Een persoonlijk verhaal

Nieuwe jaarDeze website gaat zoals jullie al gezien hebben over mensen met een visuele beperking.

Ik Ylona Keur, de beheerder van deze site, ben op het idee gekomen om deze site te maken, door dat ik zelf slechtziend ben. Zelf merk ik, dat er op het internet van alles is te vinden over verschillende aandoeningen en ziekten, maar voor slechtzienden is er weinig informatie.

Zo ook waar de mensen terecht kunnen voor tips en al hun vragen. Dus wil ik graag die plek creëren op het internet om zo mensen te kunnen helpen met de zelfde beperking als ik.

Zelf ben ik mijn hele leven al slechtziend. Ik ben slechtziend geworden door zuurstof te kort bij een openhart operatie. Waardoor ik veel dingen die voor anderen heel normaal zijn niet meer zal kunnen doen. Maar in de loop der jaren heb ik er mee leren leven. Ook heb ik moeten leren accepteren dat er dingen bij mij anders gaan dan bij anderen. Maar zo leer je ook een heleboel, en ga je dingen uitproberen omdat je ze toch graag zelf wilt odernemen.

Zo ontdek je dat je zelf heel veel kan, alleen dan op andere manieren. Waardoor die zelfstandigheid om dingen zelf te kunnen doen, net zo als iedereen, toch langzaam komt. Want ook wij willen graag meedraaien in de maatschappij.

Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet vaak veel geduld hebben en de juiste wegen kennen, weten welke mensen bereid zijn je te helpen en welke niet. Ik hoop dat ik doormiddel van deze site een stukje kan mee helpen in die goede richting.

Iets meer over mijzelf :

Ik ben Ylona keur, Vrijwilliger bij jongerencentrum de Kwinne.Ik ben hier in oktober 2013 gestart, met een eigen project.
Het project heet speciaal zien, en is bedoeld voor mensen die niet of slecht kunnen zien. Om hen wat meer zelf vertrouwen te geven, en om te laten zien,
dat ze veel meer kunnen dan dat ze vaak zelf denken. En er ook gewoon bij horen. Net als elk andere jongere.

Het project bestaat uit verschillende onderdelen die samen weer 1 groot project zijn.

1 van de onderdelen is:

Een website waar veel tips en informatie over verschillende dingen staan waar een slechtziend of blinde tegen aan loopt.
Ook kun je via de site vragen in sturen als je ergens niet uit komt of nog meer wild weten. De website is inmiddels in de lucht en wordt nog steeds voorzien van nieuwe informatie.
Ben je nieuwsgierig geworden, neem dan gerust een kijkje op www.speciaalzien.nl !

Het 2e onderdeel van dit project is:

Voorlichtingen geven aan basisscholen in de buurt, en voortgezet onderwijs. Want vaak zie je dat mensen met een visuele beperking op scholen niet geaccepteerd worden. Vaak is dat voor de persoon die niet geaccepteerd wordt erg lastig om mee om te gaan. Dit omdat zij ook vinden dat ze er bij horen. Dat horen ze natuurlijk ook.
En zij hebben ook recht om lekker met andere kinderen te spelen. Vaak zie je dat het niet gebeurd. En dat is zo jammer.

Daarom geven wij binnen kort voorlichtingen aan scholen wat slechtziend zijn is, dat je ook rustig
als kind kan mee doen in een groep. En zo hopen wij dat het buitensluiten en niet mee doen, of raar vinden minder wordt op scholen.

Het derde onderdeel is:

Sport een spel organiseren voor deze doelgroep.
Dit wordt georganiseert in het jongerencentrum. En zal helemaal aangepast zijn voor de doelgroep.
Dit doen wij omdat wij kinderen meer zelf vertrouwen en plezier willen bieden. En kinderen willen
leren om met iemand om te gaan die niet zo is als jij. Maar net zo goed mee kan doen als jij.

Dit wordt gedaan in activiteiten, en weerbaarheidstrainingen. Waar je via de bovenstaande website
voor kunt aanmelden.

Daarnaasst willen wij kinderen en jongeren met deze beperking de mogelijkheid bieden om meer
dingen te ondernemen en contact te maken met de buitenwereld want vaak zijn mensen met een
visuele beperking eenzaam en alleen terwijl dat niet hoeft en er genoeg leuke dingen te doen zijn,
ook als je iets minder ziet.

En zo wordt het met deze drie onderdelen 1 groot project wat hopelijk veel kinderen en jongeren
samen brengt.

Waarom dit project.

Ik ben zelf slechtziend. En heb daardoor veel mee gemaakt als kind.
En ook veel niet leuke dingen. En die zie ik nu nog steeds gebeuren om me heen. En daar wilde ik wat
aan doen.

En daarnaast wilde ik mensen graag helpen met vragen en hun voorzien van de nieuwste nieuwsjes,
op het gebied van hulpmiddelen of andere handige weetjes. Voor onze doel groep.

Graag zal ik voor mijn project aandacht vragen op radio of televisie. Dit omdat ik het belangrijk vind dat ook wij geaccepteerd worden, en je kan zien dat wij ook in de
maatschappij mee draaien.