Een nieuwe baan

Een nieuwe baan.

Op deze website staan al veel stukken die met werk te maken hebben, Maar hoe is het nu om het gehele traject naar je uiteindelijke contract te doorlopen?

In dit stuk vertel ik hoe ik het ervaren heb van proefplaatsing naar een contract.

In februari werd ik benaderd door het ziekenhuis van Emmen met de vraag of ik nog beschikbaar was voor een functie als assistent mobiliteitscentrum. Dit leek mij erg leuk en na een kort telefoongesprek zat ik een week later op de stoel van sollicitant.

Na heel lang zelf werk gezocht te hebben zonder resultaat zat ik daar opeens en waren er mensen oprecht geïnteresseerd in mijn kunnen.

Dit geeft je wel echt een goed gevoel. Nu kan ik me voorstellen dat je bij elke sollicitatie die je in je leven doet een goed gevoel hebt, omdat je het dan maar wel zo ver geschopt hebt dat alleen jij op die plek terecht bent gekomen.

Het gesprek liep goed en daarmee kon het geregel beginnen.

Wat moet je zoal regelen als je een proefplaatsing de opstap naar werk in gaat? Het ligt er heel erg aan hoe jouw beperking zich uit, en misschien denk je nu hoe bedoel je dat?

Nou niemand is hetzelfde en niemand heeft hetzelfde.

Als ik naar mezelf kijk, weet ik bijvoorbeeld dat ik mijn werk niet goed kan doen zonder hulpmiddelen, en als je dat weet is het belangrijk dat je zo snel mogelijk begint met de benodigdheden aan te vragen, want een hulpmiddel heb je niet zo snel. Vaak gaan daar 6 tot 8 weken overheen voordat het daadwerkelijk op je werkplek staat.

Dus begin je niet op tijd met aanvragen, dan kan je dit later in de problemen brengen.

Daarnaast brengt een proefplaatsing altijd heel veel administratie met zich mee. Ik adviseer dat als je dingen lastig vindt zoals papieren invullen, omdat je niet weet hoe je iets omschrijft of wat je precies moet invullen, vraag dan altijd iemand in je omgeving om je hiermee te helpen.

Houd er ook rekening mee, dat je veel zaken met het UWV regelt door middel van het invoeren van je Rigide. Als je die dus nog niet hebt, is het verstandig dat zodra je weet dat je een proefplaatsing krijgt je dit zo spoedig mogelijk regelt.

Ook is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om zonder hulp op de werkplek kunnen komen. En nu denk je vast: maar jij bent toch zo voor zelfstandigheid?

Dat klopt. Ik ben zeker voor zelfstandigheid, maar soms heb je daar gewoon de mogelijkheden niet voor omdat je nu eenmaal niet overal lopend naar toe kunt, of de busverbindingen zijn er niet of sluiten niet aan. Daar kan jij natuurlijk zelf niet veel aan veranderen. Weet dat je dan een aanvraag mag doen voor taxivervoer. Bedenk wel dat het UWV altijd bekijkt of zij vinden of je echt niet beter met het openbaar vervoer kan, dit is namelijk voor hun de goedkoopste optie.

Toen ik dacht dat alle zaken geregeld waren kwam de grootste uitdaging nog.

Ik gebruik spraak op de computer, en daar was deze organisatie nog niet mee bekend. Daarom heeft het even geduurd voordat mijn werkplek echt gereed was. 

Ik denk dat je daar als visueel beperkt persoon wel vaker tegenaan loopt, want over het algemeen zijn er weinig mensen op de werkvloer die dit hulpmiddel gebruiken. Ik merkte dan ook dat de communicatie met de hulpmiddelenleverancier en het bedrijf zelf lastig verliep, dit kwam omdat onze ICT gewend is om dingen zelf te doen en uit te zoeken.

Als je in zo’n situatie terecht komt, zorg dan wel voor dat je regelmatig vraagt naar de stand van zaken. Anders heb je kans dat er niets meer gebeurt en het op een gegeven moment naar de achtergrond verdwijnt, en dat moet natuurlijk niet.

Op het moment dat je te horen krijgt dat je werkplek met spraak klaar is, zou ik als ik jou was ook altijd een testdag aanvragen, zo weet je zeker dat je er zelf mee uit de voeten kan.

Want onthoud dat jij er mee moet werken, en jij weet vaak het beste hoe het moet werken. Dit kun jezelf het beste bepalen, en niemand anders.

Als alles klaar is en er is een startdatum bekend, dan is het aan jou!

Zorg altijd dat je je best doet, niet te laat komt, beleefd blijft, aangeeft dat je wilt leren, en dat je soms ook bereid moet zijn om een stap naar achteren te doen als er bijvoorbeeld even geen klussen voor je zijn. Bedenk dan dat je altijd wel informatie kan gaan lezen waar je misschien in de toekomst wat aan hebt. Als je je verdiept in de organisatie werkt dat later in je voordeel en laat je zien dat je niet met de armen over elkaar gaat zitten als je even niets te doen hebt.

Wees ook niet te bang om te vragen naar nieuwe klussen, want soms hebben je collega’s het te druk met hun eigen werk waardoor ze even niet zo snel aan jou gedacht hadden, of ze moeten nog leren om werk wat ze eerst zelf deden aan jou te geven, dit heeft ook altijd wat tijd nodig.

Daarnaast heb je altijd evaluaties, dit zijn leermomenten voor je zelf. Haal daar uit dat je alleen maar beter kunt worden in je werk, bekijk het van de positieve kant en draai het niet naar de negatieve kant, ook al lijkt dat misschien wel zo.

Als je laat zien dat je iets met de tips van je collega’s doet, zijn mensen ook bereid je iets te leren en daar tijd in te steken.

Geef bij de evaluaties ook vooral aan wat jij vindt. Want uiteindelijk gaat het om jou en je baan.

Een proefplaatsing duurt 2 maanden, geef wel aan dat je ruim op tijd wil weten of je een contract krijgt of niet. Zo kan je als er nog iets anders moet worden aangevraagd, dit rustig doen. Denk bijvoorbeeld aan een braille leesregel of iets anders wat te maken heeft met jou en je werk.

Want heel  veel zaken krijg je pas van het UWV als je ook echt een arbeidsovereenkomst hebt.

Hoe heb ik het ervaren tot nu toe?

De proefplaatsing is zwaar, je leert echt je grenzen kennen. Dit is ook wel weer goed voor jezelf, je kan veel dingen uitproberen. Zo heb ik kunnen uitzoeken welke dagen ik het beste kan werken in combinatie met mijn  privéleven.

En het geeft echt een kick als een baas tegen je zegt dat ze het met je aandurven, want er zijn nog steeds heel veel mensen die het niet gelukt is om een baan te bemachtigen.

Ik begin vanaf 1 augustus, en heb er heel veel zin in. Ik ga er veel nieuwe dingen leren en ik doe werk waar ik goed in ben. Daarbij levert het altijd een hoop sociale activiteiten op en dat is voor onze doelgroep erg belangrijk.

Mocht je net als ik zo’n kans krijgen, pak de kans met beide handen aan. Het brengt zoveel nieuwe spannende en leuke dingen. Het maakt je als mens altijd sterker en je ontwikkeling groeit alleen maar.