Een eerste werkdag

Een eerste werkdag.

In februari van dit jaar ben ik benaderd voor een functie als planner op een afdeling van het ziekenhuis van Emmen.

Na wat informatie gekregen te hebben over de functie, besloot ik dat ik wel op gesprek wilde gaan.

Eind februari vond het gesprek plaats, Ik was meteen enthousiast, en wilde er vol voor gaan.

Er brak een tijd aan van verschillende dingen regelen. Je kent het misschien wel, of je denkt wat voor dingen komen daar nu precies bij kijken en  wat moet je dan regelen.

Als je besluit een proefplaatsing te doen, dan kan het zijn, dat je vervoer moet regelen, soms kan het ook zijn dat je nog aanpassingen moet verkrijgen via het UWV.

1 ding wat je altijd goed en zo snel mogelijk moet regelen is de toestemming voor de proefplaatsing, Ik had het geluk dat ik vanuit het ziekenhuis een persoon  toegewezen kreeg waarmee ik dit soort zaken kan bespreken en die je kan helpen de juiste weg te bewandelen zodat je wel de goede formulieren invult. Want het UWV heeft heel veel verschillende diensten en mogelijkheden die ze aanbieden, dus ook heel veel formulieren waar je uit kan kiezen. 

En geloof mij als je niet weet waar je moet zoeken snap ik heel goed dat je de weg op een gegeven moment kwijt bent, dit moet natuurlijk niet want zo verlies je alleen maar tijd.

Als je voor het eerst in aanraking komt met het UWV kan dat best lastig zijn, Ik ben een persoon die het leuk vindt om allerlei dingen uit te zoeken, maar er zijn ook mensen die dat niet willen  of kunnen.

Daarom geef ik wat korte tips waarmee je iets meer wegwijs wordt.

Als je iets aanvraagt bij het UWV, doe je dat bijna altijd via hun website.

Als je een klant van hun bent, heb je meestal altijd een werkmap waarin je verschillende dingen kan zien en opzoeken.

Zo vind je daar onder andere verschillende formulieren en andere documenten zoals checklisten en kan je er je sollicitatie activiteiten doorgeven als je die moet doen.

Ook kan je via die map contact zoeken en onderhouden met je arbeidsdeskundige. Je hebt zelfs een mogelijkheid om je C.V. te plaatsen, zo kunnen werkgevers via het UWV jou ook vinden.

Mocht je nu denken die map is mij veel te onhandig, via het internet kan je veel dingen van het UWV  ook vinden door een zoekterm in te geven.

Als je een formulier moet invullen moet je altijd inloggen met je digi code. Dit vind ik zelf wat omslachtig maar het biedt wel extra veiligheid.

Als je bijvoorbeeld een voorziening aan moet vragen, omdat je taxivervoer nodig hebt, gebruik je het formulier voorziening aanvragen. In dit formulier kan je aankruisen wat voor jou van toepassing is, soms kan het zijn dat je zelf nog een kleine toelichting moet typen in het daarvoor behorende tekstvak.

Dit wordt dan wel aangegeven, soms moet je ook nog gegevens van jou per post opsturen, denk hierbij aan een medische verklaring, of een contract. Als je iets aanvraagt, gaat het UWV binnen 8 weken je aanvraag behandelen.

Soms kan dit sneller doordat iemand van je werk al contact met iemand binnen het UWV heeft.

Dit is voor jou alleen maar mooi mee genomen.

Na 3 maanden regelen was het begin juni dan zo ver.

Ik begon met mijn eerste werkdag. Dit was voor mij heel ongelofelijk, omdat ik niet gedacht had na alles wat ik heb meegemaakt ooit nog een kans als deze te krijgen.

Op de eerste dag doe je verschrikkelijk veel indrukken op, iedereen wil zich voorstellen, je krijgt heel veel basiskennis die je nodig hebt om straks je werk goed te kunnen doen.

Meestal bestaat de kans ook nog dat je een rondleiding krijgt over de afdeling of door  het gebouw.

Er worden op zo’n dag ook veel praktische zaken geregeld, denk hierbij aan een pasje voor het printen, of iets anders waar je echt niet zonder kan tijdens je werk.

In de eerste week werkte ik 2 dagen, sinds deze week werk ik er 3, het is voor mij niet zo’n verschil, maar je moet nu wel nog meer dingen plannen om alles wat je doen moet voor elkaar te krijgen.

Mijn ervaring is tot nu toe super. ik raak wat meer gewend aan mijn taken, en ik krijg er ook gelukkig steeds meer werk bij.

Dat voelt voor mij wel erg goed.

Ik moet zeggen dat iedereen meteen goed op mij reageerde ik heb dit wel eens anders mee gemaakt, Ik kreeg geen vreemde vragen, dit stelde mij wel gerust.

Ik merk dat ik nog wel wat moe ben na zo’n week intensief aan de slag te zijn, maar dit verandert met de tijd, omdat je er dan aan gewend raakt en het je dus minder energie kost.

Als je nog wel wat moe blijft, adviseer ik, ga op je vrije dagen lekker iets doen wat je leuk vindt,  of slaap je eens goed uit. Want voldoende slaap hebben is voor ons hard nodig om dingen vol te houden.

Ik werk er nu 3 weken,  en het voelt of het  nooit anders is geweest.

En dat is volgens mij de klik die je moet hebben met je werk.

In dit team kan ik zeggen wat ik denk, dit vind ik zelf wel erg prettig en ik denk dat je zo ook de ontwikkelingen voor jezelf scherp houdt en je zo meteen iets opmerkt als er iets niet goed gaat.

Ik hoop dat je iets aan mijn ervaring hebt, mocht je vragen hebben, stel ze via het contactformulier.