Bewindvoering

Bewind voering.

In dit stuk vertel ik dat onder bewind staan niet alleen negatief hoeft te zijn. Het kan je extra steun geven. 

Als ik denk aan bewind, komen gelijk de gedachten van schulden bij mij boven. Dit hoeft echter niet.  Als je kind nog geen 18 is, kunnen jullie er samen voor kiezen dat een gezinslid de bewindvoerder  van deze persoon wordt.  Nu denk je misschien wat moet ik dan allemaal doen en kunnen. Het enige  waar je goed in moet zijn is rekenen. Je moet elk jaar kunnen verantwoorden hoe veel  geld er op de   rekening stond en staat en waar het allemaal aan uit gegeven is en of het eind bedrag dan  klopt.   Daarnaast is het fijn als je advies kan geven over zaken zoals of iets verstandig is om te kopen of juist   niet. Als de persoon met vragen zit is het fijn dat je daar naar luistert en uit kan leggen waarom zaken zo zijn als ze zijn.

 Een bewindvoerder moet minimaal 18 jaar zijn en geen strafblad bezitten, het maakt niet uit of het gezinslid nu een vader, moeder, broer of oma is. Wel is het verstandig als je zoiets wilt regelen dit  eerst met elkaar te bespreken en er over eens te zijn wie de taak op zich gaat nemen.

Hoe regel je het nu?

Je kunt deze optie eens bespreken met een notaris. Die kan je dan weer doorverwijzen naar een rechtbank. Want bewind voering moet je altijd via de rechter regelen. Het is van belang om dit te regelen voor dat de persoon waar je bewind voor aanvraagt 18 is, na het 18 e levens jaar is er  veel meer nodig om het officieel aan gevraagd te krijgen. Weet dat de rechter alles nakijkt, blijkt er iets  niet in orde te zijn moet jij bewijzen aanleveren dat het wel klopt, kun je dat niet, moet je alle kosten die er missen zelf terugbetalen aan de  gene waar jij bewindvoerder van bent. Dit is een bescherming voor de persoon die onder bewind staat. Ben je niet tevreden over de diensten die jou bewindvoerder voor jou doet, mag je daar altijd bezwaar tegen maken.

Stel je  kiest er voor dat je oma bewindvoerder is, zorg dan dat er iemand is die haar taken kan overnemen als zij er niet meer is, of het niet meer voor jou kan doen. Een tip, kies iemand als 2 e persoon die wat jonger is, bijvoorbeeld je zus dit  voorkomt dat je zo in eens zonder bewindvoerder zit. Want je moeder of oma hebben ook niet het eeuwige leven. Een bewindvoerder is iemand die je helpt en adviseert als dit nodig is, maar jij blijft altijd de baas over jou uitgaven. Jou bewindvoerder kan er wel voor zorgen dat jou niet zomaar geld afhandig wordt gemaakt doordat jij iets  tekent waar je niet goed over bent voorgelicht. Want geloof mij er zijn een hoop mensen met slechte bedoelingen helaas. Om nare dingen te voorkomen als je geldzaken lastig vind, kies voor een bewind voerder. Zo sta jij altijd sterk.