Een eigen huishouden

Een huishouden.

In dit stuk vertel ik over mijn ervaring met een huishouden.

Zoals je  op deze website hebt kunnen lezen zijn wij in december trotse eigenaren geworden van een super plek. Na 3 maanden verbouwd te hebben, konden we er in februari intrekken.

Voor mijn gevoel was het helemaal af en kon het leven waar naar wij al zolang naar uitkeken beginnen.

Nu klinkt het allemaal heel vrolijk en blij, maar in de tijd dat wij verbouwden heb ik vaak nagedacht over hoe ik verschillende dingen binnen het zelfstandig wonen ging aanpakken.

Natuurlijk had ik in de tijd dat ik thuis woonde wel al veel dingen geleerd zoals: was opvouwen, afwassen en bedden verschonen. Maar dat zijn kleine taken uit een lijst met heel veel taken. Bij veel werkzaamheden van die lijst had ik nog nooit eerder stil gestaan. Dit is logisch omdat je die thuis misschien niet hoeft te doen. Want het kan best zijn dat die taken worden uitgevoerd door een schoonmaakster of je moeder die dat voor haar rekening neemt.

Bij een eigen huis komen alle huishoudelijke taken wel bij jou terecht, denk hierbij aan: Dweilen, stoffen en de wc en badkamer schoon houden.

Bij de hierboven genoemde taken kreeg ik wel wat vragen. Want deze taken hebben wel veel te maken met je zicht.

Toen ik dit voor mij zelf bedacht had, vond ik het leuk om daar oplossingen voor te bedenken zodat ik dat stukje zelfstandigheid bij mij kon houden.

Een voorbeeld voor het schoonhouden van de badkamer, Als je een trekker koopt, kan je daarmee de muren van de badkamer droog trekken zodat er geen water op de muren achter blijft, , Dit voorkomt schimmel. Je kan dit heel gemakkelijk direct na het  douchen doen zodat het je geen extra energie kost, het droog trekken van de muur kan je met je blote hand doen want je komt toch alleen met water in aanraking, er komen geen schadelijke middelen bij kijken.

Wil je niet met je blote handen schoonmaken wat bij sommige klussen ook echt niet kan, kan je altijd handschoenen aan doen, deze kan je kopen bij de supermarkt of bijvoorbeeld bij de Action.

Zelf maak ik wel veel schoon met blote handen omdat ik de dingen dan beter kan voelen. Onze handen zijn eigenlijk onze ogen.

Naast het droog trekken van de muren ga ik na het douchen met de handdoek over de vloer, zo zorg ik dat de vloer niet glad wordt,  dit geeft een stukje veiligheid en het neemt vaak nog wat viezigheid mee die je niet hoeft mee te nemen met dweilen.

De douche stofzuig ik ook, zo vang je zand op.

Zo heb je een gladde ondergrond dat vind ik prettig, omdat het bij ons  witte tegels zijn.

Zo kan je beter zien of het echt wit wordt.

Als ik dweil begin ik altijd in een hoek van de ruimte, zo weet je zeker dat je alles mee neemt en je dus niet meer over de natte vloer hoeft te  lopen.

Voor het doen van de was kan je verschillende kleuren handdoeken gebruiken als je nog kleur kan zien. Toen ik voor het eerst met mijn wasmachine ging wassen hield ik de tijd bij hoe lang de machine er over deed om de was te draaien, Dit kan jezelf wat inzicht geven. Dat vind ik wel fijn.

Er zijn speciale stickers te koop in de vorm van een ronde bol die je onder een toets kan plaatsen zodat je bijvoorbeeld weet als ik dat voel ben ik bij de 40 graden was, of als ik daarna nog een bolletje voel ben ik bij de toerenknop.

Ik zelf heb mij nog een tel systeem aangeleerd, Dit helpt mij nog meer maar kan voor iemand anders wel heel vervelend zijn.

Het is wel zo dat als je in een nieuw huis komt te wonen moet alles je eigen worden en als je dat gevoel uiteindelijk hebt gaan vele dingen vanzelf.

Doordat je alles zelf moet doen ben je ook creatiever in het bedenken van handige hulpjes om alles zelf te kunnen.

Zijn er dingen die je echt niet kan, mag je altijd om hulp vragen, dit is niet erg, er zijn vast wel mensen in je omgeving die je willen en kunnen helpen.

Nog een tip van mij: Je huishouden hoeft niet in 1 dag klaar,ik doe de dingen verspreid over meerdere dagen en sinds ik dat doe voel ik mij minder opgejaagd en kan ik de dingen veel beter uitvoeren. Het op mezelf wonen bevalt goed, ik leer nog elke dag en geniet er van, je eigen plek is echt een rijkdom.