Een gesprek met minder zicht

Naar een gesprek met weinig zicht.

Als je de titel leest denk je wat kan daar nu moeilijk aan zijn?

Maar een belangrijk gesprek voeren als je weinig ziet kan heel lastig zijn om verschillende redenen. Denk hierbij aan dat vaak de vragen in een gesprek anders worden gesteld omdat mensen toch onbekend zijn met het minder zien.

Het gaat in een gesprek vaak  om lichaamstaal en er zijn  helaas ook nog veel vooroordelen als je aangeeft dat je minder ziet.

In dit stuk vertel ik mijn ervaringen met  het voeren van sollicitatiegesprekken.

Deze gesprekken komen nog wel eens voor in een leven.

Ik wil er wel bij vertellen, dat ik echt mijn ervaringen vertel, het kan bij jou wel weer heel anders gaan,   of herken jij je helemaal niet in de voorbeelden en tips die ik geef.

Het voeren van een sollicitatiegesprek wordt vaak als spannend ervaren en draait om hoe je overkomt. Als je dan minder zicht hebt kan ik mij voorstellen dat zo’n gesprek nog extra spanning brengt dan als je geen belemmeringen hebt.

Want uit ervaring weet ik dat er onbewust toch wordt gesproken over je gezichtsvermogen. Ik zelf ben heel open over mijn visuele beperking, maar jij bent dat misschien niet, en dan kunnen lastige vragen wel heel vervelend zijn. Want op de sollicitatie moet jij dan uitleggen wat jouw  sterke kanten zijn, waarom jij die baan aan kan. Ik heb bij sommige bedrijven gemerkt dat er soms ook nog wel twijfels bestaan.

En er is 1 vraag waar je niet omheen kan als je slechtziend bent, de vraag wat zie je dan precies.

In mijn geval is dit lastig uit te leggen omdat mijn zicht elke dag anders is, Ik heb mijn visuele beperking niet in mijn ogen, maar door een hersenbeschadiging.

Dit is voor veel mensen helemaal onbekend en mensen gaan dan vaak doordat ze het woord hersenen horen vragen stellen over je geestelijke gezondheid.

Dit voelt voor mij altijd erg naar als mensen dit kenbaar maken. Ik zorg er dan vaak voor dat ik met een voorbeeld uitleg dat een hersenbeschadiging niets te maken hoeft te hebben met je verstand.

Wat voor soort voorbeelden je gebruiken kan ligt aan hoe jouw oogaandoening gekomen is.

Je hebt oogaandoeningen die alleen in de ogen zitten, je kan een oogaandoening hebben doordat je een ongeluk hebt gehad of er iets stuk is in je hersenen.

Ik probeer de voorbeelden altijd een beetje in kindertaal uit te leggen, zo begrijpen mensen het sneller. Een voorbeeld: Als iemand mij vraagt: wat zie je wel en wat niet dan zeg ik: een rood boek zie ik wel maar een opstap weer niet.

Als je dit duidelijk benoemt weten mensen dat je kleuren dus wel goed kan zien, maar onopvallende dingen zoals opstapjes weer niet.

Meestal als je het met zulke voorbeelden uitlegt vermeid je een hoop vragen doordat je grote en kleine dingen benoemt.

In mijn stukken heb ik het wel eens gehad over uiterlijk en goed voor de dag komen.

Doordat mensen zo graag vooroordelen mogen hebben, zorg ik dat ik er altijd goed uit zie voor wat voor gesprek dan ook.

Hoe ik te werk ga?

Als ik een gesprek heb zoek ik altijd de avond van te voren mijn kleding uit, zo kan je verschillende dingen rustig aantrekken en bekijken.

Ik hou mijn kleding altijd rustig. Een voorbeeld hiervan is: een zwarte broek want op zwart kan bijna alles. Dan kies ik meestal voor een vrolijke blouse of top, dit maakt je kleding  fleurig en doet je jong overkomen. Ik  zoek  er vaak nog een jasje of vest bij.

Dit dan wel weer in een rustige kleur, Ik werk zelf graag met jasjes maar als je dit niet prettig vind is een vest ook altijd goed of een nette trui in 1 kleur of met print.

Ik ben niet de persoon voor make-up, Ik gebruik alleen een doorzichtige oogpotlood en lipgloss.

Je kan nog creme opbrengen als je dat fijn vindt,  Dit geeft mij altijd een zeker gevoel, waarom ik dat heb kan ik niet verklaren.

Als je nu werkt met kleding in 1 kleur kun je er nog voor kiezen om een sjaaltje om te doen, dit maakt alles bij 1 tint wat speelser.

Dit geldt ook voor kettingen en armbanden, let hierbij wel op dat het niet te druk op je lijf wordt.

Je presentatie.

Wees je zelf.

Dit is 1 van de belangrijkste tips die ik je mee wil geven.

Ik doe me nooit anders voor dan ik ben, zo wennen ze het snelst aan jou.

Probeer voor een gesprek wat informatie te verzamelen over het bedrijf, dit wordt gezien als belangstellend. Je kan een gesprek voorbereiden door te oefenen met iemand in je omgeving.

Zo kom je minder gespannen over en  dat geeft een goede indruk.

Probeer tijdens de vragen altijd positief te blijven, als je baas vraagt of jij iets kan doen,  maar je hebt daar hulpmiddelen bij nodig bijvoorbeeld een loep die je via de hulpmiddelenwinkel kan bestellen, moet de taak gaan lukken.

Als je bijvoorbeeld een naam weet waar je bepaalde spullen kan kopen kan je die altijd noemen in het gesprek.

zo geef je de ander geen kans om negatief in het gesprek te worden.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt, mocht je nog andere tips hebben of vragen laat het mij weten  via het contactformulier.