zoals jullie al eerder gelezen hebben op deze website doe ik verschillende soorten vrijwilligerswerk bij uiteenlopende bedrijven.

Dit vind ik erg leuk en geeft mij voldoening, Maar het is ook best vermoeiend en neemt zeker 4 dagen in de week in beslag. Nu zijn er mensen die dan zeggen, het is maar vrijwilligerswerk maar ik zie dat toch anders. Doordat ik niet voor een baas werk vind ik het fijn om toch iets terug te doen voor de maatschappij. Dus zie ik het als werk en dan is het juist belangrijk dat je ontspant en als het even kan je hobby’s beoefent. Een hobby is dus heel belangrijk om te hebben.

Nu is het natuurlijk leuk als je een hobby samen kan ondernemen, maar vindt  jij iets leuk wat je partner bijvoorbeeld niet leuk vindt is daar ook niets mis mee.

Ik heb heel veel hobby’s die ik in mijn vrije tijd kan doen.
Denk hierbij aan: lezen,computeren,winkelen,terrasje pakken,sporten. dit zijn verschillende dingen die je alleen kan doen of samen.

Natuurlijk is het voor ieder persoon anders wat die leuk vindt en waar hij of zij zich echt bij kan ontspannen. Mocht je nu denken wat vind ik nu eigenlijk leuk dan is dat heel belangrijk dat je  dit eerst gaat uitzoeken. Je kan dit op verschillende manieren gaan doen. Je zou bijvoorbeeld eens een proefles mee kunnen draaien bij een sportclub, meestal is de eerste keer bij een sport vereniging dat je mag kijken of je het leuk vindt.

Wil je sporten maar je hebt nog nooit een sport beoefend kan je er voor  kiezen om eerst 1 keer in de week te gaan sporten en het dan op te bouwen naar meerdere keren in de week. Is sport niet iets wat je leuk lijkt maar je wilt meer iets binnen je bekende omgeving doen zou je kunnen beginnen met een tijdschrift lezen of bekijken. Een tijdschrift hebben de meeste mensen wel thuis dus vind je het dan niet leuk om te  lezen, dan zou je een ander tijdschrift kunnen gaan halen of soms worden er tijdschriften aangeboden via internet die je gratis kan halen zodat het je geen geld kost. als  je nu denkt de simpele dingen lijken mij helemaal niets, zou je eens kunnen nagaan voor jezelf om  iets totaal nieuws te gaan proberen. Denk hierbij aan: een bijzondere sport beoefenen, een voorwerp of product te gaan sparen of iets creatiefs te gaan maken. 

Ik ben iemand die heel veel hobby’s heeft,maar er zijn genoeg mensen die zichzelf niet zo goed kunnen vermaken. Of je dat nu wel of niet hebt zit in je natuur, als je dat niet kan is dat helemaal niet erg. Iets kan ook je hobby gaan worden doordat je het ontdekt en je er echt mee bezig houdt. Dit kan soms jaren duren.

We hebben het hierboven al genoemd,een hobby is iets voor jezelf maar kan je ook samen doen. Naast dat het fijn is iets te doen voor jezelf, is het in contact blijven met je omgeving ook belangrijk. Want een deel van je vrije tijd breng je toch wel door met vrienden of familie. Soms kan het dus leuk zijn om juist met iemand die je niet zo vaak ziet iets ontspannends te ondernemen. Denk hierbij aan: winkelen,sporten,lunchen,een kop koffie drinken.

Veel mensen vergeten te ontspannen of zijn altijd in het gezeldschap van iemand. Ik zelf vind dat je zeker wel eens een moment voor jou alleen mag pakken. zonder dat iedereen meteen dat moment mee moet beleven.Doordat je leert iets voor jezelf te hebben draagt dit bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling en je eigen ik.

Nu ben ik iemand die heel goed weet wat ze wel en niet wil,heb genoeg bezigheden om mezelf te vermaken. Ik gun dat een ander ook. Want door deze dingen bij jezelf te ontwikkelen krijg je steeds meer een eigen ik En zo gaan andere mensen jou meer en meer zien als een persoon en niet als iemand waarvoor ze de gehele dag moeten invullen.