Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen.

In dit stuk vertel ik over het hebben van doorzettingsvermogen.

Dit kan een goede sterke eigenschap van je zelf zijn, maar kan je daarnaast ook helpen beter  met je beperking om te gaan. Het hebben van doorzettingsvermogen heeft mij gebracht waar ik nu sta in het leven.

Doorzettingsvermogen krijg je niet zomaar. Vaak moet dat in jou als mens al een beetje zitten. maar het verleggen van je grenzen heb je wel in eigen hand, daarmee bouw je al een beetje doorzettingsvermogen op.

Een voorbeeld:

Ik kan mij voorstellen als je minder ziet, of helemaal niets ziet dat je dan dingen in het leven anders ervaart, dit heb ik  bij een aantal situaties, Zo heb ik al geruime tijd last van claustrofobie. Je zou kunnen zeggen,  dat heeft niets met je gezichtsvermogen te maken. Maar stel je eens voor: je hebt altijd goed kunnen zien en ziet dan opeens niets meer.

Dan worden heel veel dingen voor jou  misschien wel beangstigend.
Nu heb ik mijn visuele beperking altijd al gehad, en ben ik aan minder zicht gewend. Maar dat betekent niet dat ik  geen angsten of nare gevoelens kan  ondervinden.

Nu is claustrofobie in  veel verschillende categorieën ingedeeld. Dus bij sommige mensen merk je het,en bij sommige mensen merk je het niet. Ik voelde mij op een gegeven moment zo in de greep genomen door de claustrofobie, dat ik na lang nadenken  besloot er iets aan te gaan doen. Ik heb er toen voor gekozen om therapie te volgen, en  om daadwerkelijk te kiezen   voor therapie beslis je niet zomaar.

Als je dat besluit, wordt er verwacht dat je het ook afmaakt en je probleem onder ogen ziet.
Doordat ik deze stap genomen had waren er dingen die ik als opdracht moest uitvoeren om over de angst heen te komen of er minder bang voor te zijn.

Op dat moment van het uitvoeren van die opdrachten voor welke angst of problemen zich dan voor doen, komt het echt op jouw  zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen aan. Ik moet zeggen, dat ik in die periode veel over mij zelf heb geleerd, en over wat ik wel en niet zelfstandig kan ondernemen.

Maar zo lees je maar weer hoe belangrijk doorzettingsvermogen in je leven is. En doorzettingsvermogen heb je niet alleen nodig bij angsten overwinnen, Het helpt je ook bij het verwerken van tegenslagen of het bereiken van een doel. denk hierbij aan: het kwijtraken van je gewicht of de teleurstelling dat je niet aangenomen bent voor die ene leuke baan.

Door al deze situaties leer je langzaam je grenzen te verleggen en als er iets mis gaat,kijk dan altijd naar wat er wel goed ging en wat je de volgende keer anders kan doen om het wel te laten slagen. Zo voel je dat je langzaam doorzettingsvermogen opbouwt.

En tuurlijk mag je teleurgesteld zijn als iets niet doorgaat of iets niet is gelukt. Maar je zou dan kunnen  vragen of je het nog eens mag proberen, zodat het wel lukt of soms kan je iets kleins aanpassen waardoor je doel wel kan worden bereikt. Als je uiteindelijk ziet dat de dingen die jij wil toch door jouw eigen inzet worden bereikt geeft dat ook een goed gevoel voor je doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. En dan hoeft het nog niet eens zo in je te zitten als eigenschap maar door leren en proberen kan je het opbouwen.

Zoals ik hierboven al genoemd had,heeft het mij gebracht waar ik nu ben. ik noem het vechten voor de grote wereld, omdat je vele vooroordelen hebt tegenwoordig. Mensen hebben snel een mening als je vertelt dat je een beperking hebt. Als je dan een goed doorzettingsvermogen hebt maakt het je niet uit wat een ander er van vindt,dan leef jij jouw dromen na,  en zou iedereen zien wat voor mooie dingen jij nog kan bereiken,en dat met alleen doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen.  De sleutelwoorden voor iemand met een beperking.