Een huis met minder zicht

Een huis met minder zicht.

Op deze website vertel ik veel over mijn ervaringen, omdat ik zelf slechtziend ben. Mensen die regelmatig mijn website bezoeken weten dat ik het ontdekken van nieuwe dingen en het aangaan van nieuwe avonturen erg leuk vind om te doen, maar eind 2018 ging mijn grootste wens in vervulling en daarbij het spannendste avontuur dat je ooit kan beleven denk ik.

Het krijgen van je eigen plekje. Voor sommigen is dit  een stap die ze alleen zetten en sommigen doen dit samen met iemand.

Maar hoe je het doet maakt niet uit, iedereen beleeft het op zijn of haar manier.

Hoe heb ik het beleefd? 

Zoals ik hierboven al vertelde begon het voor mij in December vorig jaar.

Want voordat je in het bezit bent van een huurhuis gaat er in  dit geval  nog een hoop papierwerk aan vooraf. Als je gebeld wordt of in mijn geval een mail krijgt, met daarin de mededeling dat je de woning waarop jij gereageerd hebt,  hebt toegewezen gekregen wordt er van jou verwacht dat je met de woningbouwstichting een kennismakingsgesprek aangaat.

In dit gesprek wordt er over de woning gesproken en bekeken of jij geschikt bent om de woning te huren.

Soms kan het zo zijn, dat jouw situatie veranderd is en jij dit nog niet hebt doorgegeven aan de stichting waar je wilt gaan huren, In het gesprek kan je dan je veranderingen doorgeven, soms kan dat betekenen dat je de woning helaas niet krijgt omdat je hem niet kan betalen. Een tip van mij is,, als je een woning zoekt en er verandert iets in jouw situatie bekijk altijd of je dit kan doorgeven om teleurstelling te voorkomen. Twijfel je of de verandering in jouw situatie gevolgen heeft voor jouw zoektocht naar een woning neem dan altijd even contact op met de woningbouwstichting.

Maar in de meeste gevallen wijzen ze de woning tijdens het gesprek toe. Na het gesprek wordt er dan samen met jou een afspraak gemaakt om met een bouwkundige de woning te gaan bezichtigen. Ik kon de woning een week na het gesprek bekijken. Dit vond ik reuze spannend en was de hele ochtend erg druk van de spanning wat er komen  zou.

Toen het dan eindelijk  zover was en we naar binnen mochten wist ik niet wat ik zag er ging van alles door mijn hoofd. het enige wat ik dacht was hoe kan ik nu een goede beslissing maken met zoveel indrukken.

Gelukkig was het weekend aangebroken en hoefde ik pas na het weekend de beslissing door te geven. Dit was wel prettig zo kon ik nog even overleggen met de mensen die het dichtst bij mij stonden.

We hebben voor de woning gekozen en toen kon het klussen en regelen beginnen.

Want als je voor een woning kiest is het vaak nog zo dat er dingen ter overname worden aangeboden door de vorige bewoners.  Dit kan je overnemen als je wilt, dit is niet verplicht. Wil je het niet overnemen vul je het overnameformulier in dat je niets wilt overnemen, wil je wel iets overnemen vermeld dan op het formulier wat je niet en wat je wel overneemt. Hierover spreek je dan een bedrag af met de vorige huurder van je woning. zorg ervoor dat je de overname voordat je de sleutels krijgt geregeld hebt.

Bij het bezichtigen hadden wij al besloten dat er een muur uitgebroken moest gaan worden. Dit moet je altijd aanvragen bij de woningbouw. Als je toestemming krijgt moet je zelf zorgen voor een erkende aannemer die de werkzaamheden voor je uitvoert. vaak kan je de woningbouw vragen of zij nog aannemers weten die jij  kan benaderen.

Naast dat de aannemer moest komen moesten we ook een hoop zelf doen, waaronder behang scheuren, verven en zorgen dat het helemaal jouw smaak wordt. 

Wat ik merkte is dat dit heel veel tijd en energie kost. Want welke kleur wil je op de muur en wat voor soort vloer past het beste, zijn dan opeens vragen waar je niet meer zo gemakkelijk uit komt als je ziet wat voor keus er allemaal is. En wat ik vooral belangrijk vind is dat je een huis praktisch inricht in verband met je oogaandoening.

Wat bedoel ik daarmee? Een voorbeeld: als je een  parketvloer neemt die kan je makkelijk schoonmaken omdat schoonmaken voor ons al heel veel energie kost, wil je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Of als je alleen dingen goed kan zien op een witte achtergrond zou ik het niet te druk maken met allerlei felle kleuren die toch alleen maar afleiden. Soms kan het aanpassen van je huis nodig zijn in de meest kleine dingen.

We zijn nu bijna zover dat we er in kunnen gaan wonen, maar wat leer je toch veel tijdens het proces verbouwen. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd waarvan ik niet verwacht had dat ik dat zou doen. je leert met  tegenslagen om te gaan en  nog beter je grenzen kennen.

Zo kom je er achter dat er heel veel dingen zijn die jij door je zicht niet kan uitvoeren. Denk hierbij aan verven,  behangen en ga zo maar door. Een tip van mij is zoek dan naar iets wat je wel goed kan, in mijn geval was dit het regelen van dingen, denk aan het zoeken van een aannemer en het opvragen van offertes, want het lijken maar kleine onbelangrijke dingen maar als niemand die taken op zich neemt loopt je hele verbouwing niet op rolletjes.

Terugblik.

Ik vond het een leerzame tijd, maar ben blij dat het nu af is.

Ik hoop er met veel plezier te gaan wonen en niet binnen al te korte tijd weer te moeten verhuizen.

Ik vond het erg stoer van mijzelf dat ik een huis aangenomen heb waar wat aan moest gebeuren maar zou wel nog een keer nadenken als ik weer zoiets tegen zou komen.

2 Responses to Een huis met minder zicht