Activiteiten ondernemen met een beperking

Activiteiten.

Ik zie op verschillende media vaak de vraag voorbij komen of er mensen zijn die leuke activiteiten weten om te ondernemen als je een beperking hebt. In dit stuk leg ik uit dat je heel veel activiteiten prima met een beperking kan ondernemen met de juiste middelen.

Iedereen weet dat dingen ondernemen hoort bij je persoonlijke ontwikkeling. Je leert wat je leuk vindt,wat je angsten zijn en hoe je met situaties om gaat. Maar voor mensen met een beperking is het leren hoe je dingen onderneemt zonder dat je daar zelf moeilijkheden in ondervindt nog het belangrijkste. Ik zelf heb ondervonden dat op het gebied van ondernemen en sociale contacten voor deze doelgroep voldoende mogelijk is. In dit stuk geef ik voorbeelden en leg ik uit welke middelen je kan gebruiken.

Het verschilt bij het ondernemen of je een jongen of meisje bent. Meiden willen veel meer buiten dingen ondernemen terwijl jongens toch veel meer dingen binnen doen. Denk hierbij aan: computeren,gamen,muziek luisteren. Meiden willen meer: afspreken met vriendinnen,winkelen of een cafe bezoeken. Voor de activiteiten van de dames zijn meer hulpmiddelen nodig dan voor de heren. De heren hebben toch wel vaak de benodigdheden al in huis denk hier bij aan een computer of game benodigdheden met vergroting.
Terwijl bij de meiden je toch meer moet denken aan begeleiding: het leren van een route.
Dat zijn dingen die veel meer moeite kosten om te regelen dan het aanschaffen van een aangepaste computer.

Maar welke activiteit je ook wil doen als je het echt wil en je er voor inzet is alles mogelijk.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan winkelen, als jij weet voor je zelf wat je nodig hebt,wat je maten zijn en waar je het wilt halen ben je al een stap dichterbij. Ik zelf heb bijvoorbeeld dat ik mijn broeken bij 1 winkel haal. Dit vind ik erg handig omdat ik meestal precies weet wat ze hebben aan modellen van een broek en ik weet altijd zeker dat ze mijn maten hebben.

Doordat ik daar altijd kom heb ik ook een klantenkaart. Dit kan heel handig zijn, zo heb je bij zoveel punten korting of krijg je doordat je punten spaart iets gratis en dat is altijd mooi meegenomen. Mocht je nu denken, ik vind het lastig om bijvoorbeeld alleen naar een winkel te gaan omdat je de weg niet weet, voor het verkennen van de omgeving waar je woont kan je bij Visio een mobiliteitstraining aanvragen. Bij deze training leer je routes te lopen die voor jou belangrijk zijn.

Dus zo kan je toch weer een stukje zelfstandiger bij het ondernemen van je activiteiten zijn. De training kan je aanvragen bij Visio en wordt via de zorgverzekerraar vergoed. Om precies te weten hoeveel er vergoed wordt zou ik even contact opnemen met je zorgverzekerraar.

Als je een cafe of restaurant gaat bezoeken hoor ik je al denken, hoe moet ik nu iets van de kaart kiezen,hoe betaal ik zonder dat er iets mis gaat. Ik zelf ga altijd naar voor mij bekende plekken zodat ik weet wat ze hebben en ik dus niet meer op de kaart hoef te kijken. Tegenwoordig hebben ook veel eetgelegenheden een website waar de menukaart opstaat, zo kan je kijken welke dranken en gerechten ze in huis hebben.

Bij een restaurant betalen wordt door de technieken van tegenwoordig ook steeds gemakkelijker,je kan al pinnen door middel van je pasje boven op het apparaat te leggen, zo hoef je je niet meer druk te maken over je pincode. Mocht je niet zeker weten of je kan pinnen of dat je pinnen te lastig vindt, je kan altijd contant betalen.

Zo zie je maar weer overal is wel een oplossing voor te bedenken zodat jij je dagelijkse activiteiten kan blijven ondernemen met of zonder hulp. Zelf heb ik altijd geleerd, wees niet te bang om te vragen,jij hebt toch ook niet gekozen voor je beperking. Als je dingen vraagt wordt er vaak positiever op gereageerd dan dat je zelf misschien denkt.

Nu hebben we het over activiteiten buitenshuis maar je kan je binnen ook prima met kleine aanpassingen vermaken.
Denk hierbij aan: een spel spelen een hobby beoefenen.
Je zit gezellig thuis met familie of vrienden. En iemand stelt voor een spel te doen, vaak moet je dan zeggen dat je niet mee kan doen omdat het spel niet is aangepast. maar er zijn heel veel spellen die wel aangepast zijn. Denk hierbij aan mens erger je niet tot kaartspellen.
Het aanpassen kan bestaan uit braille tekens op de speelkaarten tot grotere speelkaarten. De aangepaste spellen kan je bestellen bij www.slechtziend.nl

De aangepaste spellen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar maar zijn in de loop van de jaren wel in prijs gedaald.
Mocht u er op de website van www.slechtziend.nl niet uitkomen kunt u altijd via de website even contact zoeken.
Ik hoor mensen vaak praten over koken en bakken. Op dit gebied zijn er ook grote en kleine aanpassingen mogelijk. zo kan je een aangepaste kookplaat aanschaffen,en er zijn ook zeer kleine ovens die makkelijk te bedienen zijn. Daarnaast kan je braille stickers gebruiken zodat je je spullen nog sneller herkent en je alles op orde kan houden. Zoals je leest kan je dus heel veel dingen toch ondernemen en veel van de hier genoemde dingen zijn snel besteld en betaalbaar. Mocht je iets willen ondernemen en weet je niet of je daar aanpassingen voor kan regelen zoek het altijd even op via internet. Daar vind je het meeste wel op het gebied van aanpassingen.