Een ritme

Een Ritme.

Je hebt verschillende soorten mensen, je hebt mensen die het leuk vinden om bezig te zijn, terwijl een andere groep dit juist niet heeft. In dit stuk leg ik uit dat het hebben van een dagindeling van groot belang is. Misschien herken je het wel, je doet er alles aan om aan het werk te komen, dit gaat toch nog niet zo vanzelf als dat je gedacht had.

Ik kan mij voorstellen dat je dan denkt: en nu?

Met deze vraag heb ik ook geworsteld.

Want voor mensen met een visuele beperking is het vinden van een baan nu eenmaal niet gemakkelijk. bij ons in het Noorden ligt de werkeloosheid onder mensen met een arbeidsbeperking rond de 80 procent. Dit is aanzienlijk hoger dan in de rest van Nederland.

Hier kunnen wij natuurlijk niet veel aan veranderen, we kunnen alleen ons best doen bij het vinden van een baan. Zolang dat er nog niet is heb je veel vrije tijd over.

Ik stelde de vraag wat nu? Deze vraag kan jij ook stellen.

Want het niet hebben van een baan hoeft niet te betekenen dat je stil staat.

Je kan nog zoveel dingen leren en ontwikkelen. Ik heb toen besloten dat ik dingen ging doen waar ik altijd al interesse voor had. In mijn geval was dit vrijwilligerswerk, bezig zijn met bewegen en de gezondheid van het lichaam.

Dat ik niet meteen een baan had na mijn opleiding vond ik eerst wel heel erg. op een of andere manier is dat de weg die je graag wilt doorlopen. Misschien ook wel omdat het verwacht wordt.

Na een tijdje besef je dat het niet jouw schuld is en dan heb je ook pas weer ruimte om met andere dingen bezig te gaan.

Het leuke van vrijwilligerswerk vind ik dat je niet iets hoeft te doen waar je een opleiding voor nodig hebt. In mijn geval was dit in de bediening. als kind leek het mij al super om in de bediening te werken, Ik wist dat zo’n baan er met mijn zicht niet in zat. Toen ik te horen kreeg dat ze iemand zochten die vrijwillig in de bediening wilde greep ik mijn kans. Ik voelde dat ik meer wilde doen en ben toen gaan kijken wat mij nog meer leuk leek om mijn dagen mee te vullen en waar ik iets van kon leren, leren vind ik belangrijk.

Na heel lang verschillende diensten in de bediening te hebben gedraaid en nog  andere klussen gedaan te hebben merkte ik dat ik mijzelf voorbij liep, ik deed veel te veel en vond alles leuk. Dit is niet goed voor jou als persoon. Mensen hadden mij wel al gewaarschuwd maar dat is iets waar je zelf achter moet komen. Ik merkte dan ook dat ik verschillende klachten kreeg.

Als je lichamelijke klachten krijgt weet je dat je te ver bent gegaan en dat je er dus iets aan moet veranderen. Toen ben ik begonnen een ritme voor mijzelf in te stellen.

Hoe kan je dit doen?

Een ritme instellen kan door verschillende dingen toe te passen.

Stel eens de vraag: hoe leuk vind ik  het werk wat ik doe en hoe reageert mijn lijf daar op. Als je lijf er te heftig op reageert is het verstandig om in de werkzaamheden iets aan te passen zodat je het kan blijven doen. Lukt dit niet is het soms beter om iets anders te gaan doen wat goed bij je past.

In mijn geval lukte het niet om in de bediening dingen aan te passen zodat ik minder klachten vernam van mijn nek en rug. ondanks dat ik het werk heel leuk vond heb ik uiteindelijk de stap gezet om iets anders te zoeken, omdat je gezondheid altijd voor werk gaat wat voor werk het ook is.

Stel je de vraag eens: moet ik 5 dagen in de week bezig zijn met werk? mijn antwoord is daarop nee!!

Waarom niet, Jij hebt er niet voor gekozen dat de weg naar een goede baan voor jou zo bemoeilijkt wordt, als je iets wilt doen voor de maatschappij, dat kan ook in bijvoorbeeld 3 dagen werk.

Stel je de vraag eens: moet ik als vrijwilliger de plek innemen van een werknemer? Nee dit is niet nodig. Dit vond ik in het begin zelf ook lastig om niet te doen.

Als je deze vragen stelt ben je al goed op weg om een duidelijke indeling te krijgen van jouw dagen.

Sinds ik dat zelf heb toegepast voel ik mij een stuk beter. Ik doe nog steeds vrijwilligerswerk,  ik leer om mij op andere gebieden die met mijzelf te maken hebben ook in te zetten.

Zo  sport ik graag en ben ik bezig met mijn lichaam, dit waren ook doelen om mee aan de slag te gaan zolang ik geen baan had.

Als je ritme toepast kan je iets voor een ander doen, vergeet  jezelf ook niet. Want jij blijft nummer 1 waar je ook bent en wat je ook doet.

nog een tip van mij: probeer jezelf altijd op de eerste plaats te zetten. Als je dat doet blijf  je jezelf  goed verzorgen en heb je meer zin en energie om je ergens anders voor in te zetten.