Het corona virus als je minder ziet

Het coronavirus.

Het is al een tijdje het gesprek van de dag. Het coronavirus, wat doet dat met ons en in het bijzonder met mensen met een visuele beperking. In dit stuk leg ik uit wat het met mij doet en geef ik tips hoe je je dag zo nuttig mogelijk kan invullen.

Hopelijk ben jij nog gezond en net als ik nog niet besmet met het coronavirus. Maar dat betekent niet dat de maatregelen niet voor mij zouden gelden. Dus moet ik ook 1,5 meter afstand houden en zitten gezellige uitstapjes er niet meer in.

Voor mij was dit in het begin heel erg wennen, ik wist niet wat ik met de situatie aan moest en voor iemand die van regelmaat houdt zoals ik viel dat helemaal weg.

Als je je daarin herkent, bedenk dan dat het een situatie is waar jij niets aan kunt veranderen. Dit heeft mij erg goed geholpen om zo snel mogelijk te kunnen omschakelen. 

De eerste week dat we thuis waren voelde ik het vooral als een vakantie waar ik voor mijn gevoel erg aan toe was. Voorafgaand aan de coronatijd was het erg druk op het werk geweest en dat ik even geen dag op tijd hoefde te staan maakte mij blij en rustig.

Ik genoot ervan dat ik even geen wekker hoefde te zetten en ik heb zelfs een paar keer uitgeslapen tot 10.00 uur. Voor mijn gevoel had ik dat al heel lang niet meer kunnen doen en het deed mij echt goed. 

Maar op een gegeven moment werden de regels nog meer aangescherpt, steeds meer winkels gingen dicht en restaurants moesten hun deuren sluiten. Ook de sportschool waar ik zo graag kwam kon niet open blijven. Toen ik dat hoorde voelde ik mij raar, maar ik wist dat het moest. Ik besefte dat mijn wereld, die normaal al niet al te groot is, steeds kleiner werd. Dat gaf wel een benauwd gevoel, maar ik zou mijzelf niet zijn als ik meteen ging zoeken naar een oplossing om de dagen toch nog een beetje leuk door te komen.

Ik vind dat ik van geluk mag spreken dat ik mijn werk nog heb en dat ik kan thuiswerken. Dit neemt een groot deel van de dag in beslag. Het  bellen met collega’s geeft mij het gevoel dat je toch even aanspraak hebt. Maar wat doe je na het werk? In het begin heb ik vooral veel achterstallige dingen weggewerkt en mijn hele huis goed schoon gemaakt.

Ik merkte dat ik daar mijn dagen niet mee kon en wilde vullen. Ik besloot dat ik doelen wilde stellen voor elke dag. Bijvoorbeeld morgen is het maandag, en dan wil ik graag thuis gesport hebben. Ik merkte dat ik erg blij en trots was op mezelf als ik dat de volgende dag echt tot uitvoer had laten komen. 

Daarnaast heb ik veel hobby’s waarvoor ik nu opeens extra tijd heb. Maar ik begrijp dat niet iedereen even veel hobby’s heeft als ik. Toch is het ergens in verdiepen waarin je altijd al geïnteresseerd bent in deze tijd een superkans die je niet voorbij mag laten gaan.

Lees bijvoorbeeld dat boek wat je altijd al wilde lezen, begin met een cursus waarmee je altijd al wilde beginnen of pak het sporten weer op.

Ik heb geleerd dat je heel veel kan doen op een dag en dat je beperking je daar niet bij in de weg hoeft te staan. Naast mijn werk lees ik veel, dat is iets waar ik anders geen tijd voor heb in de week. En zoals je hebt kunnen lezen sport ik graag, dit kan ook heel goed thuis met wat sportattributen en een lekker muziekje. Iets waar ik ook meer interesse in ben gaan tonen is koken. Ik wist niet dat ik dat zo leuk vond. Ik kook nu vaker iets nieuws en bak zelfs cakes als ik daar zin in heb.

Nu moet ik wel toegeven dat ik een positief mens ben en dat het mooie weer van de afgelopen weken ook erg welkom was en goed was voor het humeur.

Maar een vast ritme in je week is gewoon fijn en hou je ook langer vol. Dus ga op onderzoek uit en doe wat je altijd al wilde doen. Ik zal eerlijk zijn, ik heb mij nog geen moment verveeld sinds we thuis zijn.

Wat ik wel lastig vind nu, en dat hoor ik in mijn omgeving wel meer, is boodschappen doen. Want 1,5 meter is soms best lastig als je weinig tot niets ziet. Ik adviseer om altijd een karretje te nemen als je de winkel in gaat, zo hou je de meeste afstand. Wat ik ook doe is thuis een boodschappenlijstje maken, dan weet ik wat ik nodig heb en kan ik het gericht in de winkel pakken. Betaal daarnaast je aankopen met de pin om zo contact te vermijden. En was na het boodschappen doen altijd je handen.

.

Ondanks dat ik deze tijd zonder al te veel problemen door kom, hoop ik dat de maatregelen zullen worden versoepeld, ik denk echt dat dit voor iedereen het beste is. 

Ik hoop dat je wat aan mijn tips gehad hebt, mocht je vragen hebben of zelf nog een tip hebben om te kunnen doen in deze tijd, laat het mij weten.