Een werkhouding met minder zicht

Een werkhouding met minder zicht.

Sinds 2015 is de nieuwe participatiewet van kracht. Binnen deze wet worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geholpen aan een baan. Dit is al een lastig punt. Maar hoe gedraag je je in een organisatie als collega? Natuurlijk is dat voor iedereen anders, maar in dit stuk geef  ik je wat handvaten waar je iets aan kan hebben.

Kijk ik naar mijzelf dan vind ik het soms best lastig om te weten wat wel of niet goed is om te doen of te zeggen binnen een organisatie. Doordat ik voor verschillende bedrijven heb gewerkt heb ik kunnen proeven dat het elke keer weer anders gaat en dat het nergens hetzelfde is. Dit vond ik in het begin erg lastig.

Bij de gemeente waar ik gewerkt heb was het communiceren met elkaar veel zakelijker dan in het bedrijf waar ik nu werk. Bij de gemeente kwam ik ook in aanraking met klanten en mensen van buiten en dan wordt er een hele andere houding van je verwacht dan als je alleen communiceert met collega’s.

Bij het Provinciehuis was het echt heel afstandelijk en daar kon ik zelf niet zo goed tegen. We spraken alleen over werk gerelateerde onderwerpen en brachten de pauzes afzonderlijk van elkaar door. Als je daar tegen kunt is het een leuke werkplek, maar ik denk dat werken ook voor een deel sociaal moet zijn en dat je met collega’s moet kunnen praten over verschillende onderwerpen. Ik merk dat ik vaak nog veel leer van hoe anderen dingen aanpakken of doen. Dit zorgt ervoor dat je blijft groeien in je ontwikkeling, en dat vind ik zelf heel belangrijk.

Toen ik vorig jaar bij mijn huidige werkgever kwam, was dat wel even wennen. Bij dit bedrijf gaat het er juist om dat je met elkaar in contact staat, dat je helpt waar je kunt helpen en dat je altijd een vriendelijk woord over hebt voor je medemens. Daarnaast wordt je geacht zelf je zaken te  regelen. Je hebt een hoop vrijheid en dat was ik niet gewend. Zo kun je rustig eens iets onder werktijd doen wat niets met je werk te maken heeft. Als je eerder weg moet omdat je bijvoorbeeld naar de fysio moet, dan kan dit als je de tijd later maar een keer inhaalt. Als je je daar aan houdt, heb je een vrije werkplek zeg ik altijd.

Natuurlijk is het goed om een aantal omgangsvormen te kennen. Zeg bijvoorbeeld niet altijd wat je denkt, dit kan heel lastig zijn en daar weet ik alles van. Ik ben zelf ook een type die zegt wat ze denkt en hoe ze er over denkt. Recht door zee zijn is een  mooie eigenschap maar kan op het werk zorgen voor vervelende situaties.
Bedenk wat je tegen iemand wilt zeggen, en hoe je dat gaat zeggen. Soms is het beter om maar even helemaal niets te zeggen. Ik heb geleerd dat je niet overal wat van hoeft te zeggen, je mag het natuurlijk wel denken want dat is jouw mening. Maar hou die dan voor je.
Hiermee wil ik niet zeggen dat je geen eigen mening mag hebben. En als iemand je vraagt hoe je er over denkt zou ik zeker zeggen wat je er van vindt. Want dit geeft ook aan dat je een persoon bent met een eigen ik, en dit wordt vaak wel gewaardeerd door je werkgever.

Zie er altijd verzorgd uit, draag geen kapotte kleding of schoenen, zorg dat je nette handen hebt, draag geen diepe truitjes of hele hoge hakken. En als je wel een diep truitje hebt, doe er dan iets onderaan wat bedekkend is. Hoge hakken staan misschien mooi maar zitten vaak niet comfortabel, en dat kan ook nog eens leiden tot klachten.

Als je ergens begint vertel dan duidelijk wat je beperking is. Dit is misschien niet fijn maar scheelt  wel een hoop dezelfde vragen, en vertel dan ook gelijk wat je wel en niet zelf kan. Zo weten collega’s hoe ze je kunnen benaderen en waar ze je bij moeten helpen.

Als het mogelijk is kun je altijd vragen of je wat over jezelf mag vertellen in een bijeenkomst of vergadering, ik merk dat zulke dingen altijd heel goed werken. Je staat even in de belangstelling en alle ogen zijn op jou gericht, maar daarna wordt je als volwaardige collega beschouwd en dat is wat je graag wilt: meedoen in de groep. Als je zelfstandig bent en dat wilt blijven laat dit dan direct merken.

Ik weet uit ervaring dat mensen ongevraagd dingen voor je gaan doen omdat ze niet goed weten wat je wel of niet kan, en dat ze bijvoorbeeld dingen zoals koffie halen eng vinden omdat dat heet is.

One Response to Een werkhouding met minder zicht