De smartphone door de jaren heen

Hoe toegankelijk is een smartphone?

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven, maar is het nu een verrijking als je er 1 bezit of zijn er ook nadelen aan verbonden?

In deze blog vertel ik je mijn ervaringen met zowel de voor- als de nadelen van deze moderne technologie.

In mijn vorige blog vertelde ik al dat de mobiele telefoon pas eind 19e eeuw zijn opwachting maakte.

In het begin was deze luxe alleen te bekostigen voor de rijken onder ons.

Daarbij kwam dat de eerste mobiele telefoon toen net als de vaste telefoon alleen een belfunctie bezat. Het enige verschil was dat er geen draad meer aan vast zat. Dit maakte dat de gewone man het vaak niet de moeite waard vond om daar extra geld voor opzij te leggen, want een mobiel was in die tijd echt bijzonder en als men dat wilde moest daar vaak hard voor gespaard worden.

In de loop der jaren werden de mobieltjes verder ontwikkeld, er kwamen steeds meer functies bij. Zo kon je er op een gegeven moment mee sms’en. Hiermee kon je korte tekstberichten naar elkaar sturen, dit was handig als je wilde laten weten dat je veilig thuis was gekomen of dat je net op weg ging naar iemand.

In die tijd was sms’en nog erg duur want er was een telefoonkaart nodig waar je geld op moest zetten om te kunnen bellen of sms’en, en als je beltegoed op was moest je weer nieuwe kopen.

Je ging gewoon aan het werk om zo je beltegoed te bekostigen. Hoe anders is dat tegenwoordig met al die verschillende abonnementen die er voor zorgen dat je altijd en overal kunt bellen.

Naarmate de tijd vorderde stond de technologie ook niet stil. Had je in het begin een mobiele telefoon ter grootte van een tablet, later werden ze steeds kleiner zodat je je telefoon gewoon in je tas of broekzak kon stoppen. En tegenwoordig wordt het formaat weer steeds groter.

Ik vind dat zelf wel prettig om niet al te veel moeite te hoeven doen om op mijn telefoon te kijken, maar er zijn genoeg mensen die liever een kleiner formaat hebben omdat je de telefoons van nu minder gemakkelijk bij je draagt. Ook zou je je telefoon dan sneller kunnen vergeten of je hebt hem ergens neergelegd en vervolgens weet je niet meer waar.

In de loop van de jaren werd het mobieltje steeds meer een onderdeel van het dagelijks leven. Dat kwam door alle mogelijkheden ervan, en bovendien deden de leveranciers hun best om ervoor te zorgen dat de telefoons steeds beter konden worden opgeladen en ook langer opgeladen bleven. Dit maakte dat je de telefoon steeds vaker meenam en echt ging gebruiken, omdat je wist dat de mobiel bijvoorbeeld wel 6 uur zonder oplader kon in plaats van maar één uur.

Daarna is deze batterijduur steeds verbeterd en nu kun je gerust een dag zonder oplader. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je doet met je telefoon en hoe lang, ik kan je vertellen dat ik er dagen bij heb dat mijn telefoon het niet een dag zonder oplader redt.

Tegenwoordig kan er zoveel gedaan worden met een mobieltje.

Konden we eerst alleen bellen en sms’en, nu kunnen we spelletjes doen, internetten, dingen uitrekenen, reclamefolders bekijken, geldzaken regelen, dingen bestellen, en nog veel en veel meer. Al dat is in deze tijd erg van belang, en als je het mij vraagt zou ik zeker niet willen dat dit verandert. 

Maar zitten er dan echt geen nadelen aan dat alles digitaal gaat?

In eerste instantie zeg ik van niet, want sinds de smartphone bestaat is mijn leven een stuk makkelijker geworden. Ik krijg nu veel meer mee van de wereld omdat ik op mijn telefoon bijvoorbeeld het nieuws kan lezen of kan zoeken naar informatie die ik op dat moment nodig heb.  Doordat het op mijn smartphone kan maakt het niet uit waar ik mij bevind; dit was vroeger wel anders want toen moest ik wachten totdat ik in de gelegenheid was om de informatie op te zoeken, en dat zorgde soms voor vervelende situaties.

Toch ervaar ik ook nadelen met het gebruik van een smartphone. Zo merk ik dat er mensen zijn die geen normaal contact meer kunnen leggen omdat ze alleen maar oog hebben voor hun telefoon. Ik vind dat zeer vervelend en in sommige gevallen echt onbeleefd, zij geven de ander namelijk het gevoel dat die er niet toe doet.

Daarbij zijn de kosten die een smartphone met zich meebrengt ook zeker een nadeel. Er zijn genoeg mensen die dat niet kunnen betalen, en omdat ze dit wel graag willen steken ze zichzelf maar in de schulden om toch mee te doen omdat ze anders niet meetellen.

Ook de privacy van mensen en hun gegevens laat nog wel te wensen over. Je moet goed op de hoogte zijn van wat wel aan staat en wat niet, als je dat niet goed weet kan het hele onprettige gevolgen hebben. Daarnaast ben je altijd bereikbaar, voor mij is dat niet erg, maar er zijn mensen die het heel vervelend vinden om op elk moment van de dag gestoord te kunnen worden. Ik kan me voorstellen dat dit in sommige gevallen als hinderlijk wordt ervaren.

Ik vind de smartphone geweldig en zou er echt niet meer zonder willen, ondanks dat het ook minder leuke kanten heeft. Maar zeker voor mensen met minder zicht is het echt een verrijking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *