Genieten

Genieten.

In dit stuk beantwoord ik de vraag waar ik van kan genieten ondanks dat ik minder zicht heb.

Ik weet niet of deze vraag wel vaker gesteld wordt aan mensen met minder zicht, ik krijg deze vraag regelmatig.

Genieten is natuurlijk een groot begrip, wat de ene persoon prettig en fijn vindt kan de ander als heel vervelend en irritant beschouwen. Je kan ook genieten van dingen die je onderneemt of iets wat je ziet.  Nu zou je denken ‘zien’?  Als  persoon met minder zicht zie je toch vrij weinig.

Dit klinkt gek,  mensen met minder zicht praten ook over zien, omdat iemand met minder zicht toch nog iets kan zien, maar wat er dan gezien wordt is vaak lastig uit te leggen.

Daarnaast gebruiken wij naast de verminderde oogfunctie, vaak nog onze andere zintuigen zoals: gehoor,  reuk en ons gevoel.

Deze zintuigen zorgen ervoor dat wij de dingen net zo kunnen beleven als een ander die wel zicht heeft.

Ik zelf ben een positief mens, ik ben door mijn ouders ook bij alles wat wij gingen doen als gezin betrokken dit maakt dat ik veel dingen van de wereld heb kunnen zien en ik de mogelijkheden  heb gehad om mijn eigen dingen te mogen doen en ontwikkelen.

Zo kom je er achter wat je leuk vindt en  wat niet. Ik denk dat dit goed is voor jou als mens. Het heeft mij wel heel veel goeds gebracht en gemaakt zoals ik nu ben. Door dit te kunnen doormaken heb ik ondervonden waar ik nu eigenlijk blij van werd en zo kom je er achter waar je van  kunt genieten.

Waar kan ik dan van genieten?

1 van de dingen waar ik elke dag van geniet is muziek. Muziek is de rode draad door mijn leven. Als ik een dag geen muziek hoor mis ik iets.

Waarom nu muziek? 

Muziek kan soms zoveel meer zeggen dan woorden,  ik kan mij soms beter uitdrukken in een tekst van een liedje dan dat ik het met woorden uitleg.
Muziek maakt mij ook vrolijk en geeft mij energie.
Misschien denk je kan dat bij elk soort muziek? Ik vind van wel. zeg je nu ik hou van een bepaald soort muziek is dat ook ok.

Ik zelf hou  heel erg veel van Nederlandstalige muziek,  dit komt omdat ik er mee ben opgegroeid, en het mij zoals ik al eerder heb uitgelegd soms precies verteld hoe ik me voel en hoe ik over sommige dingen denk. Dat geeft mij zo’n goed gevoel en dat is voor mij een gevoel van genieten.

Ik heb me heel lang geschaamd voor het feit dat ik van het Nederlandse lied hou. Dat is iets wat je nooit moet doen ben ik langzamerhand zelf achter gekomen. Nu ik dit niet meer doe, en ik het overal kan beluisteren ben ik nog meer mij zelf en dat is pas echt genieten, jezelf kunnen en durven zijn.

Doordat ik veel dingen heb mogen beleven heb ik vele hobby’s.

Uit die hobby’s haal ik veel plezier en  ontspanning en  daar geniet ik van.

Denk hierbij aan:

Lezen, computeren,  sporten, winkelen.

Dit zijn verschillende activiteiten die je alleen kan doen maar ook leuk zijn om samen met iemand te ondernemen.
Want iets samen doen met iemand is goed voor de sociale contacten, en brengt vaak gezelligheid met zich mee. Waar veel mensen van genieten.
Want vergeet niet dat genieten met meerdere mensen altijd leuker is dan alleen. Ondanks dat je jezelf ook alleen kan vermaken.

Het alleen vermaken en genieten van dingen die je alleen kan doen passen ook goed bij mij.
En dat de ene persoon bij meer dingen kan genieten dan een ander ligt vaak aan het karakter van die persoon.

Kijk ik naar mijzelf word   ik blij van kleine dingen, zoals mooi weer,  lekker buiten zitten of gezellig iets ondernemen met iemand.
Neem van mij aan, genieten kan je heel goed alleen maar samen met iemand geeft net iets extra’s wat iedereen nodig heeft.
Dat je genieten kan van  kleine dingen kan niet iedereen. Dit is niet erg.

Wil je nu zelf ook ontdekken waar jij van geniet?

Hou  dan 2 dingen goed in je achterhoofd:

Kijk wat jij leuk vindt.
En doe niet alles alleen maar ga eens iets samen doen.