Balans tussen werk en vrijwilligerswerk

Balans tussen werk en vrijwilligerswerk.

Zoals jullie hebben kunnen lezen, ben ik nu een aantal maanden voor het ziekenhuis in Emmen aan het werk als planner. dit is een super leuke baan, ik ben blij dat ik deze stap heb gezet, ik krijg nog wel eens de vraag: hoe bevalt het nu om aan het werk te zijn na een lange tijd niets bijzonders gedaan te hebben?

Dit vind ik altijd erg vervelend om te horen. Zeker voor iemand die wel heel graag wilde werken en die er alles aan gedaan heeft om al veel eerder een baan te krijgen, voelen dit soort opmerkingen heel vervelend.

Ik weet dan ook vaak niet zo goed hoe ik deze mensen te woord moet staan op een nette manier. Want ik krijg dan toch het gevoel dat nu ik een baan heb sommige mensen mij pas als volwaardig gaan zien,terwijl ik voordat ik voor een baas werkte ook een druk leven had met de verschillende vrijwilligersactiviteiten die ik deed.  Zo zat ik in verschillende activiteitencommissies en notuleerde ik bij verschillende overleggen,ik hielp mee bij activiteiten en hou nog steeds mijn eigen website bij.

Ik weet dat vele mensen vrijwilligerswerk zien als dagbesteding en het vaak niet serieus nemen. Dit vind ik erg jammer. Want naast dat je lekker bezig kan zijn, kan het je nog zoveel meer bieden.

Denk aan: sociale ontwikkeling en de kans om nieuwe dingen te leren die je altijd al wilde doen, soms is het zelfs zo dat je nieuwe baan begint door vrijwilligerswerk te doen. je merkt veel sneller nieuwe uitdagingen op omdat je onbewust dingen ziet en hoort.

De tijd dat ik vrijwilligerswerk deed was voor mij fantastisch, ik heb me geen moment verveeld en had toch bijna 4 en soms 5 dagen een taak en een functie.

Nu vind ik dat een baan hebben ook belangrijk is, zeker voor onze groep met een beperking. Iedereen wil mee draaien en zijn eigen geld verdienen.

Maar toch vond ik het lastig om keuzes te maken. want zoals ik al aangaf vond ik alles wat ik deed erg leuk en wilde ik het liefst alles blijven doen.

Dit ging helaas niet merkte ik.

 Ik had ’s avonds geen energie meer over, dus moest ik wel kiezen als ik ook nog een beetje een sociaal leven wilde hebben naast mijn werk.

Keuzes maken doe je niet zo maar, ik adviseer praat er eens over met iemand die dicht naast je staat, dan kan je je gevoel delen en kan de andere persoon je soms dingen laten inzien die jij zelf nog niet ziet.

Zo heb ik er voor gekozen dat ik juist de avonden dat ik vrij was moest pakken om weer op te laden voor de volgende dag. dit kan zijn vroeg naar bed gaan, maar sport of iets anders van een hobby uitvoeren mag ook.

Nu ik daarvoor gekozen heb, voelt het voor mij wel een stuk rustiger ik hoef niets meer en kan doen of juist niet iets doen als ik dat niet wil. Want geloof mij en ik denk dat er nog veel meer mensen met mij zo denken: werken met minder zicht kost extra energie.

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt ,Hoe vertel ik dat ik stoppen moet met mijn vrijwilligerswerk.dit vond ik ook erg vervelend om te moeten zeggen. Vooral als je het werk en de mensen erg mag.

Ik heb er voor gekozen om het eerst aan de voorzitters van de vergaderingen te vertellen, waarom ik dat deed weet ik niet maar op 1 of andere manier had ik daar een vertrouwensband mee. De dag dat ik het ging vertellen voelde voor mij erg naar en ik had een apart gevoel van binnen.

Gelukkig begrepen ze het, en steunde zij mij in het kiezen voor een betaalde baan. Als je zoiets hoort valt er een last van je schouders. Ik heb het wel iedereen persoonlijk verteld, dit is toch vaak beter dan per mail of telefoon, je voelt en ziet dan ook veel beter de reactie van de andere partij. Dit vind ik belangrijk, Vooral omdat ik er zolang gewerkt heb. Als je een besluit neemt, stel het dan niet uit om je besluit ook door te zetten en dus echt te gaan vertellen dat je stopt. Als je dat wel doet wordt het een steeds groter probleem waar je tegen aan gaat zien. Dit kan ertoe  leiden dat je het blijft doen en zo minder energie over hebt voor je baan waar je wellicht grote stappen in kan maken.

Ik ben blij dat ik gekozen heb voor minder vrijwilligerswerk, ondanks dat ik alles wat ik deed leuk vond. Maar er zijn een aantal dingen die ik niet kan en niet  wil loslaten.

Zo heb ik deze website zelf ontworpen en gemaakt en dat zou ik niet kunnen missen. Mijn website is ook een moment van rust en energie. als  dingen je  energie geven zou ik die  zeker blijven doen. Je moet niet alles opzij zetten voor je werk, want dan ontwikkel je je wel in je werk, maar op andere vlakken niet meer en dat is zonde voor jezelf. Wat nu goede keuzes zijn en wat niet kan per mens verschillen. Ik zou goed naar je zelf luisteren en beslissingen maken. Ook al voelen die even vervelend, uiteindelijk leer je er alleen maar van en maakt het je sterker. Soms kan je zelfs kijken of je weer dingen die je deed kan gaan oppakken als je merkt dat je minder energie nodig hebt voor je baan.