Contractverlenging in coronatijd

Contractverlenging in coronatijd.

Zoals veel mensen weten werk ik al geruime tijd voor de Treant Zorggroep.

Bij dit bedrijf ben ik assistent Mobiliteitscentrum en in deze functie voer ik uiteenlopende administratieve taken uit.

Het is een erg leuke baan waar geen dag hetzelfde is en waar je steeds blijft leren.

Ik ben gestart in juni 2019. Het begon met een proefplaatsing, die werd daarna omgezet in een half jaar contract en later in een jaarcontract.

Inmiddels is mijn jaarcontract bijna afgelopen en het was nog even spannend, maar afgelopen december kreeg ik te horen dat het verlengd werd met nog een half jaar en daar ben ik erg blij mee. Als ik eerlijk ben had ik dat gezien de huidige tijd niet verwacht.

Dit contract loopt van februari tot augustus, en daarna kan ik beginnen aan iets nieuws.

In dit stuk leg ik uit hoe ik een participatiebaan ervaar en welke dingen je er zoal bij tegenkomt.

Ik heb hierboven al kort verteld over mijn functie en dat het geen reguliere baan is. Maar ik kan me voorstellen dat als je net een traject ingaat van het UWV en je leest dan bepaalde zaken of afkortingen, dat je dan niet goed begrijpt wat alles inhoudt.

Dit had ik in het begin van mijn traject bij het UWV zeker, en wist ik niet altijd goed waar het over ging.

Bijvoorbeeld een proefplaatsing, het woord is op zich wel te begrijpen, maar wat houdt het in en wat betekent het voor jou als persoon? Het is belangrijk om het goed na te gaan en alles helder te hebben voor jezelf, het UWV verbindt namelijk overal rechten en plichten aan.

Wat houdt nu precies een participatiebaan in?

Dit houdt in dat je een baan of een aantal taken krijgt die niet toebehoren aan een functieprofiel.

Of het is wel een functie, maar die omvat zoveel werkzaamheden dat je die met zijn tweeën kunt uitvoeren. Hierdoor ontstaat ruimte om te kijken welke taken de participant kan oppakken en welke gedaan moeten worden door een medewerker. Een mogelijkheid is dat de participant klussen oppakt die anders blijven liggen.

Wel wordt er altijd gekeken naar de capaciteiten van de participant, wat vindt die persoon leuk en welke opleiding heeft hij of zij gevolgd. Vervolgens wordt er een voorstel gedaan welk traject de participant in zal gaan en welke doelen daarbij behaald moeten worden.

Is het bijvoorbeeld alleen een traject om eerst rond te kijken in het arbeidsleven, of moet het een baan worden waarin men volledig zelfstandig kan functioneren.

Tussen bovengenoemde opties zit echt verschil. Als dat bekend is kan er gericht gekeken worden naar welke verantwoordelijkheden iemand krijgt en hoe de functie in een bedrijf wordt toegepast.

Het prettige van deze baan vind ik dat je je eigen werktempo kunt aanpassen zodat je daar voor jezelf nog stappen in kunt zetten, en dat er niet meteen een bepaald iets van je verwacht wordt. Hierdoor kun je eerst wennen aan je omgeving en aan alle systemen waar je mee moet werken.

Dit is erg fijn, zowel voor jezelf als voor je omgeving.

Voordat je zo’n participatiefunctie hebt gaat er veel aan vooraf. Niet alleen de gesprekken en het regelen van de juiste middelen, maar ik heb gemerkt dat er nog vaak wat twijfel bestaat bij de werkgever. Om de werkgever en jou een eerlijke kans te geven om elkaar te leren kennen en te kijken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen, kan er overgegaan worden op een proefplaatsing.

Dit betekent dat jij bij het bedrijf kunt rondkijken en ervaringen kunt opdoen met behoud van uitkering, zo verlies jij geen inkomsten en hoeft het bedrijf jou geen salaris te betalen.

Wel moet het bedrijf echt de intentie hebben om je na de proefperiode, als er geen bijzondere omstandigheden zijn, een contract aan te bieden.

Er kan een uitzondering gemaakt worden om de proefplaatsing met een maand te verlengen, deze duurt normaal twee maanden maar dat kan dus verlengd worden naar drie.

Langer dan drie maanden kan niet. Wel kan er gekozen worden voor een werkervaringsplaats, dit moet in overleg met beide partijen en kan voor een half jaar of een jaar worden toegepast. Dit laatste kan alleen in bepaalde gevallen van een traject via het UWV.

Zelf heb ik aan het begin van mijn functie ook eerst een proefplaatsing gehad. Ik moet zeggen dat het wel fijn was om te weten dat je wel geld blijft ontvangen als je met zoiets begint.

Denk eraan om even te vragen of je in je proefplaatsing reiskosten ontvangt, anders kost het je toch geld en dat is niet de bedoeling.

Na mijn proefplaatsing kreeg ik een contract voor een half jaar, dit vond ik erg kort omdat ik in dat half jaar het bedrijf en de werkzaamheden mij eigen moest maken. Daarnaast moest ik mijzelf nog bewijzen dat ik de verantwoordelijkheden die ik had gekregen wel waard was.

Dit heb ik als lastig ervaren, ik merkte dat ik mij richtte op verschillende taken maar lang niet alles bij kon houden. Daardoor was ik in die eerste periode erg vermoeid, maar natuurlijk had ik dat er graag voor over.

Ik was blij dat ik nog een jaar de kans kreeg om mijzelf nog meer te ontwikkelen en nog meer mijn plek in het bedrijf te veroveren. Met een jaarcontract kun je je alles beter eigen maken omdat je dan minder tijdsdruk voelt. Je kunt dan beter ingaan op dingen die bijvoorbeeld nog niet zo goed lopen, of meer aandacht besteden aan zaken waar je minder goed in bent zodat je daar misschien beter in kan worden. En als je langer blijft is het vaak mogelijk om meer dingen aangepast te krijgen zodat het voor jou nog makkelijker is om te functioneren binnen het bedrijf.

Inmiddels heb ik deze functie alweer een tijdje en merk ik dat de dingen vanzelfsprekend worden.

Dit is fijn maar soms merk je dat er ook minder leuke dingen aan je baan zijn.

Dit kan dan ongevraagd veel van je energie kosten, en het is goed om er over na te denken of dat het je waard is in jouw functie.

Bij mij zijn er een aantal zaken die ik minder leuk vind in mijn werk. Natuurlijk hou je dat, maar de zaken waar het bij mij om gaat vergen veel energie en komen vaak terug.

Je kunt daar aan werken, maar nu ik weet dat mijn contract niet wordt verlengd in augustus biedt het mij de mogelijkheid om iets nieuws te gaan doen waarin ik mijn sterke kanten beter naar voren kan laten komen.

Mijn aflopende contract zie ik dus niet als falen. Natuurlijk is het jammer want je hoopt altijd dat je ergens in vaste dienst komt en zo verder kunt werken aan een zorgeloze toekomst.

Ik ben met volle moed begonnen om opnieuw te solliciteren naar een leuke functie. Dat valt nog niet mee, er zijn in mijn vakgebied maar weinig banen waarop ik kan solliciteren. En de huidige tijd werkt ook zeker niet mee.

Je ziet bijvoorbeeld dat er van een bepaalde functie juist heel veel vacatures zijn, maar dat moet dan ook net de baan zijn waar jij je papieren voor hebt.

Dat is voor mij niet het geval en dus moet ik creatief zijn met het zoeken naar een leuke baan. Zo heb ik op een groot aantal vacaturewebsites al een profiel aangemaakt, zodat ik van alle passende vacatures bericht in mijn mail krijg en ik direct kan solliciteren. Daarnaast kijk ik veel op LinkedIn, waar je een tabblad hebt met alleen maar vacatures zodat je snel kunt solliciteren.

Ik hoop dat je iets aan mijn uitleg hebt. Mocht je nog vragen hebben, laat het mij weten.