Speciaal Zien

Een groot evenement en een visuele beperking


In dit artikel vertel ik mijn ervaring om als visueel beperkt persoon een evenement te ondernemen,
iedereen houdt natuurlijk van leuke dingen doen.
Maar voor sommigen onder ons wordt dat wat lastiger door een beperking.
Wat ik dan veel zie om mij heen, is dat mensen dan maar niet weg gaan omdat
ze bang zijn dat er iets mis gaat.
Dit kan natuurlik altijd maar als je het niet probeert weet je het natuurlijk nooit zeg ik altijd. 1 van de belangrijkste dingen bij het ondernemen van een groot evenement is dat je het goed voorbereidt.

Zo zijn mijn partner en ik 2 weken geleden naar het Jubileumconcert van Jannes geweest in het GelreDome in Arnhem. Dit was voor mij best een grote uitdaging naast dat ik er heel veel zin in had. Want ik was nog nooit in het GelreDome geweest en hoe ziet dat er dan uit.

Dat waren vragen die door mijn hoofd bleven malen. Dus ben ik op onderzoek uit gegaan.
Ik heb het GelreDome op internet opgezocht en eerst eens hun website verkend.

Op een website van een evenementenhal staat vaak al een heleboel informatie over wat zij bieden,waar je kan parkeren,of je er kan komen met het openbaar vervoer en nog veel meer handige dingen om te weten.
Ga je een concert bezoeken dan staat er ook vaak een plattegrond op van de zaal waar het concert gehouden wordt. Helaas is dat voor mensen met een visuele beperking wat minder goed te lezen maar je hebt vast wel iemand in je buurt die uitleg wil geven over de plattegrond.

Na de website verkend te hebben moesten er nog kaarten gekocht worden voor dat evenement.
Dit kan ook vaak gedaan worden op de website van een evenementenhal.
Wel moet ik zeggen dat niet alle websites even goed toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking. Dit komt door dat er vaak te veel informatie wordt weergegeven op de website, waardoor je kans hebt om het verkeerde te bestellen. Ook het betalen op internet blijft voor velen lastig. ik bestel zelf als het kan graag per telefoon of ga naar een kaartverkooppunt.
Wat nog wel handig is om bij het kaarten kopen te bedenken welke rij je wilt zitten als je zitplaatsen wilt, want naast zitplaatsen heb je ook staanplaatsen, en luxe ruimten om gebruik van te maken.
Voor al deze mogelijkheden worden verschillende prijzen gehanteerd.

Bij een groot evenement wil je ook graag een slaapplaats omdat het vaak niet in de buurt is.
Bij sommige evenementen kan je verblijven op een camping met je kampeerspullen. Maar vaak is een concert in een gebouw als het GelreDome en is het verblijven in een hotel dan de beste oplossing als je ver weg woont.
Je hebt vaak vele hotels waar je uit kan kiezen. Bedenk dan voor je zelf de volgende dingen. Hoeveel wil ik aan een overnachting uitgeven,wil ik dicht bij het concertgebouw of niet.
Wel is het zo dat als je een dorpje verderop gaat zitten ben je wel goedkoper uit en heb je net zo veel of soms nog meer comfort.

Het vervoer naar het concert zal ik als het kan ook van te voren regelen. Want wil je met de taxi zal ik adviseren om die zo vroeg mogelijk van te voren te boeken. Dit omdat het vaak druk is met grote concerten en je zo verzekerd bent van een taxi. Daarnaast kan je er voor kiezen om ook met eigen vervoer naar een concert te gaan. Via de evementenhal waar het concert plaatsvindt kan je parkeerkaarten kopen. Op die kaart staat dan een naam van een parkeerterrein.
Dat nummer is je parkeerplek. Ik zelf zal wel adviseren om als het kan met eigen vervoer naar het concert gebouw te gaan. Want uit ervaring zijn de taxi´s vaak al overvol, moet je lang wachten of heb je kans dat er helemaal geen taxi meer vrij is.
Met eigen vervoer heb je deze problemen niet.

Het concert zelf.

Zorg er voor dat als je een concert bezoekt waar je nog nooit eerder bent geweest dat je altijd ruim op tijd bent. Zo kan je rustig je plaats zoeken, naar het toilet gaan of drinken halen. Kom je op het laatste moment binnen zal je altijd zien dat er weer van alles mis gaat omdat je niet rustig kan kijken hoe alles werkt en waar je zit.

Nu weet ik dat velen van ons een hulpmiddel gebruiken zoals een stok of een blindegeleide hond. Natuurlijk mogen die altijd mee naar een concert, maar uit eigen ervaring zal ik er goed over nadenken of je die hulpmiddelen wel mee wilt nemen, vaak is het zo druk dat je je hulpmiddel niet kan gebruiken of meer kans hebt dat je hulpmiddel schade oploopt dan dat je er gemak van hebt. Daarom is mijn advies: vertrouw op de persoon die met je mee gaat naar het concert. Laat die je helpen, dat is veiliger voor jou en je hulpmiddelen.
Bij binnenkomst van een concertzaal wordt altijd gekeken wat je bij je draagt. Er wordt gevraagd of ze je tas mogen controleren.
Er wordt vaak op de website van een evenementenhal aangegeven welke spullen wel toegestaan zijn en welke niet. Ik zelf vind dat wel handig om van te voren even door te lezen. Zo voorkom je nare ervaringen op een leuk avondje uit.