Speciaal Zien

Geschikte kookplaten voor de blinde of slechtziende kok

kookplaatGeschikte keukenapparaten voor mensen met een visuele beperking

Een deel van de visueel beperkten onder ons woont op kamers of op zichzelf. Als je op jezelf gaat,
is het in je eigen huis of op kamers, dan verandert er opeens een heleboel.

De dingen die misschien eerst voor je werden gedaan moet je nu opeens zelf gaan doen en zelf leren.
Maar hoe ga je dat aanpakken als je niet goed kunt zien en je moet bijvoorbeeld opeens zelf gaan koken of zelfs nog leren koken?
Gelukkig bestaan er tegenwoordig een aantal handige hulpmiddelen waardoor het zelfs voor de
slechtziende of blinde kok mogelijk wordt om zelf te koken en allerlei gerechten op tafel te kunnen zetten.

Hieronder leg ik de meest toegankelijke kookplaten aan je uit. Hoe ze werken, waar je ze kan verkrijgen en wat ze kosten.

De eerste kookplaat is de Atag hi 621b. Dit is een inductiekookplaat met draai knoppen.
Deze is verkrijgbaar bij Atag zelf via WWW.atag.nl Bij deze kookplaat wordt de pandoer mat acc6271b slipmat aanbevolen voor een optimaal gebruik van uw kookplaat.

Hoe werkt het:

De pandoer mat acc6271b is een anti- slipmat en bevestigt u op de hierboven genoemde kookplaat. Door de plakkerige laag onder aan de mat, blijft hij gemakkelijk plakken aan de kookplaat. En kookt het eten een keer over? Geen probleem, de mat kun je gemakkelijk verwijderen en dan een doekje over de kookplaat halen. Dankzij het speciale patroon past de mat diagonaal op de kookplaat. Linksboven en rechtsonder zitten 2 grote gaten waar een pan in past.
Door de harde randen van de mat, voel je precies waar de pan moet staan. Het kan dus bijna niet gebeuren dat de pan verkeerd op de kookplaat komt te staan.
Ook is de mat voorzien van rubberen knoppen. Deze komen overeen met de kookpitten binnen de mat. De overige knoppen zijn metaalachtig en komen overeen met de knoppen die buiten de mat vallen. Je weet zo altijd welke knop bij welke pit hoort en je kunt dus eigenlijk blind koken.

Voor en nadelen:

Voordeel:
Atag levert geschikte kookplaten die aangepast zijn voor mensen met een beperking. Slim is dat de knoppen die horen bij de pitten, binnen de rubberen mat, dezelfde lokensviel hebben waardoor je zelfs nog kan koken op de tast. Deze hulpmiddelen worden los van elkaar verkocht, maar horen wel bij elkaar als je de bovengenoemde kook plaat aanschaft.

Nadeel:
Atag geeft aan dat de pandoer mat acc6271b alleen geschikt is voor de Atag hi 6271b kookplaat. Dit betekent dus dat je de mat niet los kunt kopen voor een andere kookplaat. Wil je toch lekker blijven koken, dan zal je een andere kookplaat moeten aanschaffen. Ook wordt het wat lastig als je de kookplaat schoonmaakt, om de mat weer precies zo terug te plaatsen dat hij over de kookpitten valt. Wellicht zal je hier even iemand voor kunnen vragen die dat even voor jou wil terugleggen. Ook wordt het wat lastig om voor grotere groepen mensen te koken met deze mat. Dit komt doordat je er maar standaard pannen op kunt plaatsen. Grote pannen zijn niet mogelijk helaas.
De 2e kookplaat voor mensen met een beperking

Neff:
Neff verkoopt een plaat met een tip-pet-knop. Dit is een afneembare knop die makkelijk op de kookplaat te bevestigen is. Dit komt doordat deze knop magnetisch is. De knop leidt je naar de plek waar hij moet staan als je over de plaat wrijft. De tip-pet kan je dan naar alle kanten laten kantelen waardoor je je kookplaat kunt selecteren en er naar toe kunt kantelen.
En daarnaast kun je met de knop de temperatuur regelen en een alarmklok activeren. Als je meerdere pannen op het vuur hebt staan en er is al een bereiding klaar, dan neem je gewoon de pan van de kookplaat en dan gaat de pit vanzelf uit.
Als je alle kookplaten wilt uitschakelen, dan haal je de tip-pet gewoon van de kookplaat af.
Als er geen pannen op de kookplaat staan en de tip-pet staat er nog wel op, dan doet de kookplaat het niet. Er zijn ook tiptoetsen om de kookplaat op te starten, op kinderslot te zetten en het klokje in te stellen.
Je kunt deze tiptoetsen voorzien van een plastic bolletje onderaan de toets. Zo weet je dat waar het bolletje zich bevindt, daarboven is een toets die je in kunt drukken. De prijs van deze kookplaat ligt ongeveer rond de 1000 euro. Het kan er iets boven liggen, de exacte prijs ligt aan de andere opties.

Pelgrim:
Daarnaast heb je de pelgrim. Dit is een kookplaat met draaiknoppen. Als je pan erop zet en je drukt de kookplaat aan met de draaiknoppen, dan hoor je een piep. Ook wordt de piep geactiveerd als je de kookplaat aan zet zonder pan. Dit is voor mensen met een visuele handicap erg handig, maar kan ook goed van pas komen met een huishouden met kleine kinderen. Deze kookplaat kost ongeveer tussen de 7,50 en 12.50 euro. Je kunt dit merk in verschillende kookplaten krijgen. Vraag van tevoren wel even precies na welk merk en type van Pelgrim draaiknoppen heeft. Dat is wel zo veilig. Je kan deze kookplaten bij verschillende leveranciers wel bestellen. Als je Pelgrim in je zoekbalk op internet in typt dan verschijnt er wel een lijst met verkoopadressen.

Nu heb je hierboven een aantal keuzes waaruit je kunt kiezen als je een kookplaat nodig hebt.
De merken die hierboven genoemd staan, hebben zich speciaal gericht op de slechtziende of niet ziende kok. Natuurlijk zijn er nog wel een aantal kookplaten geschikt, maar waar ik zelf vooral rekening mee zal houden is, wat wil je zelf graag. Maar ook hoeveel zicht heb je nog om zelfstandig te kunnen koken. Dat verschilt ook erg per persoon.

De kookplaten die ik hierboven genoemd heb, zijn vooral geschikt voor de erg slechtziende en blinde kok. Mocht je nu zelf nog een redelijk goed gezichtsvermogen hebben, dan zal je ook met een aantal kleine aanpassingen aan je kookplaat op een iets minder aangepaste kookplaat kunnen koken. Of op gas. Dat wordt toch ook nog veel door de Nederlanders gebruikt.
Voor iemand die echt niets meer ziet of heel slecht ziet, zal ik geen gasplaat aanbevelen,
maar een inductiekookplaat of keramisch koken. Waarom nu juist die kookplaten, die worden wel warm, maar als je de pan eraf haalt,
worden ze direct weer lauw of zelfs koud en gaan ze uit.

Mocht je nu denken, ik heb nog genoeg zicht, maar heb alleen wat kleine aanpassingen nodig om goed zelfstandig te kunnen koken. Dan zal je even kunnen kijken bij www.slechtziend.nl of www.wuldwaaivision.nl zij hebben een heel assortiment aan kleine en handige hulpmiddelen om zelfstandig en veilig te kunnen koken. Zelf heb ik ook nog wel een tip. Zoals ik hierboven al noemde, zijn er kleine plastic bolletjes te koop. Dat zijn voel stikkers die doorzichtig zijn, waardoor je niet kunt zien dat ze op de plaat zijn bevestigd. Maar je kan ze wel heel duidelijk voelen.

Als je die onder elke knop plakt die je nodig hebt, weet je zeker dat je altijd op de juiste knop drukt. En er kan dus ook bijna niets mis gaan. Deze stikkers zijn ook bij de hierboven genoemde hulpmiddelen leveranciers te verkrijgen. Zelf raad ik deze stikkers zeker aan, ik gebruik ze zelf ook erg veel op apparaten.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben of meer willen weten, dan mag je altijd je vraag stellen via het contactformulier op mijn website. Ook kun je een kijkje nemen op de website van Atag of Pelgrim.